MDT 667. 633. 65

ČESKOSLOVENSKÁ STATNI NORMA

Schválena: 2. 6. 1986

Vodné disperze polymerů a kopolymerů

STANOVENÍ OBSAHU KOAGULÁTU A HRUBÝCH NEČISTOT SÍTOVOU ANALÝZOU

ČSN 649008

Водные дисперсии полимеров и сополимеров. Определение содержания коагулята и грубых примесей методом ситивого анализа

Aqueous dispersions of homopolymers and copolymers. Determination of coagulum and rough admixtures content by sieve analysis

Tato norma platí pro stanovení obsahu koagulátu a hrubých nečistot ve vodných disperzích polymerů a kopolymerů (dále jen disperze).

Podle této normy se stanovuje obsah hrubých nečistot a dále buď celkový obsah koagulátu a distribuce velikosti jeho částic nebo obsah koagulátu na jednom sítě o určité délce strany ok, v disperzích, které jsou za podmínek zkoušky chemicky stabilní. Velikost síta a přípustnou hodnotu obsahu koagulátu udává příslušná norma jakosti.

Definice

1.    Celkovým obsahem koagulátu se podle této normy rozumí hmotnostní podíl sušiny dispergovaných částic zachycených na sítě o délce strany ok 0, 046 mm po oddělení hrubých nečistot sítem o délce strany ok 1 mm v procentech z celkové hmotnosti disperze. Částice zachycené na sítě o délce strany ok 1 mm jsou podle této normy pokládány za hrubé nečistoty.

Účel a význam zkoušky

2.    Metoda slouží ke kvantitativnímu stanovení obsahu koagulátu v disperzích a distribuce velikosti jeho částic a ke stanovení obsahu hrubých nečistot.

3.    Zkouška má význam při hodnocení disperzí.

Podstata zkoušky

4.    Při stanovení celkového obsahu koagulátu a distribuce velikosti jeho částic se disperze postupně filtruje sadou sít o daných velikostech ok. Při stanovení obsahu koagulátu se filtruje sítem, jehož velikost ok určuje norma jakosti. Při stanovení obsahu hrubých nečistot se filtruje sítem o délce strany ok 1 mm.

Účinnost od:

1. 7. 1987

29903