ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 624.012.1

Schválena: 17.1.1986

NAVRHOVÁNÍ KONSTRUKCÍ Z KAMENE

ČSN 73 3251


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Design of structures of stone

 

Tato norma platí pro navrhování konstrukcí z malých nebo masivních prvků z kamene, osazovaných na konstrukce staveb bytových, občanských a staveb pro průmyslovou, rostlinnou a živočišnou výrobu.

 

Tato norma platí pro navrhování rekonstrukcí památkových objektů. Přitom je možno ve zvlášť odůvodněných případech odchýlit se od ustanovení této normy na základě zvláštního odborného posouzení.

 

Tato norma neplatí pro navrhování konstrukcí z jiných materiálů (např. keramických, betonových apod.), ani pro navrhování zděných konstrukcí z kamenného zdiva (např. z lomového kamene, kopáků, kvádrů apod.) a pro navrhování dlažeb z dlažebních kostek.

 

Ustanovení této normy lze použít i při navrhování konstrukcí z kamene ve smyslu této normy u jiných druhů staveb (např. inženýrských) v rozsahu vymezeném v příslušných předpisech, popř. normách pro jejich navrhování.

 

I. NÁZVOSLOVÍ A ZNAČKY

 

A. NÁZVOSLOVÍ

 

1. Názvosloví v této normě se člení na:

a) stavební,

b) kamenické.

 

Názvosloví stavební

 

2. Stavební konstrukce nosná - ucelená, technicky samostatná nosná část stavebního objektu, sloužící určitému účelu. Konstrukce se dále dělí podle účelu a materiálu.

 

3. Stavební konstrukce nenosná - ucelená samostatná nenosná část stavebního objektu. Svoji stabilitu zajišťuje vlastní hmotností, popřípadě částečným spojením


Nahrazuje: viz DODATEK

Účinnost od:
1.7.1987

31168



-- Vynechaný text --