ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 614.821

Schválena: 19.7.1989

Pracovní ochrana
BEZPEČNOSTNÍ POSTROJE A PÁSY

ČSN 83 2611


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Labour protection. Safety fastening and belts

 

Tato norma platí pro konstrukci, výrobu, používání a zkoušení bezpečnostních postrojů a pásů, včetně jejich doplňků používaných při práci ve výškách, nad volnou hloubkou nebo k evakuaci.

Zkoušení, prohlídky, používání, dodávání, skladování a evidence platí také pro výrobky z dovozu.

Norma se nevztahuje na bezpečnostní pásy pro motoristy.

 

I. NÁZVOSLOVÍ

 

1. Prostředky osobního zabezpečení (dále jen POZ) - soubor bezprostředních prostředků, jejichž kombinace slouží k zajišťování osob proti pádu (např. bezpečnostní postroje a pásy, zajišťovací, úchytná a přídavná lana, zachycovače pádu, bezpečnostní brzdy, samonavíjecí kladky a další).

 

2. Bezpečnostní postroj (dále jen postroj) - je POZ tvořený soustavou popruhů (hrudních, ramenních, stehenních aj.) funkčně spojených a tvořících jeden celek, např. viz obr. 1. Postroj je určen v kombinaci s dalšími POZ k zajištění pracovníka ohroženého pádem, k jeho ochraně před nepříznivými dynamickými účinky vzniklými zejména při volném pádu a k jeho zachycení, popř. k evakuaci spouštěním nebo vytahováním.

 

3. Bezpečnostní pás (dále jen pás) - je POZ tvořený jednoduchým popruhem. Pás je určen v kombinaci s úchytným, popř. přídavným lanem a karabinou, k zajištění pracovníka v podmínkách, kdy nehrozí nebezpečí volného pádu.

 

4. Závěsný prvek (kroužek, oko, karabina) - součást postroje určená pouze k upevnění dalších POZ, např. bezpečnostní brzdy, zachycovače pádu, samonavíjecí kladky apod., popř. k upevnění evakuačních a záchranných prostředků.


Nahrazuje ČSN 83 2611
z 20.11.1984

Účinnost od:
1.1.1990

31783



-- Vynechaný text --