ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 666.92

Schválena: 6.10.1983

VÁPNA
Všeobecná ustanovení

ČSN 72 2201

JK 5853

 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Lime Generel regulations

 

Tato norma platí pro výrobu, zkoušení, dodávání a užívání všech vápenických výrobků, tj. všech druhů vápen a vápenného hydrátu.

 

I. NÁZVOSLOVÍ

 

1. Vápno vzdušné - v podstatě oxid vápenatý s různým obsahem  oxidu hořečnatého, vyrobený pálením vápenců, vápenců s hořečnatou příměsí,  dolomitických vápenců, vápnitých dolomitů, popřípadě dolomitů pod mez slinutí.

 

2. Vápno hydraulické - maltovina získaná pálením uhličitanů vápenatých, popřípadě vápenato-hořečnatých, s obsahem hydraulických součástí (oxidu křemičitého, hlinitého a železitého) pod mez slinutí a jeho případným semletím se sádrovcem, popřípadě společným semíláním  tohoto vápna s aktivními přísadami odpovídajícími příslušným technickým  normám   (vysokopecní granulovaná struska, pucolány atd.).

 

3. Hydraulická vlastnost - schopnost práškových látek po rozmíchání s vodou tuhnout a tvrdnout na vzduchu i ve vodě na trvale pevnou hmotou.

 

4. Vápenný hydrát - v podstatě hydroxid vápenatý v suchém stavu získaný vyhašením vzdušného vápna takovým  množstvím vody, aby vlhkost výrobku nepřestoupila normou povolenou hodnotu.

 

5. Volné vápno - označení pro veškerý nevázaný oxid vápenatý, který je ve vápně obsažen, ať měkce, či ostře pálený.

 

6. Aktivní vápno (účinný oxid vápenatý) - část oxidu vápenatého ve volném vápně ve formě měkce páleného oxidu vápenatého, schopného hydratace v dané krátké době. Dobou se rozumí


Nahrazuje: ČSN 72 2201
z 21.12.1966

Účinnost od:
1.1.1985

30905



-- Vynechaný text --