ČESKÁ NORMA

ICS 37.040.20

Červen 1997

Fotografie - Zpracované fotografické desky -
Požadavky na uložení

ČSN
ISO 3897

66 6807

 

 

 

Photography - Processed photographic plates - Storage practices

Photographie - Plaques photographiques développées - Directives pour l'archivage

Photographie - Verarbeitete photographische Platten - Anforderungen für Lagerung

 

Tato norma je identická s ISO 3897:1992

 

Národní předmluva

 

Citované normy

ISO 417:1993   dosud nezavedena, předchozí vydání z roku 1977 zavedeno v ČSN ISO 417 Fotografie. Stanovení zbytkového thiosíranu a ostatních příbuzných chemikálií ve zpracovaných fotografických materiálech. Metoda jodoškrobová, metoda s methylenovou modří a metoda se sirníkem stříbrným (66 6805)

ISO 1974:1990   zavedena v ČSN ISO 1974 Papír. Stanovení pevnosti v dotržení (metoda podle Elmendorfa) (50 0348)

ISO 10214:1991   dosud nezavedena

ISO 10202:1992   zavedena v ČSN ISO 10202 Fotografie. Zpracované stříbro-želatinové černobílé filmy. Požadavky z hlediska stálosti

 

Další souvisící normy

ISO 5466:1992,   Fotografie. Zpracované bezpečné fotografické filmy. Ukládání

ISO 6051:1992,   Fotografie. Zpracované fotografické papíry. Ukládání

 

Vypracování normy

Zpracovatel: JUDr. Jiří Kult, Hradec Králové, IČO 601 43 363

Technická normalizační komise: TNK 45 Fotografie a kinematografie

Pracovník Českého normalizačního institutu: Jindřiška Bouřilová




21882


Strana 2

Obsah

 

strana

 

 

 

Předmluva

3

Úvod

3

1

Předmět normy

4

2

Normativní odkazy

4

3

Definice

5

4

Ukládací materiály pro desky

6

4.1

Klasifikace ukládacích materiálů

6

4.2

Individuální ukládací materiály

7

4.3

Kontejnery pro více desek

7

4.3.1

Kontejnery pro malé desky a jemnozrnné desky

7

4.3.2

Kontejnery pro velké desky

7

5

Ukládací zařízení

8

5.1

Ukládací zařízení typu 1

8

5.2

Ukládací zařízení typu 2

8

6

Ukládací prostory

9

7

Vnější podmínky

9

7.1

Vlhkostní rozmezí (viz Příloha B)

9

7.2

Teplotní rozmezí (viz Příloha C)

9

7.3

Požadavky na klimatizaci

10

7.4

Čistota vzduchu (viz Příloha D)

10

7.5

Světlo

10

8

Protipožární uložení (viz příloha E)

11

9

Manipulace s deskami a kontroly

11

9.1

Manipulace

11

9.2

Kontrola

11

Příloha A - Příklady rozměrů a konstrukce fotografických ukládacích materiálů

12

Příloha B - Vlhkost při uložení

13

Příloha C - Teplota při uložení

14

Příloha D - Vzduchem strhované a plynné nečistoty

15

Příloha E - Protipožární ochrana

16

Příloha F - Mikroskopické kazy

17

Příloha G - Bibliografie

18


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

ISO 3897

Fotografie - Zpracované fotografické desky

Třetí vydání

Požadavky na uložení

1992-12-15


 

ICS 771.531.1:77.026.6

 

Deskriptory: photography, black-and-white photography, photographic equipment, photographic plates, storage, preservation

 

Předmluva

 

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této technické komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní a nevládní mezinárodní organizace s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 3897 byla vypracována v technické komisi ISO/TC 42 Fotografie.

Toto třetí vydání ruší a nahrazuje druhé vydání (ISO 3897:1986), jehož je technickou revizí.

Přílohy A, B, C, D, E, F a G této normy jsou pouze informativní.

 

Úvod

 

Fotografické desky na skleněné nebo kovové podložce existují téměř od počátků fotografie. Desky vyrobené před mnoha lety a nyní uložené v archivech nebo jiných sbírkách nelze docenit a plně si zaslouží, aby byly uchovány. Nynější používání fotografických desek vytváří řadu speciálních nároků, což jim může přiznat pozoruhodnou hodnotu.

Ke zhoršení fotografických desek může přispět mnoho faktorů, které lze rozdělit do tří kategorií:

a)  Vlastnosti fotografických desek

Stálost záznamů na fotografických deskách závisí na fyzikálních a chemických vlastnostech materiálu. V archivech, muzeích a ostatních sbírkách dosud existují a vyžadují ochranu některé zastaralé typy fotografických desek. Na tyto desky se vztahují doporučení této normy. Trvalost záznamu některých druhů fotografických desek byla stanovena mnohaletým uložením (v některých případech více než 100 let). Je však obtížné rozlišovat různé druhy desek definovaných v části 3 z hlediska doby skladovatelnosti. Nic ve směrnicích nelze vykládat jako doporučení ke společnému ukládání různých druhů. Ačkoli stejná doporučení platí pro desky krátkodobého i dlouhodobého zájmu, měla by být věnována mnohem větší péče dosažení maximální ochrany desek dlouhodobého zájmu.

b)  Fotografické zpracování desek

Je třeba zdůraznit důležitost postupů zpracování pro ochranu desek. Desky mají být po vyvolání dokonale ustálené a vyprané, aby se zajistila požadovaná stálost záznamu a byl odstraněn přebytečný halogenid stříbra a chemikálie použité při zpracování. Obsah zbytkového thiosíranu ve zpracovaných záznamech má být pro dlouhodobou stálost nízký. Ačkoli to není pro desky specifikováno v žádné mezinárodní normě, lze použít ISO 10602 jako směrnici pro trvalé uložení fotografických desek. Zbytkový thiosíran lze stanovit


Strana 4

podle ISO 417. Sušicí proces hraje podstatnou roli pro zabránění vzniku skvrn od vody, smršťování emulzní vrstvy a kroucení.

c)  Ukládací podmínky

Podmínky, za kterých mají být fotografické desky uloženy, jsou velice důležité pro jejich uchování a jsou předmětem této normy.

Důležitými prvky, které mohou nepříznivě ovlivnit uchovatelnost zpracovaných desek jsou vlhkost, teplota a znečištění vzduchu a dále ohrožení vodou, světlem, růstem plísní, hmyzem, napadením mikroby a stykem s některými chemikáliemi v pevném, tekutém nebo plynném stavu, a také nebezpečí fyzického poškození.

Přípustná míra překročení doporučených mezí vlhkosti, teploty a obsahu atmosferických příměsí nebo rozsahu změn těchto hodnot, při kterých ještě nedochází k nepříznivým projevům, závisí na době působení, na biologických podmínkách pro růst plísní a na přístupu vzduchu k povrchu desek.

Tato norma dále uvádí doporučení týkající se protipožární ochrany, zacházení s deskami a kontrolu. S výjimkou ochrany proti ohni a souvisejícím vlivům tato norma neobsahuje jiná doporučení k ochraně před přírodními katastrofami a vlivy lidské činnosti, protože jsou dostatečně známá a není proto důvod k jejich zahrnutí do normy.

Správný způsob uložení má kromě požadavků této normy brát zřetel i na ukládací materiály. Tyto požadavky obsahuje ISO 10214.

 

1   Předmět normy

 

1.1   Tato norma doporučuje podmínky pro ukládání, ukládací zařízení, podmínky pro zacházení a inspekci zpracovaných fotografických desek.

 



-- Vynechaný text --