MDT 666. 591

ČESKÁ NORMA

Únor 1994

LABORATORNÍ KELÍMKY PORCELÁNOVÉ A KŘEMENNÉ

ČSN ISO 1772

72 5635

Laboratory crucibles in porcelain and silica Creusets de laboratoire en porcelaine et en silice Laboratortiegel aus Porzellan und aus Quarz

Tato norma obsahuje ISO 1772: 1975

Národní předmluva

Citované normy

ISO 1775: 1975 Zavedena v ČSN ISO 1775 Laboratorní porcelánové náčiní. Požadavky a zkušební metody.

Obdobné mezinárodní, regionální a zahraniční normy

DIN 12 904 Laborgerate aus Hartporzelan Tiegel und Tiegeldeckel. (Laboratorní náčiní z tvrdého porcelánu. Kelímky a víčka)

Nahrazení předchozí normy

Tato norma nahrazuje ČSN 72 5635 z 27. 4. 1966.

Vypracování normy

Zpracovatel: Elektroporcelán, státní podnik Louny, Josef Hettner, IČO 008508 Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Milena Veselá

© Český normalizační institut, 1993

15906


ČSN ISO 1772

LABORATORNÍ KELÍMKY Z PORCELÁNU A KŘEMENE

ISO 1772

První vydání

1975-09-01

MDT: 666. 591

Deskriptory: laboratorní skleněné zboží, kelímky, porcelán, kysličník křemičitý, specifikace, označení

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních organizací (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO к hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespň 75 % z hlasujících členů. Mezinárodní norma ISO 1772 nahradila ISO Doporučení R 1772, které jsou technicky identické.

ISO Doporučení R 1772 bylo odsouhlaseno členy následujících zemí:

Belgie

Izrael

Rakousko

ČSFR

Jihoafr. rep

Řecko

Egypt

Jugoslávie

SSSR

Francie

Kanada

Španělsko

Holandsko

Kolumbie

Thajsko

Indie

Německo

Turecko

Irán

Nový Zéland

USA

Irsko

Peru

Velká Británie

Itálie

Polsko

 

Žádný člen nevyjádřil nesouhlas s doporučením, žádný člen nevyjádřil nesouhlas s převedením ISO/R 1772 jako mezinárodní normu.

1 Předmět a oblast užití

Tato norma specifikuje požadavky pro mezinárodně přijatou řadu kelímků a víček z porcelánu a křemene pro obecná laboratorní použití.

POZNÁMKY

1   Některé velikosti kelímků, které jsou v této normě, se používají v laboratořích pro speciální použití. Doporučuje se, aby tyto kelímky byly pojaty do všeobecného rámce této normy, tj. zvolí se vnější jmenovitý půměr měřený v horní části kelímku tak, aby byl násobkem 10 mm a abychom použili jeden ze tří, se kterými se počítá pro získání požadované výšky.

2  Tato mezinárodní norma se nevztahuje na laboratorní kelímky vyrobené z jiného materiálu než je porcelán a křemen (například sklo a jiné keramické materiály, plastické hmoty). Nicméně je žádoucí, aby typy, velikosti a rozměry, zmíněné v této normě ISO, se mohly stát užitečným průvodcem pro ty, kteří se zajímají o výrobu nebo normalizaci kelímků, vyráběných z takovýchto materiálů, aby tyto kelímky mohly být zahrnuty do této mezinárodní normy к pozdějšímu datu.

2