ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 23.040.20; 23.040.45 Září 2012

Plastové potrubní systémy pro tlakové a netlakové kanalizační přípojky a stokové sítě – Systémy z reaktoplastů vyztužených skleněnými vlákny (GRP) na bázi nenasycených polyesterových pryskyřic (UP) – Metody zkoušení pro ověření konstrukce lepených
nebo laminovaných spojů

ČSN
ISO 8533+Amd. 1



64 3160

Plastics piping systems for pressure and non-pressure drainage and sewerage – Glass-reinforced thermosetting
plastics (GRP) systems based on unsaturated polyester (UP) resin – Test methods to prove the design of cemented
or wrapped joints

Systèmes de canalisations en plastiques pour l’alimentation en eau avec ou sans pression – Plastiques thermodurcissables renforcés de verre (PRV) à base de résine polyester non saturé (UP) – Méthodes d’essai pour confirmer la conception
des assemblages à brides boulonnées

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 8533:2003 včetně změny ISO 8533:2003/Amd.1:2012. Překlad byl zajištěn Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Má stejný status jako oficiální verze.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 8533:2003 including its Amendment
ISO 8533:2003/Amd.1:2012. It was translated by the Czech Office for Standards, Metrology and Testing. It has the same status as the official version.

 

Národní předmluva

Tato norma řeší problematiku dřívější ČSN EN 1449 z července 1998, která byla zrušena k 1.6.2009. Podstata zkušební metody zůstala stejná; byly upřesněny podmínky zkoušení a vyhodnocení výsledků zkoušek.

Vypracování normy

Zpracovatel: Institut pro testování a certifikaci a.s., Zlín, IČ 47910381, Ing. Marie Bačáková

Technická normalizační komise: TNK 131 Plastové potrubní systémy

Pracovník Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví: Ing. Marie Chalupová

MEZINÁRODNÍ NORMA

Plastové potrubní systémy pro tlakové a netlakové kanalizační ISO 8533
přípojky a stokové sítě – Systémy z reaktoplastů vyztužených První vydání
skleněnými vlákny (GRP) na bázi nenasycených polyesterových 2003-12-01
pryskyřic (UP) – Metody zkoušení pro ověření konstrukce lepených + ZMĚNA 1
nebo laminovaných spojů 2012-03-01

ICS 23.040.20; 23.040.45

Obsah

Strana

Předmluva 5

Úvod 6

1 Předmět normy 7

2 Podstata zkoušky 7

3 Zkušební zařízení 7

3.1 Koncové uzávěry 7

3.2 Podpěry 8

3.3 Zdroj hydrostatického přetlaku 8

3.4 Zařízení pro měření manometrického tlaku 8

3.5 Vývěva nebo ekvivalentní zařízení 8

4 Zkušební tělesa 9

4.1 Zkušební uspořádání 9

4.2 Počet zkušebních těles 10

5 Kondicionování 10

6 Zkušební teplota 10

7 Postup 10

7.1 Obecně 10

7.2 Těsnost při působení podtlaku (vnějšího diferenciálního přetlaku) 10

7.3 Počáteční netěsnost 11

7.4 Odolnost spoje při ohybu a působení přetlaku 11

7.5 Odolnost proti vnitřnímu přetlaku 12

7.6 Zkoušení spoje bez osového namáhání (viz 7.1) 13

8 Protokol o zkoušce 13

Příloha A  (normativní)  Rovnice pro výpočet přídavné síly, F, a limitního průhybu, D, pro zkoušení ohybu podle 7.4 14

  

Odmítnutí odpovědnosti za manipulaci s PDF souborem

Tento soubor PDF může obsahovat vložené typy písma. V souladu s licenční politikou Adobe lze tento soubor tisknout nebo prohlížet, ale nesmí být editován, pokud nejsou typy písma, které jsou vloženy, používány na základě licence a instalovány v počítači, na němž se editace provádí. Při stažení tohoto souboru přejímají jeho uživatelé odpovědnost za to, že nebude porušena licenční politika Adobe. Ústřední sekretariát ISO nepřejímá za její porušení žádnou odpovědnost.

Adobe je obchodní značka „Adobe Systems Incorporated“.

Podrobnosti o softwarových produktech použitých k vytvoření tohoto souboru PDF lze najít ve Všeobecných informacích, které se vztahují k souboru; parametry, na jejichž základě byl PDF soubor vytvořen, byly optimalizovány pro tisk. Soubor byl zpracován s maximální péčí tak, aby ho členské organizace ISO mohly používat. V málo pravděpodobném případě, že vznikne problém, který se týká souboru,
informujte o tom Ústřední sekretariát ISO na níže uvedené adrese.

[image]

DOKUMENT CHRÁNĚNÝ COPYRIGHTEM

© ISO 2003

Veškerá práva vyhrazena. Pokud není specifikováno jinak, nesmí být žádná část této publikace reprodukována nebo používána v jakékoliv formě nebo jakýmkoliv způsobem, elektronickým nebo mechanickým, včetně fotokopií a mikrofilmů, bez písemného svolení buď od organizace ISO na níže uvedené adrese, nebo od členské organizace ISO v zemi žadatele.

ISO copyright office

Case postale 56 · CH-1211 Geneva 20

Tel. + 41 22 749 01 11

Fax + 41 22 749 09 47

E-mail copyright@iso.org

Web www.iso.org

Published in Switzerland

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětová federace národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle vypracovávají technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této technické komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Předlohy mezinárodních norem jsou vypracovávány v souladu s pravidly danými směrnicemi ISO/IEC, část 2.

Hlavním úkolem technických komisí je vypracování mezinárodních norem. Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas
alespoň 75 % hlasujících členů.

Upozorňuje se na možnost, že některé prvky tohoto dokumentu mohou být předmětem patentových práv. ISO nelze činit odpovědnou za identifikaci jakéhokoliv nebo všech patentových práv.

ISO 8533 vypracovala technická komise ISO/TC 138 Plastové trubky, tvarovky a ventily pro dopravu tekutin, subkomise SC 6 Trubky a tvarovky ze sklem vyztužených plastů pro všechny aplikace

Úvod

V potrubní síti mohou být použity trubky a tvarovky odlišných jmenovitých tlaků a tuhostí.

Spoj může být mezi trubkami a/nebo tvarovkami a měl by být proveden tak, aby jeho provozní vlastnosti byly stejné nebo lepší než požadavky na potrubí. Nemusí však být nutně z dílců, určených pro spojování.

Požadavky na montáž spoje nejsou v této normě uvedeny, avšak měly by být ve shodě s doporučeními výrobce.

1 Předmět normy

Tato norma uvádí metody zkoušení lepených nebo laminovaných spojů plastových potrubních systémů pro tlakové a netlakové kanalizační přípojky a stokové sítě vyrobené z reaktoplastů vyztužených skleněnými vlákny (GRP) na bázi nenasycených polyesterových pryskyřic (UP). Tato norma se používá pouze pro spoje a zahrnuje metody zkoušení pro ověření jejich konstrukce. Lze předpokládat, že spoje jsou nebo nejsou vystaveny osovému namáhání.

Zkoušky popsané podrobně v 7.1 až 7.6 včetně jsou použitelné pro lepené nebo laminované spoje, které jsou určeny pro uložení do země nebo nad zemí. Zkoušky ohybem podle 7.4 se používají pro ověření konstrukce, při které jsou spoje určené pro použití při aplikacích v zemi nebo jsou určené k použití při určitých nadzemních aplikacích, pro které je možné tyto zkoušky považovat za vhodné.

Tyto zkušební postupy jsou použitelné pro spoje trubek a tvarovek všech jmenovitých průměrů s výjimkou zkušebních postupů podle 7.4. Zkoušky uvedené v 7.4 jsou použitelné pro vyhodnocení spojů mezi trubkami a tvarovkami do DN 600 včetně. Zkoušky jsou použitelné pro hodnocení spojů pro rozvod kapalin při teplotách uvedených v odpovídajících předmětových normách (viz kapitola 2).

Konec náhledu - text dále pokračuje v placené verzi ČSN.