MDT 666: 543                 ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA              Schválena: 3. 5. 1983

ZÁKLADNÍ POSTUP ROZBORŮ SILIKÁTÚ

Všeobecná ustanovení

ČSN 72 0100*

JK -

Основной анализ силикатов, Общие установления

Basic analysis of silicates. Common regulations

Tato norma obsahuje všeobecná ustanovení pro chemické rozbory silikátových surovin a výrobků z nich. Je vhodná zejména pro chemické rozbory hornin vyvřelých, pegmatitů, živců, sklářských a slévárenských písků, kaolinů a jílů. Není vhodná pro rozbory skel, glazur a smaltů, ale některé postupy uváděné v této normě lze pro rozbory těchto surovin a výrobků použít. Použití této normy je vyznačeno v příslušných normách jakosti.

V této norme jsou zapracovány údaje ze ST SEV 2885-81 Žárovzdorné materiály a výrobky hlinitokřemičité. Všeobecné požadavky k metodám chemického rozboru, který platí pro žárovzdorné jíly, kaoliny, šamotové, grafitošamotové a polokyselé výrobky a rovněž pro vysokohlinité materiály s obsahem kysličníku hlinitého do 95 % a výrobky z nich.

Ve smluvně právních vztazích při hospodářské a vědeckotechnické spoluprácí mezi státy, které normu RVHP schválily, se používá (v odvolávkách, citacích a odkazech) přímo originál normy RVHP. Ustanovení souhlasná s normou RVHP jsou po straně označena čarou.

1.   Vzorek k chemickému rozboru se připravuje podle ČSN 72 1009. Není-li v normách jakostí uvedeno jinak, je maximální velikost zrna ve vzorku do 0, 063 mm.

2.   Rozbor se provádí buď z vysušeného, anebo z nevysušeného vzorku. Výsledek rozboru se však udává vždy v procentech přepočtených na vysušený vzorek. Pro přepočet hmotnosti nevysušeného vzorku na vysušený stav se použije následujícího vztahu:

Nahrazuje ČSN 72 0100 ze 7. 11. 1973

Účinnost od: 1. 1. 1984

30725