ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 666.767

Schválena: 4.10.1990

ŽÁROVZDORNÉ MALTY, TMELY A NÁTĚRY
Společná ustanovení

ČSN 72 6100

JK 598
JK 599

 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Refractory materials for laying and joiting, coatings. Common regulations

 

Tato norma platí pro výrobu, zkoušení a dodávání netvarových žárovzdorných materiálů podle ČSN 72 6001, určených pro spojování, tmelení a ochranu tvarových žárovzdorných staviv.

Norma platí pro výrobky, jejichž výroba byla zahájena po dni účinnosti normy.

 

I. VŠEOBECNĚ

 

1. Žárovzdorná malta - směs upraveného žárovzdorného ostřiva a pojiva (pojiv), obsahující případně plastifikační přísadu, určená ke spojování tvarových žárovzdorných staviv buď přímo v dodaném stavu, nebo až po zamísení tekutých složek (popřípadě dalších pojiv). Běžné malty neobsahují hydraulické či jiné chemické přísady, zabezpečující jejich zpevnění při nízkých teplotách.

 

2. Žárovzdorný tmel - směs jemného upraveného ostřiva, pojiva (pojiv) a plastifikátoru, určená přímo v dodaném stavu pro tmelení keramiky nebo keramiky s kovy na nejmenší tloušťku spoje.

 

3. Žárovzdorný nátěr - směs upraveného žárovzdorného ostřiva a pojiva (pojiv) a plastifikátoru, určená v dodaném stavu nebo po přídavku tekuté složky (složek) pro strojní nebo ruční nanášení na žárovzdorné zdivo za účelem snížení jeho plynopropustnosti nebo zvýšení provozní teploty, zvýšení odolnosti proti otěru, proti korozi.

 

4. Klasifikační teplota (KT) malt, tmelů, nátěrů - teplota stanovená podle článku 29, při níž hodnota délkových změn pálením nepřekročí hodnotu dohodnutou mezi dodavatelem a odběratelem (např. 1 % u šamotových malt apod.).


Nahrazuje ČSN 72 6100
z 28.7.1959

Účinnost od:
1.9.1991

30996



-- Vynechaný text --