ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 71.100.80

Duben 1998

Chemické výrobky používané pro úpravu
vody určené k lidské spotřebě - Chlorid
hlinitý, chlorid-hydroxid hlinitý
a chlorid-hydroxid-síran hlinitý (monomery),

ČSN
EN 881

75 5802

 

 

 

Chemicals used for treatment of water intended for human consumption - Aluminium chloride, aluminium chloride hydroxide and aluminium chloride hydroxide sulfate (monomeric)

Produits chimiques utilisés pour le traitement de l'eau destinée à la consommation humaine - Chlorure d'aluminium, hydroxychlorure d'aluminium et hydroxychlorosulfate d'aluminium (monomeres)

Produkte zur Aufbereitung von Wasser für den menschlichen Gebrauch - Aluminiumchlorid, Aluminiumhydroxidchlorid und Aluminiumhydroxidchloridsulfat (monomer)

 

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 881:1997. Evropská norma EN 881:1997 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN 881:1997. The European Standard EN 881:1997 has the status of a Czech Standard.

 

Ó Český normalizační institut, 1998




51686


Strana 2

Národní předmluva

 

Citované normy

EN 883   dosud nezavedena

prEN 1302   dosud nezavedena

ISO 3165   zavedena v ČSN ISO 3165 Odběr vzorků chemických výrobků technických - Bezpečnost při odběru vzorků (65 0105)

ISO 6206   dosud nezavedena

ISO 8213   dosud nezavedena

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Hydroprojekt a. s., Praha, IČO 4527 4576, Ing. Vladimír Beneš

Technická normalizační komise: TNK č. 84 Vodárenství

TNK č. 104 Jakost vod

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Oldřich Čermák


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA

EN 881

EUROPEAN STANDARD

Únor 1997

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM


 

ICS 71.100.80

 

Deskriptory: potable water, water treatment, chemical compounds, chlorides, aluminium hydroxidechloridesulfate, description, physical properties, chemical properties, impurities, toxic substances, tests labelling, storage,utilization

 

Chemické výrobky používané pro úpravu vody určené k lidské spotřebě - Aluminium chlorid, aluminium chlorid hydroxid a aluminium chlorid hydroxid sulfát

 

Chemicals used for treatment of water intended for human consumption - Aluminium chloride, aluminium chloride hydroxide and aluminium chloride hydroxide sulfate (monomeric)

Produits chimiques utilisés pour le traitement de l'eau destinée à la consommation humaine - Chlorure d'aluminium, hydroxychlorure d'aluminium et hydroxychlorosulfate d'aluminium (monomeres)

Produkte zur Aufbereitung von Wasser für den menschlichen Gebrauch - Aluminiumchlorid, Aluminiumhydroxidchlorid und Aluminiumhydroxidchloridsulfat (monomer)

 

Tato evropská norma byla schválena CEN 1997-01-18. Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoli modifikací uděluje status národní normy.

Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou odpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels


Strana 4

Obsah

 

strana

 

 

 

Předmluva

5

O

Úvod

6

1

Předmět normy

7

2

Normativní odkazy

7

3

Charakteristické vlastnosti

7

3.1

Identifikace

7

3.2

Obchodní formy

8

3.3

Fyzikální vlastnosti

8

3.4

Chemické vlastnosti

9

4

Kritéria čistoty

10

4.1

Všeobecně

10

4.2

Složení obchodního výrobku

10

4.3

Příměsi a hlavní vedlejší produkty

10

4.4

Toxické látky

10

5

Zkušební metody

11

5.1

Odběr vzorků

11

5.2

Analýzy

11

6

Označování - Přeprava - Skladování

12

6.1

Způsob dodání

12

6.2

Výstražné a bezpečnostní označování podle směrnic EU4)

12

6.3

Přepravní předpisy a označování

12

6.4

Označení

13

6.5

Skladování

13

Příloha A (informativní) Všeobecné informace o chloridu hlinitém, chloridu hydroxidu hlinitém a chloridu-hydroxidu-síranu hlinitém (monomery)

14

A.1 Původ

14

A.2 Použití

14

A.3 Pravidla pro bezpečné zacházení a používání

14

A.4 Postup v naléhavých případech

15

Příloha B (informativní) Literatura

16


Strana 5

Předmluva

Tato evropská norma byla vypracována technickou komisí CEN/TC 164 „Zásobování vodou", jejíž sekretariát zajišťuje AFNOR. Této evropské normě se nejpozději do srpna 1997 uděluje status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu se zruší nejpozději do srpna 1997.

Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou povinny převzít tuto evropskou normu národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.


Strana 6

Úvod

K případným nepříznivým účinkům výrobku, kterého se tato evropská norma týká, na jakost vody určené k lidské spotřebě:

1)  tato norma neposkytuje žádnou informaci o možných omezeních v používání tohoto výrobku v zemi, která je členem EU nebo EFTA;

2)  předpokládá se, že do doby, než budou přijata ověřitelná evropská kritéria, stávající národní předpisy týkající se použití a/nebo vlastností tohoto výrobku zůstanou v platnosti.


Strana 7

1   Předmět normy

Tato evropská norma popisuje vlastnosti a stanoví požadavky na chlorid hlinitý, chlorid-hydroxid hlinitý a chlorid-hydroxid-síran hlinitý (monomery) používané pro úpravu vody určené k lidské spotřebě a uvádí odkazy na analytické metody.

Tato evropská norma není použitelná pro polymerní formy těchto solí (viz EN 883). Podává informace o jejich použití při úpravě vody.

 



-- Vynechaný text --