ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 614.715:662.613.13

Schválena: 21.4.1982

Ochrana ovzduší
MĚŘENÍ TUHÝCH EMISÍ
ZE ZDROJŮ ZNEČIŠŤOVÁNÍ OVZDUŠÍ

ČSN 83 4611


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Measurement of solid particulate emissions from stationary sources

 

Norma platí pro měření emisí znečišťujících látek tuhého skupenství ze stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší. Platí pro jednorázová i pro průběžná registrační měření. Z hlediska účelu platí pro měření rozhodčí (arbitrážní), garanční, provozní, kontrolní i experimentální, z hlediska přesnosti platí pro měření podrobná, běžná i orientační.

 

I. NÁZVOSLOVÍ A ZNAČKY

Názvosloví

1. Emise - množství (obsah) znečišťujících látek tuhého, kapalného nebo plynného skupenství, obsažené v celkovém objemovém průtoku plynu (vzdušiny), vystupujícím ze zdroje znečišťování ovzduší do venkovní atmosféry.

V případech, kdy znečišťující látky z technologického procesu unikají do uzavřeného (vnitřního) pracovního prostředí, považuje se za emisi množství znečišťujících látek ve vzdušině, vystupující z ventilačních zařízení do venkovního ovzduší (atmosféry).

 

2. Tuhé emise - emise částečkových jemně dispersních látek (prachů) tuhého skupenství.

 

3. Stacionární zdroj - nepohyblivý objekt, v němž v důsledku lidské činnosti dochází ke vzniku znečišťujících látek, vypouštěných do atmosféry jedním nebo více otvory (komíny, výduchy apod.).

 

4. Jednorázové měření - krátkodobé měření od asi 5 minut do 24 hodin. Obvyklý časový rozsah jednorázového měření je 30 až 120 minut; provádí se zpravidla opakovaně několikrát po sobě.

 

5. Průběžné registrační měření - kontinuální nebo kvasikontinuální měření automatickými přístroji s registrací výsledků, provedené



Účinnost od:
1.1.1983

31791



-- Vynechaný text --