ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 35.240.50; 25.040.40                                                                                                                  Listopad 2001

Automatizované průmyslové systémy

a integrace - Prezentace dat
o výrobku a jejich výměna -
Část 43: Integrované generické

zdroje: Struktury zobrazení

ČSN
ISO 10303- 43


97 4101

 

Industrial automation systems and integration - Product data representation and exchange - Part 43: Integrated generic resources: Representation structures

Systèmes d'automatisation industrielle et intégration - Représentation et échange de données de produits - Partie 43: Ressources génériques intégrées: Structures de présentation

Industrielle Automatisierungssysteme und Integration - Produktdatendarstellung und -austausch - Teil 43: Allgemeine integrierte Ressourcen: Darstellungsstrukturen

 

Oznámení o schválení

Mezinárodní norma ISO 10303-43:2000 Automatizované průmyslové systémy a integrace - Prezentace dat o výrobku a jejich výměna - Část 43: Integrované generické zdroje: Struktury zobrazení byla schválena Českým normalizačním institutem k přímému používání jako ČSN ISO 10303-43 bez jakýchkoli modifikací. Mezinárodní norma ISO 10303-43:2000 má status české technické normy.

Uvedená mezinárodní norma je dostupná v Českém normalizačním institutu, oddělení dokumentačních služeb, Praha 1, Biskupský dvůr č.5.

Endorsement notice

The International Standard ISO 10303-43:2000 Industrial automation systems and integration - Product data representation and exchange - Part 43: Integrated generic resources: Representation structures was approved by the Czech Standards Institute for direct use as the ČSN ISO 10303-43 without any modification. The International Standard ISO 10303-43:2000 has status of a Czech Standard.

This International Standard is available at the Czech Standards Institute, Department of Documentation Services, Praha 1, Biskupský dvůr č.5.

Nahrazení předchozích norem

Tato norma nahrazuje ČSN ISO 10303-43 (97 4101) z dubna 1999.

 

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2001                                                                                                                                          62548
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Anotace obsahu

Mezinárodní norma ISO 10303 je uspořádána do série samostatných částí, které jsou publikovány nezávisle na sobě. Tyto jednotlivé části jsou organizovány do následujících skupin: metod popisu, integrovaných zdrojů, aplikačních protokolů, skupin abstraktních testů, metod implementace a testování shody. Tato část ISO 10303 je součástí skupiny integrovaných generických zdrojů.

ISO 10303-43 popisuje celkovou strukturu zobrazení. Soubor prvků používaných pro zobrazení je možné zformovat způsobem, který umožní popsat určité stránky výrobku, jako jsou jeho vlastnosti. Každý prvek takového souboru je zobrazovací položkou, která spolu s ostatními vytváří obsah zobrazení.

Soubor dat o výrobku může obsahovat množství zobrazovacích položek, které se mohou podílet na jediném nebo více zobrazeních. Tato zobrazení mohou mít podobnou formu a strukturu a mají podobný zobrazovací kontext. Tato struktura může potom určovat, které zobrazovací položky jsou ve vzájemném plně významovém vztahu.

Každé zobrazení nemusí být nezbytně kompletním modelem, ale může zobrazovat model, který je vhodný pro určitou specifickou aplikaci.

Tato část ISO 10303 dále obsahuje postupy pro specifikaci transformace jednoho způsobu zobrazení
do jiného. Transformace může být provedena pomocí definování vzájemného vztahu mezi existujícími způsoby zobrazení. To poskytuje možnost vytvořit nové zobrazení pomocí transformace jiného způsobu zobrazení.

Tato část normy dále specifikuje integrované generické zdroje pro vytváření prezentací. Poskytuje základ pro rozlišování toho, zda příslušný prvek patří nebo nepatří do souboru prvků určených k zobrazení.
Dále obsahuje struktury, které specifikují vztahy mezi těmito soubory prvků, včetně jejich transformace. Do předmětu normy patří:

      specifikace odlišných zobrazovacích kontextů, které nemají mezi sebou vztah;

      specifikace prvků zobrazení;

      přidružení prvků zobrazení k jednomu nebo více kontextům, ve kterých je lze podle potřeb kombinovat;

      přidružení prvků zobrazení tak, aby jeden určoval jiný;

      struktura vztahu dvou způsobů zobrazení, ve kterém se jeden podílí na specifikaci druhého;

      struktura vztahu dvou způsobů zobrazení, ve kterém se jeden nepodílí na specifikaci druhého;

      omezení bránící znovu použití definice o výskytu prvku zobrazení;

      specifikace procesu přeměny jednoho prvku zobrazení v jiný pomocí specifikace prvku procesu před a po použití tohoto procesu;

      specifikace procesu transformace jednoho prvku zobrazení v jiný pomocí určení funkcí transformace.

Toto vydání obsahuje modifikace, které jsou kompatibilní s předchozím vydáním. Modifikace EXPRESS specifikací jsou kompatibilní jestliže:

      specifikace je kódovaná podle ISO 10303-21 a vyhovuje aplikačním protokolům ISO 10303 založeným na předchozím vydání této části normy a revizi aplikačních protokolů založených na tomto vydání;

      rozhraní, která vyhovují ISO 10303-22 a aplikačním protokolům založeným na předchozím vydání této části normy a současně vyhovují revizi těchto aplikačních protokolů založeným na tomto vydání;

      mapování tabulek aplikačních protokolů ISO 10303 založených na předchozím vydání této části normy, které zůstávají platné i po revizi těchto protokolů na základě tohoto vydání.

Technické modifikace ISO 10303-43 lze rozdělit následujícím způsobem:

      změny deklarací EXPRESS;

      nové deklarace EXPRESS;

      změny definic položek datových typů EXPRESS.


Strana 3

Norma ISO 10303 je rozdělena na tyto tématické skupiny:

      Část 11 - 13 specifikuje metody popisu;

      Část 21 - 26 specifikuje metody implementace;

      Část 31 - 35 specifikuje metodiku a rámec pro testování shody;

      Část 41 - 49 specifikuje integrované generické zdroje;

      Část 101 - 106 specifikuje integrované zdroje aplikace;

      Část 201 - 232 specifikuje protokoly aplikace;

      Část 301 - 332 specifikuje soubory abstraktních testů;

      Část 501 - 520 specifikuje aplikace konstrukčního vyjádření.

 



-- Vynechaný text --