ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 23.040.20; 23.040.45                                                                                                                    Březen 2020

Trubky a tvarovky z reaktoplastů vyztužených skleněnými vlákny (GRP) – Metody zkoušení
pro ověření konstrukce lepených
nebo laminovaných spojů

ČSN
ISO 8533

64 3160

 

Glass-reinforced thermosetting plastics (GRP) pipes and fittings – Test methods to prove the design of cemented
or wrapped joints

Tubes et raccords en plastiques thermodurcissables renforcés de verre (PRV) – Méthodes d’essai pour confirmer
la conception des assemblages scellés ou enrobés

Tato norma přejímá anglickou verzi mezinárodní normy ISO 8533:2019. Má stejný status jako oficiální verze.

This standard implements the English version of the International Standard ISO 8533:2019. It has the same status as the official version.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN ISO 8533+Amd. 1 (64 3160) ze září 2012.

Anotace obsahu

Tato norma uvádí metody zkoušení lepených nebo laminovaných spojů plastových potrubních systémů pro tlakové a netlakové kanalizační přípojky a stokové sítě vyrobené z reaktoplastů vyztužených skleněnými vlákny (GRP). Tato norma se používá pouze pro spoje a zahrnuje metody zkoušení pro ověření jejich konstrukce. Lze předpokládat, že spoje jsou nebo nejsou vystaveny osovému namáhání.

Zkoušky popsané podrobně v 9.2, 9.4 až 9.6 včetně jsou použitelné pro lepené nebo laminované spoje, které jsou určeny pro uložení do země nebo nad zemí. Zkoušky ohybem podle 9.3 se používají pro ověření konstrukce, při které jsou spoje určené pro použití při aplikacích v zemi nebo jsou určené k použití při určitých nadzemních aplikacích, pro které je možné tyto zkoušky považovat za vhodné.

Tyto zkušební postupy jsou použitelné pro spoje trubek a tvarovek všech jmenovitých průměrů s výjimkou zkušebních postupů podle 9.3. Zkoušky uvedené v 9.3 jsou použitelné pro vyhodnocení spojů mezi trubkami a tvarovkami do DN 600 včetně. Zkoušky jsou použitelné pro hodnocení spojů pro rozvod kapalin při teplotách uvedených v odpovídajících normách.

Zkušební postupy v tomto dokumentu poškozují zkušební vzorek, který po těchto zkouškách není vhodný pro opakované použití. Postup zkoušky je určen pouze pro účely zkoušek typu.

Tento dokument je použitelný pouze pro spoje a specifikuje metody zkoušení pro ověření jejich konstrukce.


Národní předmluva

Změny proti předchozí normě

Přehled změn je uveden v předmluvě.

Vypracování normy

Zpracovatel: Česká agentura pro standardizaci, IČO 06578705

Technická normalizační komise: TNK 131 Plastové potrubní systémy

Pracovník České agentury pro standardizaci: Ing. Marie Chalupová

Česká agentura pro standardizaci je státní příspěvková organizace zřízená Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví na základě ustanovení § 5 odst. 2 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů.


 

 

 

Konec náhledu - text dále pokračuje v placené verzi ČSN v anglickém jazyce.