ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 75.100                                                                                                                                           Září 1999

Ropné výrobky a maziva - Stanovení čísla kyselosti - Potenciometrická titrace v nevodném prostředí

ČSN
EN 12634

65 6213

 

Petroleum products and lubricants - Determination of acid number - Non-aqueous potentiometric titration method

Produits pétroliers et lubrifiants - Détermination de ľindice d’acide - Méthode par titrage potentiométrique en milieu non aqueux

Mineralölerzeugnisse und Schmierstoffe - Bestimmung der Säurezahl - Potentiometrische Titration in nicht-wäßrigen Medien

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 12634:1998. Evropská norma EN 12634:1998 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN 12634:1998. The Europan Standard EN 12634:1998 has status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          56404
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Citované normy

EN ISO 3696 zavedena v ČSN ISO 3696 Jakost vody pro analytické účely - Specifikace a zkušební metody (idt ISO 3696:1987) (68 4051)

ISO 385-1 dosud nezavedena

ISO 3170 zavedena v ČSN EN ISO 3170 Ropa a ropné výrobky - Ruční odběr vzorků (65 6005)

ISO 3171 zavedena v ČSN EN ISO 3171 Kapalné ropné výrobky - Automatický odběr vzorků z potrubí (65 6006)

ISO 3819 dosud nezavedena

Souvisící normy

ČSN ISO 5725-1 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 1: Obecné zásady a definice (01 0251)

ČSN ISO 5725-2 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované metody měření (01 0251)

ČSN ISO 5725-3 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 3: Mezilehlé míry shodnosti normalizované metody měření (01 0251)

ČSN ISO 5725-4 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 4: Základní metody pro stanovení správnosti normalizované metody měření (01 0251)

ČSN ISO 5725-6 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 6: Použití hodnot měr přesnosti v praxi (01 0251)

ČSN ISO 6353-2 Činidla pro chemické rozbory - Část 2: Specifikace - První řada (65 0315)

ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích

ČSN 65 6070 Ropné výrobky. Stanovení kyselosti a čísla kyselosti

ČSN 65 6214 Ropné výrobky. Stanovení neutralizačního čísla potenciometrickou titrací

ČSN 70 4031 Laboratorní varné sklo - Kádinky

ČSN 70 4101 Laboratorní sklo. Zásady používání odměrného skla

ČSN 70 4130 Odměrné sklo. Byrety

Vypracování normy

Zpracovatel: Ing. Petr Kotlán, IČO 62078852

Technická normalizační komise: TNK 118 Ropa a ropné výrobky

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Emilie Exnerová


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA                                                                                                  EN 12634

EUROPEAN STANDARD                                                                                          Říjen 1998

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM

ICS 75.100

Deskriptory: petroleum products, lubricants, additives, solvents, measurements, acid number, potentiometric methods

Ropné výrobky a maziva - Stanovení čísla kyselosti -
Potenciometrická titrace v nevodném prostředí

Petroleum products and lubricants - Determination of acid number -
Non-aqueous potentiometric titration method

 

Produits pétroliers et lubrifiants -
Détermination de l'indice d'acide - Méthode par titrage potentiométrique en milieu non aqueux

Mineralölerzeugnisse und Schmierstoffe - Bestimmung der Säurezahl - Potentiometrische Titration in nicht-wäßrigen Medien

Tato evropská norma byla schválena CEN 1998-09-21.

Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoli modifikací uděluje status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou odpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels

 


Strana 4

Předmluva

Tato evropská norma byla vypracována technickou komisí CEN/TC 19 Ropné výrobky, maziva a příbuzné výrobky, jejíž sekretariát zajišťuje NNI.

Této evropské normě se nejpozději do dubna 1999 uděluje status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu se zruší nejpozději do dubna 1999.

V souladu s Vnitřními předpisy CEN/CENELEC jsou národní normalizační orgány následujících zemí povinny tuto evropskou normu převzít: Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Spojené království, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

V této normě jsou přílohy A a B normativní a příloha C je informativní.


Strana 5

Úvod

Tato potenciometrická metoda v nevodném prostředí byla vyvinuta pro zřejmou potřebu rozlišovat zvláště u průmyslových olejů mezi silnými, středními a slabými kyselými složkami a sledovat proces stárnutí během používání. Hlavní výhoda titrace v nevodném prostředí v kontrastu s titrací ve vodném prostředí (např. ISO 66191)) je dána definovanými inflexními body.

_______________

1) ISO 6619 Petroleum products and lubricants - Neutralisation number - Potentiometric titration method (Ropné výrobky a maziva - Neutralizační číslo - Metoda potenciometrické titrace)


Strana 6

1 Oblast použití

Tato evropská norma specifikuje metodu stanovení čísla kyselosti mazacích olejů a aditiv rozpustných ve směsích 2-propanolu, dimethylsulfoxidu a toluenu potenciometrickou titrací. Je použitelná v rozsahu 0,1 mg KOH/g až 250 mg KOH/g, a to pro nepoužité i použité mazací oleje a aditiva.

V případě motorových olejů, použitých motorových olejů a olejů s vysokým obsahem polymeru, např. zvyšovače viskozitního indexu, bude shodnost malá, poněvadž funkce elektrody bude omezena, a proto užití této metody není doporučeno. Údaje o shodnosti jsou platné pouze pro průmyslové oleje a příbuzné výrobky.

POZNÁMKA - Z obsahu kyselých složek nelze vyvozovat žádné přímé závěry o vhodnosti maziv pro specifické aplikace, ani není možno na základě množství kyselých složek kvalitu maziv a aditiv porovnávat.

VÝSTRAHA - Používání této normy může vyžadovat užití nebezpečných materiálů, pracovních postupů a zařízení. Tato norma adresně neupozorňuje na všechny bezpečnostní problémy spojené s jejím použitím. Uživatel této normy je zodpovědný za to, že předem provede příslušná opatření z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví a stanoví pro její použití regulační omezení.

2 Normativní odkazy

Do evropské normy jsou začleněny formou datovaných nebo nedatovaných odkazů ustanovení z jiných publikací. Tyto normativní odkazy jsou uvedeny na vhodných místech textu a seznam těchto publikací je uveden níže. U datovaných odkazů se pozdější změny nebo revize kterékoliv z těchto publikací vztahují na tuto evropskou normu jen tehdy, pokud do ní byly začleněny změnou nebo revizí. U nedatovaných odkazů platí poslední vydání příslušné publikace.

EN ISO 3696 Jakost vody pro analytické účely - Specifikace a zkušební metody [Water for analytical laboratory use - Specification and test methods (ISO 3696:1987)]

ISO 385-1 Laboratorní sklo - Byrety - Část 1: Obecné požadavky (Laboratory glassware - Burettes - Part 1: General requirements)

ISO 3170 Ropné kapaliny - Ruční odběr vzorků (Petroleum liquids - Manual sampling)

ISO 3171 Kapalné ropné výrobky - Automatický odběr vzorků z potrubí (Petroleum liquids - Automatic pipeline sampling)

ISO 3819 Laboratorní sklo - Kádinky (Laboratory glassware - Beakers)



-- Vynechaný text --