ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 678.044/.046

Schválena: 26.10.1987

ZKRATKY GUMÁRENSKÝCH
CHEMIKÁLIÍ

ČSN 66 6302


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Rubber compounding ingredients. Abbreviations

 

Tato  norma  vymezuje  zkratky  gumárenských  chemikálií  užívané  v  technické  praxi,  v  technické dokumentaci, v literatuře, učebnicích, příručkách i v obchodním styku apod.

K českým a slovenským názvům jsou přiřazeny ekvivalentní názvy v jazyce anglickém, které byly převzaty z dokumentace ISO.

 

I. VŠEOBECNĚ

 

1. Mnohé názvy  gumárenských chemikálií používané v technické praxi  jsou pro časté používání nevýhodné v  plném znění. Proto se lépe uplatňují vhodně a správně tvořené zkratky.

Zkrácené označení může  mít však praktický význam jen tehdy  jsou-li zkratky jednoznačné a jejich platnost  je mezinárodní. Tato norma vychází z normy  ISO 6472-86 mimo zkratky a názvy s označením (1)  a (2). Na rozdíl od uvedené normy ISO  jsou však v zájmu jednoznačného výkladu uvedeny zkratky v jediné verzi. Druhá verze (většinou platí pro dithiokarbamany) je uvedena v příloze této ČSN ve formě tzv. „Převodníku" doplňujících zkratek.

 

Poznámky:

1. V této normě jsou obsaženy nejdůležitější zkratky užívané v běžné praxi v gumárenském průmyslu a obchodním styku. Nemají být v rozporu s existujícími obchodními názvy nebo značkami chemikálií. V technických přednáškách nebo článcích se doporučuje použít nejprve plné znění chemického názvu následované příslušným symbolem (zkratkou), který se pak uplatňuje v dalším textu.

2. Užité značky:

(1) - není obsaženo  v ISO; odpovídá mezinárodním zkratkám, které jsou používány  v technické literatuře významných zahraničních výrobců gumárenských chemikálií,

(2) - není obsaženo v ISO; jedná se o zkratky sestavené podle doporučení a praxe čs. odborníků.

3. V ojedinělých případech - v souladu s ISO 6472-86 nebo s  požadavky technické praxe - je u chemického názvu uvedena v závorce jeho druhá nejčastěji používaná verze.



Účinnost od:
1.12.1988

30307



-- Vynechaný text --