ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 624.01:624.042

Schválena: 19.12.1986

ZATÍŽENÍ STAVEBNÍCH KONSTRUKCÍ

ČSN 73 0035


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Actions on structures

 

Tato norma platí pro stanovení zatížení stavebních konstrukcí a základů objektů pro bydlení a ubytování, občanského vybavení, objektů pro průmyslovou, rostlinnou a živočišnou výrobu, popř. i jiných stavebních objektů, pokud není v příslušných normách pro jejich navrhování stanoveno jinak nebo jestliže pro stanovení jejich zatížení nebyly vydány normy zvláštní.

 

Norma navazuje na ČSN 73 0031 a ČSN 73 0033.

 

Pro některé druhy zatížení v této normě podrobněji nerozvedené, jako např. montážní zatížení, seismické účinky, horninové tlaky apod., stanovují základní charakteristiky zatížení zvláštní normy a předpisy (viz Dodatek).

 

Norma platí pro projekty nových objektů, při rekonstrukcích, přestavbách, dostavbách, při změnách způsobu využití objektů apod., jejichž vypracování bylo započato po dni její účinnosti. Projekt musí být zpracován podle této normy i tehdy, byla-li přípravná projektová dokumentace zpracována podle ČSN 73 0035 z 16. 4. 1976. U projektů, jejichž dokumentace byla ke dni účinnosti této normy již rozpracována, posoudí zpracovatel možnost dokončení projektové dokumentace podle této normy.

 

I. NÁZVOSLOVÍ A ZNAČKY

 

A. NÁZVOSLOVÍ

 

1. Zatížení - mechanický nebo jiný fyzikální vliv, který vyvolává napjatost nebo způsobuje změny napjatosti, přetvoření nebo změny tvaru a polohy konstrukce, její části, případně jejího založení.

 

2. Zatížení statické - zatížení, které nevyvolává zrychlení konstrukce, na kterou působí. Za zatížení statické je možno

považovat  i zatížení proměnné v čase, které zrychlení vyvolává, ale tak nepatrné, že je možné je zanedbat.

 

3. Zatížení dynamické - zatížení, které vyvolává taková zrychlení konstrukce, že nelze zanedbat vliv vzniklých setrvačných sil.


Nahrazuje ČSN 73 0035
z 16.4.1976

Účinnost od:
1.5.1988

31020



-- Vynechaný text --