ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 13.040.10

Červen 1998

Kvalita ovzduší - Charakteristiky
a návazné pojmy metod měření kvality
ovzduší

ČSN
ISO 6879

83 5023

 

 

 

Air quality - Performance characteristics and related concepts for air quality measuring methods

Qualité de l'air - Caractéristiques de fonctionnement et concepts connexes pour les méthodes de mesurage de la qualité de l'air

Luftbeschaffenheit - Verfahrenskenngrößen und verwandte Begriffe für Meßverfahren der Luftbeschaffenheit

 

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 6879:1995. Mezinárodní norma ISO 6879:1995 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 6879:1995. The International Standard ISO 6879:1995 has the status of a Czech Standard.

 

© Český normalizační institut, 1998




43209


Strana 2

Národní předmluva

 

Poznámka k překladům nových termínů

ISO 6879 obsahuje několik nových termínů. Pro ně bylo třeba vytvořit české ekvivalenty. Pro usnadnění práce s touto normou jsou v národní příloze NA shrnuty anglické termíny všech základních termínů a charakteristik definovaných v kapitole 5. Navíc u termínů „blank reading" a „zero sample" (viz 5.1.3 a 5.1.13) jsou záměrně připojeny i jejich definice v angličtině, neboť termín „zero sample" , který se v nich vyskytuje, je svým způsobem specifický.

Zejména je nutno upozornit na změny při používání termínů „přesnost" a „správnost" oproti dosud používaným termínům týkající se kvality ovzduší (odborná literatura, starší technické normy, vysokoškolská skripta, některé právní dokumenty apod).

Při zavádění mezinárodních norem ISO z oblasti statistiky do soustavy českých norem (zejména ISO 3534-1, ISO 3534-2 a ISO 5725) byl použit pro překlad termínu „accuracy „ český ekvivalent „přesnost" a pro „precision" český ekvivalent „shodnost, příp. preciznost" .

Proto dříve používaným termínům v oblasti kvality ovzduší „správnost" odpovídá v souladu s ČSN ISO 3534-1:1994 termín „přesnost" a termínu „přesnost" termín „shodnost, příp. preciznost" .

Dříve používanému termínu „rozptyl" odpovídá termín „ strannost, příp. vychýlení" . Anglický ekvivalent pro „správnost" je „trueness" . Dříve používané termíny jsou uvedeny v hranatých závorkách u příslušných termínů a jejich definicích. V nově schválených normách zavádějících překladem mezinárodní normy ISO, příp. CEN jsou tyto termíny již v souladu s ČSN ISO 3534-1 a dalšími normami .

Norma obsahuje národní přílohu NA.

 

Citované normy

ISO 3534-1:1993 zavedena v ČSN ISO 3534-1 Statistika - Slovník a značky - Část 1: Pravděpodobnost a obecné statistické termíny (01 0216)

ISO Guide 30:1992 dosud nezaveden

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Hydroprojekt, a.s., IČO 45274576, Ing. Lenka Fremrová; Ing. Vratislav Horálek, DrSc., konzultant, IČO 15949800

Technická normalizační komise: TNK 117 Kvalita ovzduší

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Oldřich Čermák


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

ISO 6879

Kvalita ovzduší - Charakteristiky

Druhé vydání

a návazné pojmy metod měření kvality

1995-12-15

ovzduší


 

ICS 13.040.10

 

Deskriptory: air, quality, measurement, measurement characteristics, performance, definitions, vocabulary

 

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této technické komisi zastoupen.

Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk.

ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 6879 byla připravena technickou komisí ISO/TC 146 Kvalita ovzduší v subkomisi SC 4 Obecná hlediska.

Druhé vydání ruší a nahrazuje první vydání (ISO 6879:1983), které bylo technicky revidováno.

Příloha A této mezinárodní normy je pouze informativní.

 

Úvod

Tato mezinárodní norma, která zahrnuje definice termínů a charakteristik používaných při posuzování kvality ovzduší, se má používat spolu se zvláštními normalizovanými zkušebními metodami připravenými ISO/TC 146 Kvalita ovzduší.

 

1 Předmět normy

Tato mezinárodní norma definuje termíny a charakteristiky vztahující se k metodám měření kvality ovzduší. Hodnoty charakteristik stanovené podle příslušné řady zkušebních metod se mají použít pro potvrzení, zda metoda je vhodná pro posouzení kvality ovzduší v jakékoliv dané situaci. Tato mezinárodní norma neobsahuje žádné určité metody pro stanovení kvality ovzduší nebo pro získání reprezentativních vzorků nebo pro volbu počtu měření potřebných pro řešení daného problému; ty jsou uvedeny v jiných mezinárodních normách.

Do přehledu zahrnuté charakteristiky se používají také při postupech měření emisí.

 



-- Vynechaný text --