ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 01.120; 35.020; 01.040.35                                                                                                            Prosinec 2000

Informační technologie - Terminologie roku 2000

ČSN
ISO/IEC 16509

97 9705

 

Information technology - Year 2000 terminology

Technologie de I'information - Terminologie de I'an 2000

Informationstechnik - Begriffe zur Jahr-2000-Umstellung

Tato norma je českou verzí mezinárodní ISO/IEC 16509:1999. Mezinárodní norma ISO/IEC 16509:1999 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO/IEC 16509:1999. The International Standard ISO/IEC 16509:1999 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

 

(c) Český normalizační institut, 2000                                                                                                                                         60418
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Vypracování normy

Zpracovatel: J.L.Logistika, IČO 41814975, ing. Jana Lukešová

Technická normalizační komise: TNK 42, Výměna dat

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Petr Wallenfels


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA                                                                         

Informační technologie - Terminologie roku 2000                                    ISO/IEC 16509          První vydání                                                                                                                                 1999-10-15

ICS 1.120; 35.020

 

Odmítnutí odpovědnosti za manipulaci s PDF

Tento PDF soubor obsahuje vložené typy písma (normální, kurzivní, tučné atd.). V souladu s licenční politikou Adobe, lze tento soubor tisknout nebo prohlížet, ale nesmí být editován, kromě těch vložených typů písma, které nepodléhají licenci a jsou instalovány v počítači, na kterém se provádí editace.
Při používání tohoto souboru jsou jeho
uživatelé odpovědni za to, že nebude porušena licenční politika Adobe. Ústřední sekretariát ISO nepřejímá za její porušení žádnou odpovědnost.

Adobe je obchodní značka "Adobe Systems Incorporated".

Podrobnosti o softwarovém produktu, který vytváří tento PDF soubor, lze najít ve všeobecných
informacích, které jsou k němu přiloženy; parametry na vytváření PDF jsou optimalizovány
pro tisk. Soubor je upraven tak, aby byl použitelný členskými organizacemi ISO. V případě nepravděpodobné události, a problému který se k ní vztahuje, informujte Ústřední sekretariát. Jeho adresa
je uvedena dole.

ISO
Case postale 56, CH- 1211 Geneva 20
Tel. +41 22 749 01 11
Fax. +41 22 734 10 79
e-mail copyright@iso.ch


Strana 4

 

Abstrakce: tato norma poskytuje pojmy, definice, doporučené techniky a další základní termíny podporující slovník terminologie roku 2000. Oslovuje klíčová témata, která jsou součástí způsobu řešení problematiky roku 2000. Jádrem této normy je kapitola "Definice", obsahující definice odpovídající potřebám roku 2000. Existují dva kritické pohledy, zohledněné v těchto definicích, které uznávají: za prvé, důležitost dokumentace spojené s technologií, a za druhé oboustranný souhlas což znamená, že rozhodující je vlastní změna datového prvku datum a to, že technologie se musí této změně podřídit.

Klíčová slova: date exchange, remediation techniques, Year 2000 compliant

 

___________________

The Institute of Electrical and Electronic Engineers, Inc.
3
Park Avenue, New York, NY 10016-5997, USA.
Copyright (c) 1999 by the Institute Electrical and Electronics Engineers, inc.
All rights reserved. Published 7 October 1999. Printed in the United States of America.
Print: ISBN 0-7381-1803-6 SH94784
PDF ISBN 0-7381-1804-4 SS94784

Žádná část této publikace nesmí být v jakékoli formě reprodukována elektronickým vyhledávacím systémem nebo jiným způsobem, bez předem písemně potvrzeného souhlasu vydavatele.


Strana 5

ANSI/IEEE 2000.1-1998

Normativní dokumenty IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers, Inc 1) jsou vytvářeny ve spolupráci společností sdružených v IEEE a komisemi pro koordinaci norem normalizačního sdružení IEEE a normalizačního výboru (IEEE-SA). Členové komisí spolupracují dobrovolně bez nároku na odměnu. Nemusí být nezbytně členy institutu. Normy vytvořené v IEEE vyjadřují souhlas vzniklý na základě obsáhlého zkoumání jejich předmětu, který se provádí uvnitř institutu, stejně jako těch vnějších aktivit, které vyjadřují zájem podílet se na vytváření norem.

Použití norem IEEE je zcela dobrovolné. Existence norem IEEE neznamená, že neexistují jiné způsoby jak vyrobit, zkoušet, měřit, koupit, prodávat nebo poskytovat jiné zboží a služby, které se vztahují k normám IEEE. Kromě toho, stanovisko vyjádřené v době, kdy byla norma schválena a vydána se stává předmětem změny, kterou přináší vývoj stavu poznání a komentáře získané od uživatelů normy. Každá norma IEEE se nejpozději každých pět let podrobuje revizím nebo opětnému schválení. Když je dokument starší více než pět let a nebyl znovu schválen, lze usoudit, že ačkoliv obsahuje některá platná ustanovení, celkově však nevyhovuje současnému stavu poznání. Uživatelé jsou upozorňováni na to, aby přezkoušeli, že mají poslední vydání jakékoli normy IEEE.

Pro revizi norem IEEE jsou, bez ohledu na členství v IEEE, vítány komentáře od jakéhokoli zainteresovaného účastníka. Návrh na změnu dokumentu by měl obsahovat text navrhované změny, s příslušným vysvětlujícím komentářem.

Výklad: Občas mohou vzniknout problémy, které se týkají významu částí norem a jejich vztahu k určitým aplikacím. V případě, že žádost o vysvětlení obdrží IEEE, připraví institut odpovídající odpověď. Protože normy IEEE vyjadřují souhlas všech zainteresovaných stran, je důležité zabezpečit, aby výklad byl vyváženým souběhem zájmů. Z těchto důvodů, IEEE, ani členové jeho společností a komise pro koordinaci norem nejsou schopné poskytnout okamžitou vysvětlující odpověď, kromě těch případů, kde o předmětu odpovědi již bylo v minulosti jednáno.

Komentáře k normám a požadavky na jejich výklad se zasílají na adresu:

Secretary, IEEE-SA Standards Board
445 Hoes Lane
P.O. Box 1331

Piscataway, NJ 08855-1331
USA

Poznámka: Je třeba upozornit na možnost, že implementace této normy může vyžadovat použití předmětu, který je chráněn patentovými právy. Publikací této normy se nemění nic na existenci, nebo platnosti jakýchkoli patentových práv. IEEE není odpovědný za identifikaci patentů, na které požaduje norma IEEE udělení licence, nebo za vedení šetření o zákonné platnosti nebo předmětu těchto patentů, které s ní souvisí.

Oprávnění na kopírování jednotlivých částí jakékoli normy pro interní nebo osobní použití udělí Institute of Electrical and Electronic Engineers, Inc. za poplatek zaplacený Copyright Clearance Center. Způsob platby za licenci se určuje dohodou s Copyright Clearance Center, Customer Service, 222 Rosewood Drive, Danvers, MA 01923 USA; (978) 750-8400. Povolení na kopírování jednotlivých částí jakékoli normy pro výuku ve třídách lze také získat prostřednictvím Copyright Clearance Center.

_______________

1) Protože se jedná o kontaktní název organizace, nepřekládá se.Obdobně je tomu i u ostatních názvů.


Strana 6

Mezinárodní norma ISO/IEC 16509:1999

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) a IEC (Mezinárodní elektrotechnická komise) spolu tvoří celosvětový normalizační systém. Národní instituce, které jsou členy ISO a IEC, se účastní prací na mezinárodních normách prostřednictvím svých technických komisí ustavených těmito institucemi tak, aby reprezentovaly jednotlivé technické obory. Technické komise ISO a IEC spolupracují v oblastech společného zájmu. Další mezinárodní organizace, vládní i nevládní, se ve spolupráci s ISO a IEC také účastní těchto prací.

V oblasti informační technologie ustavila ISO a IEC společnou technickou komisi, Joint Technical Committee ISO/IEC JTC 1. Návrhy mezinárodních norem přijatých touto společnou komisí jsou rozesílány národním institucím ke schválení před jejich přijetím jako Mezinárodní normy. Jsou schvalovány podle procedury vyžadující přinejmenším 75% souhlas všech volících národních institucí.

Mezinárodní normu ISO/IEC 16509 připravila společná technická komise ISO/IEC JTC 1, Informační technologie, subkomise SC 22 Programovací jazyky, jejich prostředí a systém programových rozhraní

Přílohy A až C této mezinárodní normy jsou určeny pouze pro informaci.


Strana 7

ANSI/IEEE 2000.1-1998

Předmětem úvodu je poskytnout pozadí principů použitých při vývoji této normy. Tyto informace jsou určeny k tomu, aby pomohly zlepšit srozumitelnost a použitelnost této normy.

Tato mezinárodní norma je určena klíčovému průmyslu, který je znepokojen existencí mnoha termínů a slovníků přinášejících mnoho různých významů. IEEE ji navrhl proto, aby podpořil úsilí jednotlivců a organizací v řešení problému roku 2000. Dává k disposici základní řadu termínů a definic, které mohou sloužit jako důležitý základ pro takové úsilí.

Účastníci řešení.

PASC Poradní výkonný výbor (Sponsor Executive Committee)

                                                 předseda:        Lowell G.Johnson

                                         místopředseda:       Joseph Gwinn

výkonný předseda:        Andrew Josey

Jay Ashford

Curtis Royster

  sekretář:       Nick Stoughton

V době, kdy komise pro přenositelné aplikace IEEE, prováděla revizi této normy měla její pracovní skupina Terminologie roku 2000 následující složení:

Kevin Lewis, technický redaktor

Michael Aisenberg                    Tim Harris                                James Murray

Steve Allen                               Joann Henderson                      John Napier

Michael Berens                        Richard Holleman                      Alan Peltzman

Leonard Brush                          Vincent Hung                            Carolin Price

George Cherry                          James D. Isaak                         Bill Pritchett

Cory Claymon                          Petr Janecek                            Bill Putnam

Joseph K. Clema                      Margaret Jedlicka                      Larry Schwartz

Robert Cohen                           Andrew Josey                           Philip Simons

Johnetta Colbert                       Yong Kim                                 Terrill J. Slocum

Eldon Colby                             C.W.Klein                                Nick Stoughton

Donald Cragun                          Thomas Koenig                         Robert Swartz

John Davies                              Cheryl Lai                                 Keith Thurston

Christina Drukala                      Rex Lint                                    John Tyler

Amy Fliegelman-Olli                  Mickey Lynn                             Roger Tyler

Trutz Foelsche                         Austin J. Maher                        Richard Vasquez

Lee Gallagher                           Robert Martin                            Michael Wheatley

Robert Gniewkowski                 Roger Martin                             Laurence Wolfe

Debbie Goldberg                       Richard McLean                        Dave Wong

Joeseph M. Gwinn                                                                   Gary Young


Strana 8

Komise, která hlasovala měla, následující složení:

Ida M. Berchtold                          Leon A. Kappelman                   Curtis Royster

Adam Block                                Judith S. Kerner                        Alan Russel

Mark Brown                                Lorraine C. Kevra                      Michael D. Shapiro

Joseph K. Clema                         Thomas Koenig                         Keith Shillington

Donald Cragun                            Kenneth C. Kung                      Terrill J. Slocum

Philip H. Enslow                          Thomas M. Kurihara                  William R. Smith

Michel Gien                                Kevin Lewis                              Sandra Swearingen

Lawrence M. Gunther                  Austin J. Maher                        Andrew D. Tait

Charles E. Hammons                  James W. Moore                      Roger Tyler

Andy Harrison                             Finnbarr P. Marphy                   Michael W. Vannier

Barry Hedquist                            John Napier                              Dale W. Way

Jim D. Isaak                               James T. Oblinger                     Thomas Williams

Richard Jaenicke                         Marc A. Pearl                           Darren Wolf

Jerry L. Johnson                          Alan Peltzman                          Paul A. Wolfgang

Lowell G. Johnson                       Roy Reed                                 Jordan S. Wouk

Andrew Josey                             Francois Riche                         Oren Yuen

 

Normalizační výbor IEEE-SA schválil tuto normu dne 25. června 1998 v následujícím složení:

 

Richard J. Holleman, předseda                                   Donald N. Heirman, místopředseda

Judith Gorman, tajemnice

 

Satish K. Aggarwal                      James H. Gurney                      L. Bruce McClung

Clyde R. Camp                           Jim D. Isaak                             Louis-François Pau

James T. Carlo                            Lowell G. Johnson                     Ronald C. Petersen

Gary R. Engmann                       Robert Kennelly                        Gerald H. Peterson

Harold E. Epstein                        E.G."Al" Kiener                                    John B. Posey

Jay Forster*                                Joseph L. Koepfinger*                Gary S. Robinson

Thomas F. Garrity                       Stephen R. Lambert                  Hans E. Weinrich

Ruben D. Garzon                        Jim Logothetis                          Donald W. Zipse

                                                 Donald C. Loughry

 

* emeritní členové

Noelle D. Humenick

IEEE redaktor projektu pro normalizaci

 

Poznámka: V průběhu hlasování v ISO/IEC/JTC 1 byly v normě IEEE provedeny ediční změny, které zohlednily uplatněné připomínky. Tyto změny jsou v textu označeny svislou čarou (viz. levou stranu tohoto odstavce)

 


Strana 9

Obsah

Strana

1       Úvod........................................................................................................................................................................................ 10

1.1    Předmět normy...................................................................................................................................................................... 11

1.2    Účel normy............................................................................................................................................................................. 11

1.3    Shoda...................................................................................................................................................................................... 11

2       Normativní odkazy................................................................................................................................................................. 11

3       Definice................................................................................................................................................................................... 11

4       Pojmy...................................................................................................................................................................................... 12

4.1    Interval platného data (rozsah vyhovujícího data)........................................................................................................... 12

4.2    Časový horizont před selháním (horizont události)........................................................................................................ 12

4.3    Životní cyklus roku 2000...................................................................................................................................................... 12

Příloha A (informativní)
Techniky, termíny a speciální data.............................................................................................................................................. 13

Příloha B (informativní)
Bibliografie...................................................................................................................................................................................... 16

 


Strana 10

1 Úvod

Problematika roku 2000 se jevila jako jednoduchý intuitivně srozumitelný problém. Bližší rozbor však ukázal, že může existovat řada různých a různě složitých řešení. Podstatou problému je zobrazení roku dvoumístným číslem a to jak v hardwarových, tak i softwarových prostředcích počítačových systémů a ostatních technologiích. Toto zobrazení může na příklad způsobit hardwarové nebo softwarové poruchy v případě, když systémové datum nebo datum v aplikaci překročí hranici roku 2000 (jedná-li se o datum potřebné pro účely zpracování), nebo když se systém nebo aplikace odkazují na datum, které se vyskytlo 1. ledna 2000 před a nebo po něm. Tato selhání mohou zahrnovat:

-        nesprávné aritmetické výpočty, porovnávání, třídění nebo řazení výsledků při selhání v logických, relačních operacích a v operacích ustavení automatického členství;

-        nesprávné rozpoznání přestupného roku;

-        konflikty s hodnotami v datových polích požitých pro nedatové účely jako například: "neposkytuje se žádné datum" nebo "nikdy nevyprší"

-        přetečení datového pole datového prvku datum.

Jedinou příčinou těchto selhání nemusí být dvoumístný datový prvek datum. Ty mohou být důsledkem špatného programování nebo nedostatečných znalostí Gregoriánského kalendáře. Jejich následky se mohou pohybovat od okamžitého selhání systému až k zákeřnějšímu dlouhodobému poškozování dat.

 

Vliv problému roku 2000 je skutečně velmi důležitý pro jakoukoli část globální číslicové infrastruktury

a ekonomiky, které podporuje. Mezi oblasti, které mohou obsahovat kritické aplikace a problém roku 2000 je může postihnout, patří:

 

-        bio-lékařství

-        telekomunikace/doprava

-        finance/bankovnictví

-        letectví/kosmonautika

-        národní bezpečnost/prosazování zákonů

-        další rozhodující infrastruktura

V průběhu přípravy této normy, se tomuto problému věnovalo na různých úrovních mnoho organizací. Některé začínaly zjišťovat jeho vliv na jejich vlastním prostředí informačních technologií. Jiné začaly implementovat řešení. Rostoucí potřeba vyřešit tento problém vytvářela tržní prostředí, v jehož rámci mnoho organizací nabízelo taková řešení. Řada z těchto organizací také vytvořila rozmanité terminologické soubory, které obsahovaly mnoho termínů budících zdání podobnosti, ale ve skutečnosti měly v různých prostředích různé významy, které nesly potenciální možnost nesrovnalostí, jež mohly způsobit řadu vážných problémů.

Tato norma identifikuje obecné termíny, definice a souvisící pojmy, které lze v této oblasti práce široce aplikovat. Lze je použít, buď úplně, nebo částečně podle toho, jak vyhovují specifickým požadavkům.

Je proto důležité, aby existoval slovník obsahující obecně srozumitelné termíny, definice a souvisící pojmy. Využije-li průmysl informačních technologií termíny definované touto normou, bude se minimalizovat vznik případných problémů. Kromě toho, existence obecných termínů, definic a souvisících pojmů urychlí vývoj naléhavě potřebných řešení. Tato norma popisuje význam těchto termínů, definic a příbuzných pojmů, ale není jejím účelem popsat způsob jejich implementace anebo potvrdit, že vyhovují roku 2000.

Smyslem této normy není určit jakým způsobem by měl být soulad s rokem 2000 implementován nebo ověřen.

 


Strana 11

1.1 Předmět normy

Tato norma identifikuje termíny a pojmy náležející k vyřešení problému roku 2000, včetně přechodu z roku 1999 na rok 2000, nesprávné rozpoznání přestupných roků, hodnot v polích data použitých pro nedatové účely a poskytuje definice těchto termínů a popis pojmů.

Tato norma se nezabývá takovými anomáliemi provozních systémů, které mohou nastat v roce 2038.

1.2 Účel normy

Tato norma poskytuje obecný slovník s popisem a definicemi problému roku 2000. Tento popis a definice mohou být aplikovány buď úplně, nebo částečně podle toho, jak to vyhovuje specifickým požadavkům.

Tato norma se skládá z kapitol Definice (3), Pojmy (4), a dvou příloh (A a B).



-- Vynechaný text --