ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 65.080                                                                                                                                  Červenec 1999

Hnojiva - Stanovení sypné hmotnosti (volné)

ČSN
EN 1236

65 4807

                                                                                                 mod ISO 3944:1992

Fertilizers - Determination of bulk density (loose)

Engrais - Détermination de la masse volumique sans tassement

Düngemittel - Bestimung der Schüttdichte

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1236:1995. Evropská norma EN 1236:1995 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN 1236:1995. The European Standard EN 1236:1995 has status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem

Tato norma nahrazuje ČSN EN 1236 (65 4807) z března 1997.

Změny proti předchozí normě

Proti předchozí normě dochází ke změně způsobu převzetí EN 1236:1995 do soustavy norem ČSN. Zatímco ČSN EN 1236 z března 1997 převzala EN 1236:1995 schválením k přímému používání jako ČSN, tato norma ji přejímá překladem.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          52597
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Souvisící normy

ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích

Vypracování normy

Zpracovatel: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Brno, IČO 020338, Ing. Věra Hegerová, RNDr. Ivo Honsa

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Emilie Exnerová


Strana 3

 

EVROPSKÁ NORMA                                                                                                 EN 1236

EUROPEAN STANDARD                                                                                         Červen 1995

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM

ICS 65.080

Descriptory: fertilizers, tests, determination, bulk density, density measurement

Hnojiva - Stanovení sypné hmotnosti (volné)
(ISO 3944: 1992 modifikováno)

Fertilizers - Determination of bulk density (loose)
(ISO 3944:1992 modified)

Engrais-Détermination de la masse
volumique sans tassement
(ISO 3944:1992 modifiée)

Düngemittel-Bestimmung
der Schüttdichte
(ISO 3944:1992 modifiziert)

Tato evropská norma byla schválena CEN 1994-12-04. Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky za kterých se této evropské normě bez jakýchkoli modifikací uděluje status národní normy .

Aktualizované seznamy a bibliografické citace, týkající se těchto národních norem, lze vyžádat v Ústřednímu sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce, přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou odpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verse.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska , Islandu, Itále, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels

 


Strana 4

Předmluva

Text mezinárodní normy zpracovaný technickou komisí ISO/TC 134 Hnojiva a látky pro úpravu půd Mezinárodní normalizační organizace (ISO) byl převzat jako evropská norma technickou komisí CEN/TC 260 Hnojiva a vápenatá a hořečnato vápenatá hnojiva.

Této evropské normě se nejpozději do prosince 1995 uděluje status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu se zruší nejpozději do prosince 1995.

V souladu s Vnitřními předpisy CEN/CENELEC jsou následující země povinny převzít tuto evropskou normu: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Řecko, Portugalsko, Spojené království, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Oznámení o schválení

Text mezinárodní normy ISO 3944:1992 byl schválen CEN jako evropská norma s dohodnutými společnými modifikacemi, tak jak jsou uvedeny níže:

-      v kapitole 1 „Předmět normy“ ISO 3944 je použitelnost omezena pouze na suchá hnojiva. Tento požadavek byl pozměněn na sypká hnojiva. Kromě toho byla určena mezní hodnota pro částice s průměrem větším než 5 mm na nejvýše 20 % ;

-      sypná hmotnost (volná) se v ISO 3944 vyjadřuje v gramech na centimetr krychlový (g/cm3). V této evropské normě je vyjádřena v kilogramech na metr krychlový (kg/m3);

-      byly vypuštěny normativní odkazy na mezinárodní normy ISO 7742:1988 a ISO 8358:1991, které se týkají metod vzorkování a přípravy vzorků a v protokolu o zkoušce se musí uvést použitá metoda;

-      byla připojena informativní Příloha ZA „Bibliografie“.

Obecné změny byly vloženy do textu citovaného dokumentu a byly označeny svislou čarou na levém okraji.

Úvod

Sypné hmotnosti (volná a setřesná) hnojiva poskytují informace, které se vztahují k požadované velikosti obalů, skladovacích hal, skladů a pod. Ve většině případů je sypná hmotnost setřesná až o 10 % větší než sypná hmotnost volná a někdy může být tato hodnota i překročena. Obě hmotnosti závisí na skutečné hustotě, tvaru, povaze povrchu a velikosti částic hnojiva.

Sypná hmotnost volná může být využita k výpočtu maximálního objemu dané hmotnosti hnojiva, který lze v praxi očekávat. Skutečný objem zaujímaný hnojivem o dané hmotnosti se bude zpravidla pohybovat v rozmezí vypočteném ze sypné hmotnosti volné a sypné hmotnosti setřesné .

1 Předmět normy

Tato mezinárodní norma specifikuje metodu pro stanovení sypné hmotnosti (volné) tuhých hnojiv, s výjimkou hnojiv práškových.

Metodu lze použít pro hnojiva, která jsou sypká. Metoda není vhodná pro materiály, které obsahují více než 20 % (hmotnosti) částic o průměru větším než 5 mm.

V Příloze ZA je Bibliografie.



-- Vynechaný text --