ČESKÁ NORMA

ICS 03.060

Únor 1996

Bankovnictví - Autentizace přihlášením

ČSN
ISO 11131

97 9002

 

 

 

Banking and related financial services - Sign-on authentication

Banque et services financiers liés aux opérations bancaires - Authentification par signature

Bankwesen und zusammenhängende Finanzdienstleistungen - Unterschriftsbeglaubigung

 

Tato norma je identická s ISO 11131:1992, první vydání.

 

Národní předmluva

 

Citované normy

ISO 8372:1987   dosud nezavedena

ISO 8730 zavedena v ČSN ISO 8730 Bankovnictví - Požadavky na autentizaci zprávy (bankovní služby pro velkou klientelu) (97 9008)

ISO 8732:1988 zavedena v ČSN ISO 8732 Bankovnictví - Správa klíčů (bankovní služby pro velkou klientelu)

ISO 10126-1:1991 zavedena v ČSN 10126-1 Bankovnictví - Postupy pro šifrování zpráv (bankovní služby pro velkou klientelu) - 1. část: Obecné principy

ISO 10126-2:1991 zavedena v ČSN 10126-2 Bankovnictví - Postupy pro šifrování zpráv (bankovní služby pro velkou klientelu) - 2. část: Algoritmus DEA

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Ing. Dagmar Jírová, IČO l865l399

Technická normalizační komise: TNK 42 Výměna dat

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Petr Wallenfels

 

Ó Český normalizační institut, 1995




18247


Strana 2

Bankovnictví a souvisící finanční služby

ISO 11131

Autentizace podpisem

První vydání

1992-09-15


 

Obsah

 

strana

 

 

 

Předmluva

2

Úvod

2

1

Předmět normy

3

2

Odkazy na normy

3

3

Definice a zkratky

3

4

Autentizace podpisem

6

5

Ochrana

8

6

Specifikace protokolu pro zajištění interoperability

9

Příloha

A Omezení této mezinárodní normy

17

 

Předmluva

 

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních organizací (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

 

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů. Mezinárodní norma ISO 11131 byla připravena technickou komisí ISO/TC 68 Bankovnictví a souvisící finanční služby, subkomisí SC2, Operace a postupy.

 

Technické normativní prvky této mezinárodní normy jsou založeny na ANSI X9.26.

Příloha A této mezinárodní normy má pouze informativní charakter.

 

Úvod

 

Finanční instituce používají ve stále větší míře elektronickou komunikační technologii, aby svým zákazníkům poskytly služby, které jsou přesnější, bez chyb a odpovídají potřebám individuelního klienta. Taková technika umožňuje zákazníkovi zvýšenou měrou přímý přístup k aplikacím finanční instituce, uloženým na jejích počítačích (nebo jejich podepsání). Jako specifické příklady lze uvést převody fondů a služby spojené s řízením hotovostí.

 

Historicky standardní metodou, přijatou finančním sektorem k zajištění přímého přístupu k systému provozovatele služby, je použití individuálního identifikátoru pro každého uživatele (userid) v kombinaci s tajným heslem.

 

Účinnost takovýchto systémů hesel má však svá omezení. Prezentace hesla k autentizaci uživatele v čitelném tvaru může být kompromitována mnoha způsoby. Heslo může být např. uhádnuto, odposlechnuto nebo srozumitelně zobrazeno na displeji. Existují dvě možná ohrožení - vydávání se za někoho jiného a opakovaný přenos:

 

-  Vydávání se za někoho jiného je napodobení entity předložením ukradeného hesla; obvykle je doprovázeno dalšími útoky jako je modifikace dat.

-  Opakovaný přenos je opakovaná prezentace zaznamenané platné datové výměny s novějším datem s cílem dosáhnout neautorizovaného účinku.

 

Procedura zajišťující bezpečný podpis, kdy obě strany sdílejí společný tajný klíč, vyžaduje splnění řady podmínek, zahrnující dále uvedené požadavky:

a) zachovat integritu hardwarového a softwarového řešení uzlů v systému autentizace;


Strana 3

b) zachovat integritu autentizační informace (např. přiřazení identifikátorů uživatele (userid), výběr hesla, změny hesla, prostředky pro zrušení přístupu, audit neúspěšných podpisových pokusů) mezi žadatelem a grantorem;

c) zachovat kontinuitu autentizace během relace po úspěšném podpisu;

d) zajistit možnost provádění auditu neúspěšných pokusů o podpis;

e) zajistit integritu systému správy klíčů proti kompromitování a zneužití;

f)  zajistit důvěrnost přenášené autentizační informace;

g) zajistit prostředky pro detekci opakovaného přenosu ověřením autentizační informace;

 

1   Předmět normy

 

Tato mezinárodní norma realizuje podmínky (f) a (g) uvedené v úvodu. Specifikuje tři druhy autentizace podpisem mezi entitami vyžadujícími přístup a entitami schopnými udělit přístup:

a) Autentizace uživatele prostřednictvím Personální autentizační informace (PAI) jako je např. heslo;

b) Autentizace uživatele pomocí klíče jedinečného pro každého uživatele;

c) Autentizace uzlu pomocí klíče jedinečného pro každý uzel;

 

Tato mezinárodní norma je určena pro použití spolu se symetrickým algoritmem (s tajným klíčem), kde žadatel i grantor používají stejný klíč.

 

V odstavci 6 je uveden příklad protokolu, který splňuje požadavky této mezinárodní normy; k dosažení interoperability je nutná shoda s touto normou. V příloze A jsou uvedena omezení vztahující se k této normě.

 



-- Vynechaný text --