ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 697.97.001.24:
:628.889

Schválena: 11.1.1985

VÝPOČET TEPELNÉ ZÁTĚŽE
KLIMATIZOVANÝCH PROSTORŮ

ČSN 73 0548


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Calculation of thermal load of air-conditioned spaces

 

Tato norma platí pro výpočet tepelné zátěže a tepelných zisků prostorů se stálou vnitřní teplotou. Výsledky výpočtů slouží jako podklad pro dimenzování klimatizačních zařízení. Norma je použitelná pro prostory, v nichž se nepředpokládá větší rozdíl teplot vzduchu ve dvou místech než 2 K.

 

I. NÁZVOSLOVÍ A ZNAČKY

 

Názvosloví

1. Rovnocenná sluneční teplota vzduchu - teplota vzduchu, při níž je přestup tepla konvekcí mezi vzduchem a stěnou stejný, jako je konvekcí při skutečné teplotě vzduchu a sluneční radiací dohromady.

 

2. Sluneční (solární) konstanta - intenzita sluneční radiace na hranici zemské atmosféry. Dále je počítáno s průměrnou hodnotou 1350 Wm-2

 

3. Sluneční radiace - sluneční záření v rozsahu celého spektra. Přímá sluneční radiace je působena přímým zářením slunce, nepřímá (difuzní) sluneční radiace vzniká rozptylem a odrazem přímé radiace od prachových částic ve vzduchu, od větších molekul a od osluněných povrchů.

 

4. Součinitel současnosti - součinitel, udávající současnost jednotlivých tepelných zisků.

 

5. Součinitel znečištění atmosféry - součinitel, udávající, kolikrát by musela být čistá atmosféra hmotnější, aby měla stejnou propustnost pro sluneční radiaci, jako má atmosféra znečištěná.

 

6. Stínící součinitel - bezrozměrná veličina, určená poměrem tepelného toku sledovanou průhlednou nebo průsvitnou plochou a tepelného toku standardním oknem za stejných podmínek sluneční radiace.

 

7. Tepelná zátěž - celkový tok tepla do klimatizovaného prostoru, který musí být kompenzován chladicím výkonem klimatizačního záření.

V tepelné zátěži je zahrnuto i teplo, obsažené ve větracím vzduchu a teplo proudové klimatizačním zařízením.



Účinnost od:
1.7.1986

32626



-- Vynechaný text --