ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 614.715:546.221.1

Schválena: 10.8.1987

Ochrana ovzduší
STANOVENÍ EMISÍ SIROVODÍKU
ZE STACIONÁRNÍCH ZDROJŮ
Všeobecná část

ČSN 83 4712
část 1


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Air pollution control. Determination of hydrogen sulphide emissions from stationary sources. General part

 

Tato norma platí pro měření emisí sirovodíku ze stacionárních  zdrojů znečišťování ovzduší. Platí pro jednorázová i pro průběžná registrační měření. Z hlediska  účelu platí pro měření rozhodčí (arbitrážní), garanční,  provozní, kontrolní i experimentální. Z hlediska přesnosti platí pro měření podrobná, běžná i orientační.

 

I. NÁZVOSLOVÍ A ZNAČKY

 

Názvosloví

1. Emise - znečišťující látky  tuhého, kapalného nebo plynného skupenství, obsažené v plynu, vystupujícím ze zdroje znečišťování ovzduší do atmosféry. V případě, kdy znečišťující látky z  technologického procesu nejsou odváděny přímo do volné atmosféry, ale unikají do uzavřeného (vnitřního) pracovního prostředí, považují se za emisi znečišťující látky v odsávaném vzduchu z pracovního prostředí, vystupující z ventilačního výduchu do venkovního  ovzduší. Kvantitativní charakteristikou emise jsou emisní parametry (viz ČSN 83 4501).

 

2. Plynné  emise - emise  znečišťujících látek plynného  skupenství. Pod pojem  plynné emise se  rovněž zahrnuje emise kapalných znečišťujících látek ve formě par či mlhy (mlha kyseliny sírové, chlorovodíkové apod.).

 

3.  Stacionární  zdroj  znečišťování  ovzduší  -  nepohyblivý  objekt,  v  němž  v  důsledku  lidské  činnosti dochází ke vzniku znečišťujících látek, vypouštěných do atmosféry jedním nebo více otvory (komíny, výduchy apod.).

 

4. Jednorázové měření - krátkodobé měření od 5 minut do 24 hodin. Obvyklý časový rozsah jednorázového měření je 30 až 120 minut; provádí se zpravidla opakovaně několikrát po sobě.



Účinnost od:
1.6.1988

31799



-- Vynechaný text --