ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 97.220.40                                                                                                                                  Červen 1998

Horolezecká výzbroj - Pomocná šňůra - Bezpečnostní požadavky a zkušební metody

ČSN
EN 564

94 2001

 

Mountaineering equipment - Accessory cord - Safety requirements and test methods

Equipement d'alpinisme et d'escalade - Cordelette - Exigences de sécurité et méthodes d'essai

Bergsteigerausrüstung - Reepschnur - Sicherheitstechnische Anforderungen und Prüfverfahren

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 564:1997. Evropská norma EN 564:1997 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN 564:1997. The European Standard EN 564:1997 has the status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem 

Touto normou se nahrazuje ČSN EN 564 (94 2001) z ledna 1995.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1998                                                                                                                                          52470
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Změny proti předchozí normě

Tato norma vymezuje články na podporu směrnice EU 89/686/EHS. Pro stanovení minimální nosnosti šňůry je specifikován trhací stroj. Mění se počet a délka požadovaných zkušebních vzorků. Pro stanovení průměru šňůry je předepsána doba předpětí vzorku. Zařazuje se nová kapitola požadavků na informační údaje o výrobku a informační příloha jako seznam EN pro horolezeckou výzbroj.

Citované normy

EN 919:1995 zavedena v ČSN EN 919 Textilní lana pro běžné použití - Stanovení některých fyzikálních a mechanických vlastností (80 8627)

EN 20139 zavedena v ČSN EN 20139 Textilie - Normální ovzduší pro klimatizování a zkoušení (80 0056)

Vypracování normy

Zpracovatel: VELNOR spol. s r.o., IČO 44016174, Ing. Eva Velešíková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Luboš Ptáček


Strana 3

 

EVROPSKÁ NORMA                                                                                                     EN 564

EUROPEAN STANDARD                                                                                             Únor 1997

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM

ICS 97.220.40                                                                                                    Nahrazuje EN 564:1992

Deskriptory: sport equipment, mountaineering, mountaineering ropes, safety, specifications, tests, breaking load, marking

Horolezecká výzbroj - Pomocná šňůra -
- Bezpečnostní požadavky a zkušební metody

Mountaineering equipment - Accessory cord
- Safety requirements and test methods

 

Equipement d'alpinisme et d'escalade - Cordelette - Exigences
de sécurité et méthodes d'essai

Bergsteigerausrüstung - Reepschnur -
Sicherheitstechnische Anforderungen
und Prüfverfahren

Tato evropská norma byla schválena CEN 1997-01-27. Členové CEN jsou povinní splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoli modifikací uděluje status národní normy.

Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sekretariátu CEN nebo u každého člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels

 


Strana 4

Předmluva

Tato evropská norma byla vypracována technickou komisí CEN/TC 136 „Sporty, hry a ostatní rekreační potřeby“, jejíž sekretariát vede DIN.

Tato evropská norma nahrazuje EN 564:1992.

Text vychází z normy UIAA „G“ (Union International des Associations d'Alpinisme), která byla vypracována za mezinárodní účasti.

Tato norma je součástí souboru norem pro horolezeckou výzbroj, viz přílohu A.

Přílohy A a ZA této normy jsou informativní.

Tato Evropská norma byla vypracována na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu, a podporuje splnění podstatných požadavků směrnice EU 89/686/EHS.

Vztah ke směrnicím EU je uveden v informativní příloze ZA, která je nedílnou součástí této normy.

Této evropské normě se nejpozději do srpna 1997 uděluje status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, se zruší nejpozději do srpna 1997.

V souladu s Vnitřními předpisy CEN/CENELEC jsou národní normalizační organizace následujících zemí povinny převzít tuto evropskou normu: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Spojené království, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

1 Předmět normy

Tato evropská norma stanovuje bezpečnostní požadavky a zkoušení pomocných šňůr s jádrem a opletem, které jsou dodávány na cívkách nebo v jednotlivých délkách a jsou používány k horolezectví včetně stěnového lezení.



-- Vynechaný text --