ČESKÁ NORMA

MDT 543.544:389.6

Březen 1995

POŽADAVKY NA USPOŘÁDÁNÍ
ZÁKLADNÍCH ÚDAJŮ V NORMÁCH
NA PLYNOVOU CHROMATOGRAFII

ČSN
ISO 2718

65 0338

 

 

 

Standard layout for a method of chemical analysis by gas chromatography

Plan normalisé de méthode d'analyse chimique par chromatographie en phase gazeuse

Genormter Antrag für Methode der chemischen Analysen mit Gaschromatographie

 

Tato norma obsahuje ISO 2718:1974.

 

Národní předmluva

 

Souvisící normy

ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích

ČSN 65 0201 Hořlavé kapaliny. Provozovny a sklady

 

Souvisící právní předpisy

Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR - hlavního hygienika ČSR č. 46/1978 sb. Hygienické předpisy, o hygienických požadavcích na pracovní prostředí, reg. v částce 21/1978 Sb., ve znění směrnic Ministerstva zdravotnictví ČSR - hlavního hygienika ČSR č. 66/1985 sb. Hygienické předpisy, reg. v částce 16/1985 Sb. a ve znění výnosu Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí ČSR - hlavního hygienika ČSR č. 74/1989 sb. Hygienické předpisy, reg. v částce 9/1989 Sb.

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Výzkumný ústav organických syntéz, a. s., Pardubice-Rybitví, IČO 60108975, Ing. I. Tykvartová

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. E. Škardová

 

Ó Český normalizační institut, 1994




17261


Strana 2

POŽADAVKY NA USPOŘÁDÁNÍ ZÁKLADNÍCH

ISO 2718

ÚDAJŮ V NORMÁCH NA PLYNOVOU

První vydání

CHROMATOGRAFll

1974-04-01


 

MDT 543.544:389.6

Deskriptory: chemical analysis, chemical tests, chromatography, gas chromatography, specifications.

 

Předmluva

 

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních organizací (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázalo pracovní styk.

 

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování před jejich přijetím Radou ISO jako mezinárodní normy.

 

Mezinárodní norma ISO 2718 byla vypracována technickou komisí ISO/TC 47 Chemie a rozeslána členům ISO v dubnu 1972.

 

Byla schválena členy následujících zemí: Rakousko, Belgie, Chile, Československo, Dánsko, Egyptská arabská republika, Francie, SRN, Indie, Irsko, Izrael, Itálie, Nizozemí, Nový Zéland, Portugalsko, Rumunsko, Jihoafrická republika, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Thajsko, Turecko, Spojené království, Sovětský svaz.

 

Tato mezinárodní norma byla též schválena Mezinárodním svazem čisté a aplikované chemie (IUPAC).

 

Žádný člen nevyjádřil s návrhem nesouhlas.

 

0 Úvod

 

Plynová chromatografie je separační a analytická technika, která se stále více využívá zvláště ke kontrolním analýzám v jedné laboratoři, ke kontrole přejímaných analýz mezi laboratořemi, k analýzám neznámých vzorků a v analytickém výzkumu.

 

Z důvodů rozmanitosti přístrojů a pracovních metod je žádoucí, aby vznikly požadavky na uspořádání pro základní charakteristiky a požadavky technické povahy, za účelem:

 

- předložit protokol experimentálního výzkumu nebo kontrolních analýz ve vědeckých publikacích nebo dokumentech obchodního charakteru. Autoři těchto publikací by měli poskytnout nezbytný návod a umožnit tak, aby byl dokument srozumitelný a metoda byla reprodukovatelná se stejným nebo obdobným vybavením;

- navrhnout postup vhodný k využití v laboratořích vybavených odlišnými přístroji. Měly by být poskytnuty takové údaje, aby metoda mohla být v praxi prováděna a byly získány reprodukovatelné výsledky se zadanou přesností.

 

Seznam charakteristik uvedený v této normě by neměl být považován za vyčerpávající. Ani není cílem, aby všechny charakteristiky byly použity a vysvětleny v publikacích a metodách. Autoři nebo vydavatelé takových dokumentů by měli vybrat z tohoto seznamu charakteristiky nezbytné k jednomu nebo druhému výše zmíněnému účelu.

Zejména z hlediska standardizace by měly být detaily uváděné v podrobné normě definitivně určeny na konci experimentálního zkoumání prováděného v několika laboratořích a po porovnávací analýze výsledků.

 

Požadavky na uspořádání

 

1 Název

2 Předmět normy a rozsah použití

3 Chemikálie nebo materiály

4 Přístroj a pomůcky

5 Vzorek

6 Postup zkoušky

7 Vyjádření výsledků

8 Protokol o zkoušce

9 Upozornění na nebezpečí


Strana 3

Záznam požadavků na uspořádání základních údajů

 



-- Vynechaný text --