ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 01.140.30; 03.060                                                                                                                     Prosinec 2002

Kódy pro měny a fondy

ČSN
ISO 4217

97 1003

 

Codes for the representation of currencies and funds

Codes pour la représentation des monnaises et types des fonds

Codes für die Darstellung von Währungen und Zahlungsmittel

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 4217:2001, včetně změny vydané sekretariátem MA v čísle 114 z 2002-01-03. Mezinárodní norma ISO 4217:2001 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 4217:2001, including amendment issued by Secretariat of the MA No. 114 dated 2002-01-03. The International Standard ISO 4217:2001 has the status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN ISO 4217 (97 1003) z října 1997.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2002                                                                                                                                          66116
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Změny proti předchozí normě

V A.5.1.2 jsou změněna čísla telefonu a faxu sekretariátu odpovědného orgánu. Další věcné změny jsou v tabulkách A.1, A.2 a A.3. Na několika místech v textu normy jsou drobné stylistické úpravy. Názvy všech měn a fondů jsou uvedeny s malým počátečním písmenem. Z tabulky A.1 byly do tabulky A.3 přeřazeny staré měny zemí, které zavedly euro: Andorra, Belgie, Finsko, Francie, Francouzská Guyana, Francouzská jižní území, Guadeloupe, Irsko, Itálie, Lucembursko, Martinik, Mayotte, Monako, Německo, Nizozemsko, Portugalsko, Rakousko, Réunion, Řecko, Saint Pierre a Miquelon, San Marino, Španělsko a Vatikán. V tabulce A.1 jsou též změny u zemí: Angola, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Ekvádor, Eritrea (nově zařazena), Guinea-Bissau, Chile, Irák, Izrael, Jugoslávie, Kongo, demokratická republika (dříve Zair), Laos, Lesotho, Mayotte (nově zařazeno), Rusko, Tádžikistán, Turecko a Uganda. V tabulce A.1 byl upřesněn pravopis měn zemí Estonsko, Írán, Jemen, Katar, Omán a Saúdská Arábie. Z tabulky A.1 byly vyřazeny a zařazeny do tabulky A.3: Evropský měnový fond a Zair. Z tabulky A.2 byl vyřazen a zařazen do tabulky A.3 kód fondů RINET.

Citované normy

ISO 3166-1:1997 zavedena v ČSN EN ISO 3166-1:1999 (97 1002) Kódy pro názvy zemí a jejich částí - Část 1: Kódy zemí (idt ISO 3166-1:1997)

Vypracování normy

Zpracovatel: Ing. Miroslav Kyncl, CSc. IČO 42505623

Technická normalizační komise: TNK 42 Výměna dat

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Petr Wallenfels


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Kódy pro měny a fondy                                                                                             ISO 4217
                                                                                                                                         Šesté vydání
                                                                                                                                         2001-08-15

ICS 01.140.30; 03.060

Deskriptory: banking, coded character sets, coded presentation, codes, currency, numeric codes

Odmítnutí odpovědnosti za manipulaci s PDF

Tento PDF soubor obsahuje vložené typy písma (normální, kurzivní, tučné atd.). V souladu s licenční politikou Adobe tento soubor lze tisknout nebo prohlížet, avšak nesmí být editován, kromě těch vložených typů písma, které nepodléhají licenci a jsou instalovány v počítači, na kterém se editace provádí. Při používání tohoto souboru jsou jeho uživatelé odpovědni za to, že nebude porušena licenční politika Adobe. Ústřední sekretariát ISO nepřejímá za její porušení žádnou odpovědnost.

Adobe je obchodní značka „Adobe Systems Incorporated“.

Podrobnosti o softwarovém produktu, který vytváří tento PDF soubor, lze najít ve všeobecných informacích, které jsou k němu přiloženy; parametry na vytváření PDF jsou optimalizovány pro tisk. Soubor je upraven tak, aby byl použitelný členskými organizacemi ISO. V případě nepravděpodobné události a problému, který se k ní vztahuje, informujte Ústřední sekretariát ISO. Jeho adresa je uvedena níže.

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této normy nesmí být reprodukována nebo zpracována jakoukoli jinou formou, jako jsou například elektronické, mechanické prostředky, včetně fotokopií a mikrofilmu bez písemného povolení ISO, povolení lze vyžádat na níže uvedené adrese nebo u členské národní organizace v zemi žadatele.

ISO copyright office
Case postale 56, CH- 1211 Geneva 20
Tel. +41 22 749 01 11
Fax. +41 22 749 09 47
e-mail
copyright@iso.ch
Web www.iso.ch


Strana 4

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této technické komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Mezinárodní normy se navrhují v souladu s pravidly uvedenými v části 3 směrnic ISO/IEC.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % hlasujících členů.

Upozorňuje se na možnost, že některé prvky této mezinárodní normy mohou být předmětem patentových práv. ISO neodpovídá za uvedení některého nebo všech takových patentových práv.

Mezinárodní norma ISO 4217 byla vypracována technickou komisí ISO/TC 68, Bankovnictví, cenné papíry a jiné finanční služby.

Toto šesté vydání ruší a nahrazuje páté vydání (ISO 4217:1995) a je jeho menší revizí.

Příloha A tvoří normativní součást této mezinárodní normy.


Strana 5

Úvod

S rychlým růstem mezinárodní výměny informací se stalo nezbytným zavedení všeobecně použitelných kódů pro označení měn a fondů.

V době publikace této normy neexistuje žádný další celosvětový víceúčelový kód měn. Očekává se, že odvětví, která nemají kód měn, si budou přát jej rychle zavést, zatímco odvětví používající odvětvovou normu kódu měn mohou dospět k závěru, že jako její náhradu přijmou tuto mezinárodní normu.

Patřičná pozornost byla věnována otázkám registrace a publikování individuálních kódů a jejich používání. Tato mezinárodní norma obsahuje pokyny pro tyto činnosti.

1 Předmět normy

Tato mezinárodní norma stanoví strukturu třípísmenného abecedního kódu a ekvivalentního třímístného číslicového kódu pro měny a fondy. U měn majících i dílčí jednotky uvádí v desítkovém řádu také vztah mezi nimi a základní měnovou jednotkou.

Mezinárodní norma také stanoví postupy pro orgán odpovědný za její aktualizaci a metodu pro používání kódů.

Tato mezinárodní norma je určena k využití ve všech obchodních a bankovních případech, kdy je zapotřebí popsat měny nebo fondy. Je vhodná jak pro ruční, tak i pro automatizované systémy.



-- Vynechaný text --