ČESKOSLOVENSKÁ NORMA

MDT331.433

Prosinec 1993

HORKÁ PROSTŘEDÍ
Stanovení tepelné zátěže pracovníka podle
ukazatele WBGT (teploty mokrého a kulového
teploměru)

ČSN
ISO 7243

83 3561

 

 

 

Hot environments. Estimation of the heat stress on working man, based on the WBGT-index (wet bulb globe temperature)

Ambiances chaudes. Estimation de la contrainte thermique de l'homme au travail, basée sur l'indice WBGT (température humide et de globe noir)

Warme Umwelt. Die Feststellung der Wärmebelastung des Mitarbeiters nach dem WBGT-Index (die Temperatur des feuchten und kugeligen Thermometers)

 

Tato norma obsahuje ISO 7243:1989.

 

Národní předmluva

 

Citované normy

ISO 7726  zavedena v ČSN ISO 7726 Tepelné působení prostředí. Přístroje a metody měření fyzikálních veličin (83 3551)

ISO 7730  dosud nezavedena

ISO 7933  zavedena v ČSN ISO 7933 Horká prostředí. Analytické stanovení a interpretace tepelné zátěže s použitím výpočtu požadované intenzity pocení (83 3562)

 

Obdobné mezinárodní normy

ISO 7243:1989  Hot environments. Estimation of the heat stress on working man, based on the WBGT-index (wet bulb globe temperature). /Horká prostředí. Stanovení tepelné zátěže pracovníka podle ukazatele WBGT (teploty mokrého a kulového teploměru)/

 

Deskriptory podle Tezauru ISO ROOT

Kód deskriptoru/znění deskriptoru: YDP.PD/ergonomika, YNT/pracovní prostředí (fyzické), GPV/bezpečnost práce, CIB.N/tepelná ochrana, EQB/lidské tělo

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Ergotest, Ústí nad Orlicí, IČO 11131292, Ing. Zdeněk Chlubna, Dr. Vladimír Glivický

Technická normalizační komise: TNK 2 Bezpečnost technických zařízení - všeobecné požadavky. Ergonomie. Osobní ochranné prostředky hlavy

Pracovník Institutu pro technickou normalizaci: Ing. Josef Vašák

 

Ó Federální úřad pro normalizaci a měření,1993




15155


Strana 2

HORKÁ PROSTŘEDÍ -

ISO 7243

STANOVENÍ TEPELNÉ ZÁTĚŽE PRACOVNÍKA

Druhé vydání

PODLE UKAZATELE WBGT (TEPLOTY MOKRÉHO

1989-08-01

A KULOVÉHO TEPLOMĚRU)


 

MDT 331.433

 

Deskriptory: ergonomics, operating areas, work safety, human body, thermal comfort.

 

Předmluva

 

ISO /Mezinárodní organizace pro normalizaci/ je celosvětovou federací národních normalizačních organizací /členů ISO/. Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázalo pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí /IEC/ ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 7243 byla připravena technickou komisí ISO/TC 159 Ergonomie.

Toto druhé vydání ruší a nahrazuje první vydání /ISO 7243:1982/ s uskutečněním malé úpravy.

Přílohy A až D této normy jsou pouze informativní.

 

Úvod

 

Tato mezinárodní norma je jednou z řady norem /seznam v příloze D/, které jsou určeny pro hodnocení tepelných prostředí.

Cílem těchto mezinárodních norem je zejména:

- vymezení definic pro termíny používané v metodách měření, zkoušení a hodnocení, s přihlédnutím k normám již existujícím nebo nově připravovaným;

- navrhování údajů pro metody měření fyzikálních parametrů, které charakterizují tepelná prostředí;

- výběr jedné nebo více metod hodnocení parametrů;

- zavedení doporučených maximálních hodnot pro expozici tepelným prostředím v oblastech komfortu i mimořádných podmínek /horko, chlad/;

- navrhování údajů pro metody měření účinnosti prostředků nebo postupů individuální nebo kolektivní ochrany před horkem nebo chladem.

Vzhledem k stoupajícímu zájmu o problémy, které představuje expozice jednotlivců tepelnému prostředí, a také proto, že v této oblasti je málo dokumentů nebo národních norem, ukazuje se vhodným vydat tuto mezinárodní normu i když není dosud zpracován celý soubor navržených norem.

Ukazatel teploty mokrého a kulového teploměru /ukazatel WBGT/ je jedním z empirických ukazatelů pro vyjádření tepelné zátěže, které je jednotlivec vystaven. Tento ukazatel lze v průmyslovém prostředí snadno určit. Metoda hodnocení tepelné zátěže na základě tohoto ukazatele je kompromisem mezi přáním používat velmi přesný ukazatel a potřebou snadného provádění kontrolního měření v průmyslovém prostředí. Má být považována za orientační /předběžnou/ metodu.

Přímé stanovení tepelné zátěže podle analýzy údajů o tepelné výměně mezi člověkem a prostředím umožňuje přesněji ohodnotit zátěž a analyzovat způsoby ochrany. Při současném způsobu měření je však nedostatkem takového postupu větší časová náročnost a pracnost. Takový postup je proto vhodné používat buď přímo, pro potřebu podrobné analýzy pracovních podmínek v horku, nebo k doplnění údajů získaných ukazatelem WBGT v případě, že takto získané údaje budou překračovat uvedené referenční hodnoty.

Zavedení metody hodnocení tepelné zátěže na základě ukazatele WBGT je pouze jedním z kroků k určení takového ukazatele, který by spojoval výhody obou metod. Protože však takový ukazatel zatím neexistuje, ukázalo se důležité neprodleně vytvořit mezinárodní normu schopnou k použití v průmyslovém prostředí.


Strana 3

1  Předmět normy

 

Tato norma stanoví metodu, kterou lze snadno používat v průmyslovém prostředí k hodnocení tepelné zátěže jednotlivce v horkém prostředí a která poskytuje rychlé údaje.

Je určena pro hodnocení průměrného účinku tepla na člověka během doby jeho činnosti, není však vhodná ani k hodnocení tepelné zátěže v průběhu velmi krátkých časových úseků, ani k hodnocení tepelných zátěží, které jsou blízké podmínkám tepelného komfortu.

 



-- Vynechaný text --