ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 614.71:
629.113.004

Schválena: 22.6.1987

Ochrana ovzduší
MĚŘENÍ A HODNOCENÍ ZNEČIŠTĚNÍ
OVZDUŠÍ AUTOMOBILOVOU DOPRAVOU

ČSN 83 5707


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Air pollution control. Determination and evaluation of air pollution from automobile transport

 

Tato norma platí pro měření a vyhodnocení znečištění ovzduší automobilovou dopravou na pozemních komunikacích a jejich okolí. Stanoví závazný výběr měřených znečišťujících látek, technické požadavky na analyzátory a zásady pro jejich použití, zásady pro odběr vzorku, výběr měřicího místa, způsob kalibrace analyzátorů, způsob registrace naměřených dat, jejich vyhodnocení a zpracování. Platí pro jednorázová i průběžná registrační měření. Z hlediska účelu platí pro měření rozhodčí, kontrolní i experimentální. Z hlediska přesnosti platí pro měření podrobná, běžná i orientační.

 

I. NÁZVOSLOVÍ

 

1. Imise - znečišťují látky tuhého, kapalného nebo plynného skupenství obsažené ve venkovní atmosféře.

 

2. Plynné imise - znečišťují látky plynného skupenství obsažené ve volné atmosféře.

 

3. Stacionární zdroj znečišťování ovzduší - nepohyblivý objekt, v němž v důsledku lidské činnosti dochází ke vzniku znečišťujících látek vypouštěných do atmosféry (např. komíny, výduchy apod.).

 

4. Mobilní zdroj znečišťování ovzduší - pohyblivý objekt, ve kterém dochází v důsledku jeho činnosti ke vzniku znečišťujících látek vypouštěných do atmosféry (automobil, lokomotiva, pracovní stroj apod.).

 

5. Průběžné registrační měření - kontinuální nebo kvazikontinuální měření automatickými analyzátory s registrací výsledků, prováděné za účelem sledování časového průběhu imisí v delším časovém úseku.

 

6. Běžná měření - měření prováděná při obvyklých požadavcích na přesnost.



Účinnost od:
1.3.1988

31832



-- Vynechaný text --