ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 23.040.45; 23.040.20                                                                                                                    Květen 2022

Trubky a tvarovky z reaktoplastů vyztužených skleněnými vlákny (GRP) – Zkušební metody
pro ověření konstrukce zámkových spojů
hrdlo-hladký konec včetně spojů s dvojitými hrdly a s elastomerním těsněním

ČSN
ISO 7432

64 3151

 

Glass-reinforced thermosetting plastics (GRP) pipes and fittings – Test methods to prove the design of locked
socket-and-spigot joints, including double-socket joints, with elastomeric seals

Tubes et raccords en plastiques thermodurcissables renforcés de verre (PRV) – Méthodes d’essai pour confirmer
la conception des assemblages mâle-femelle verrouillés, y compris ceux à double emboîture avec joints d’étanchéité
en élastomère

Tato norma přejímá anglickou verzi mezinárodní normy ISO 7432:2021. Má stejný status jako oficiální verze.

This standard implements the English version of the International Standard ISO 7432:2021. It has the same status as the official version.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN ISO 7432 (64 3151) z října 2019.

Anotace obsahu

Tento dokument uvádí zkušební metody pro ověření konstrukce zámkových spojů hrdlo-hladký konec včetně spojů s dvojitými hrdly a s elastomerním těsněním pro potrubní systémy uložené v zemi i nadzemní aplikace vyrobené z reaktoplastů vyztužených skleněnými vlákny (GRP).

Zahrnuje zkušební metody těsnosti a odolnosti proti poškození spoje, když jsou vystaveny specifické kombinaci úhlového pohybu, stlačení (deformaci) kolmého k ose trubky a vnitřního přetlaku. Předpokládá, že spoj bude vystaven vlivu osového namáhání.

Zkoušky uvedené v 9.2, 9.3, 9.4 a 9.6 jsou použitelné pro spoje se zámkovými spoji hrdlo-hladký konec, včetně spojů s dvojitými hrdly a s elastomerními těsněními určenými pro použití v zemi nebo nad zemí.

Zkoušky ohybem podrobně popsané v 9.5 lze použít pro ověření konstrukce v případech, kdy jsou spoje určeny pro uložení pod zemí nebo k použití v určitých nadzemních aplikacích, pokud lze tyto zkoušky považovat za vhodné.

Spoje zkoušené v souladu s tímto dokumentem jsou vystaveny podmínkám, které měří jejich funkční charakteristiky a tím ověřují vhodnost konstrukce spoje, zejména pro účely zkoušek typu. Způsobilost spoje se stanoví pouze podle zkušebních sestav a konfigurací popsaných v tomto dokumentu.

S výjimkou zkoušek ohybem (9.5) jsou tyto zkoušky použitelné pro spoje s trubkami a tvarovkami všech jmenovitých průměrů. Zkoušky popsané v 9.5 jsou použitelné pro spoje s trubkami a tvarovkami až do DN 600 včetně. Zkoušky ohybem jsou použitelné pro hodnocení spojů určených pro aplikace pro dopravu kapaliny při teplotách specifikovaných v příslušných normách.

Zkušební postupy v tomto dokumentu poškozují zkušební vzorek, který po těchto zkouškách není vhodný pro opakované použití. Postup zkoušky je určen pro účely zkoušek typu.

Tento dokument je použitelný pouze pro spoje a specifikuje zkušební metody pro ověření jejich konstrukce.


Národní předmluva

Změny proti předchozí normě

Přehled změn je uveden v předmluvě.

Vypracování normy

Zpracovatel: Česká agentura pro standardizaci, IČO 06578705

Technická normalizační komise: TNK 131 Plastové potrubní systémy

Pracovník České agentury pro standardizaci: Ing. Marie Chalupová

Česká agentura pro standardizaci je státní příspěvková organizace zřízená Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví na základě ustanovení § 5 odst. 2 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.


 

 

Konec náhledu - text dále pokračuje v placené verzi ČSN v anglickém jazyce.