ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 667.4

Schválena: 1.9.1981

INKOUSTY

ČSN 90 4145

JK 738 311

 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Inks

 

Tato norma platí pro výrobu, zkoušení a dodávání inkoustů používaných pro ruční psaní na papír a stanoví jejich základní názvosloví, složení a vlastnosti. Platí pro inkoust do plnicích per, inkoust dokumentní a inkoust notový. Neplatí pro inkousty pro speciální účely a inkousty určené pro vývoz.

 

I. NÁZVOSLOVÍ

 

1. Inkoust do plnicích per modročerný - vodný koloidní roztok tanátů a galátů železa, zbarvený dehtovým barvivem /aby písmo bylo již při psaní výrazně zbarveno/ a doplněný podle potřeby přísadou zahušťovadla a konzervačního roztoku. Píše modře a později zčerná. Dodatečné černání inkoustu způsobuje chemická změna koloidních tanátů a galátů železnatých, jejich okysličením vzdušným kyslíkem v nerozpustné železité tanáty a galáty.

 

2. Inkoust do plnicích per barevných - inkoust, jehož barevné odstíny se na papíře nemění. Je to vodný roztok organického barviva s přísadou zahušťovadla a konzervačního prostředku.

 

3. Inkoust dokumentní - inkoust ke psaní důležitých listin trvalé hodnoty kovovým perem. Písmo je tmavě modré a později zčerná. Je to vodný roztok tanátů a galátů železa, zbarvených rozpustným barvivem /aby písmo bylo již při psaní výrazně zbarveno/ a doplněný přísadou konzervačního prostředku. Zčernání písma způsobuje vzdušný kyslík. Okysličením vzniknou z tanátů a galátů železnatých nerozpustné tanáty a galáty železité, sytě černé.

 

4. Inkoust notový - inkoust určený ke psaní not, vodou nesmytelných. Je to suspenze nejjemnějších sazí ve vodném roztoku šelaku. Film šelaku je po zaschnutí vodou nerozpustný. Váže částečky sazí a způsobuje tím odolnost napsaných not proti účinkům vody.


Nahrazuje viz Dodatek

Účinnost od:
1.5.1982

31895



-- Vynechaný text --