MDT 678. 5/. 8: 678. 067

ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

Schválena: 15. 1. 1981

Plasty

LISOVACÍ HMOTY TVRDITELNÉ Základní ustanovení

ČSN 64 2001

JK 231

Пластмассы. Формовочные массы. Оснобные установления

Plastics.

Moulding materials.

General requirements

Tato norma platí pro výrobu, třídění, označování, zkoušení a dodávání tvrditelných lisovacích hmot. Vztahuje se i na dovážené lisovací hmoty.

I. VŠEOBECNĚ

1.    Lisovací hmoty tvrditelné (dále jen lisovací hmoty) jsou směsi tvrditelné syntetické pryskyřice, plniva, pigmentů a jiných přísad, které se zpracovávají na výrobky tvářením ve formě, za současného působení tepla a tlaku. Podle použité základní, popř. modifikované pryskyřice se rozlišují jednotlivé typy lisovacích hmot, a to např. fenoplasty, aminoplasty, epoxidové lisovací hmoty, polyesterové lisovací hmoty apod.

2.    Základní ustanovení této normy se vztahují na všechny typy lisovacích hmot. Jejich doplnění, popř. upřesnění pro jednotlivé typy lisovacích hmot jsou uvedena v souvisících přidružených normách.

3.    Lisovací hmoty se vyrábějí ve formě práškové, granulované a vláknité. Forma lisovací hmoty musí být uvedena v normě jakosti příslušného druhu lisovacích hmot.

Lisovací hmoty, určené к výrobe předmětů přicházejících do styku s poživatinami, musí odpovídat směrnici o hygienických požadavcích pro plasty a předměty běžného používání z plastů přicházející do styku s poživatinami (viz Souvisící právní předpisy v DODATKU) Vhodnost pro toto použití musí být uvedena v normě jakosti spolu s předepsaným označením.

Nahrazuje ČSN 64 2001 z 2. 10. 1963

Účinnost od: 1. 6. 1982

29845