MDT 666. 3/. 7: 620. 1:

: 539. 215. 2                   ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA Schválena: B. 12. 1982

STANOVENÍ ZRNITOSTI KERAMICKÝCH LÁTEK SEDIMENTACÍ

ČSN 721127

JK

Определение зернистости керамических веществ путем седиментации

Détermination of granularity of ceramics by sedimentation method

Tato norma platí pro stanovení granulometrické skladby jemnozrnných keramických látek o velikosti zrn pod 50 μm dispergovaných ve vodě. Při použití normy pro zkoušení jiných látek je nutné náležitě upravit zkušební podmínky, postup a výpočty podle charakteristiky zkoušených materiálů.

Názvosloví

1.   Zrnitost - charakteristická vlastnost daného zrniva vy jádřená kvantitativním složením přítomných zrn podle jejich velikosti, tj. granulometrické složení zrniva; zjišťuje se stanovením množství jednotlivých podílů užšího zrnění vyjádřených v procentech hmotnosti daného zrniva a znázorňuje se obvykle křivkou zrnitosti.

2.   Z r n o - jednotlivá částice jako kolektivní součást zrniva charakteristická svou velikostí a tvarem - bez ohledu na látkové složení, fyzikální vlastnosti a způsob vzniku.

3.   Z r n i v o - soustava zrn dané zrnité látky jako určitý vymezený celek.

4.   Zrnění - charakteristika uvažované soustavy zrn udaná velikostí nejmenšího a největšího zrna (šířka zrnitostní frakce).

5.   Zrnité látky - tuhé látky, jejichž typickou vlastností je zrnitý stav.

6.   Podíl (frakce) - přesněji zrnitostní podíl - část původního zrniva vytříděná na určité užší zrnění; při granulometrickém rozboru se vyjadřuje v procentech hmotnosti původního zrniva.

Nahrazuje ČSN 72 1127 z 25. 5. 1967

Účinnost od; 1. 10. 1983

30774