ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.140.20                                                                                                                                   Srpen 2001

Kávové a cikorkové extrakty - Stanovení obsahu kofeinu v kávových extraktech bez kofeinu - Stanovení obsahu sušiny v sušeném extraktu - Stanovení obsahu

sušiny v kapalném extraktu



ČSN 58 0114

 

Coffee extracts and chicory extracts - Determination of the caffeine content in decaffeinated coffee extracts - Determination of the dry matter content in dried extract - Determination of the dry matter content in liquid extract

Extraits de café et de chicorée - Détermination de la teneur en caféine des extraits de café décafeiné - Détermination de la teneur en matière sèche des extraits secs - Détermination de la teneur en matière sèche des extraits liquides

Kaffee-Extrakten und Zichorien-Extrakten - Bestimmung des Koffeingehalts in entkoffeinierten Kaffee-Extrakten - Bestimmung des Trockenmassegehalts von getrockneten Kaffee-Extrakten - Bestimmung des Trockenmassegehalts von flüssigen Extrakten

 

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2001                                                                                                                                          62611
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Předmluva

Norma je v souladu s požadavky směrnice 79/1066/EHS.

Souvisící normy

ČSN 58 1302 Metody zkoušení kávovin

ČSN 68 4063 Čisté chemikálie a činidla. Voda destilovaná

Souvisící právní předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 330/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písmena a), d), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro čaj, kávu a kávoviny, ve znění pozdějších předpisů

Vypracování normy

Zpracovatel: Ing. Ludmila Hopianová, IČO 15295435

Technická normalizační komise : TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková


Strana 3

Obsah

Strana

1   Předmět normy.............................................................................................................................. 4

2   Normativní odkazy.......................................................................................................................... 4

A   Metody pro analýzu složení kávových a cikorkových extraktů - obecná ustanovení.................... 4

1   Příprava vzorku k analýze................................................................................................................ 4

2   Reakční činidla............................................................................................................................... 4

3   Přístroje a pomůcky........................................................................................................................ 4

4   Vyjádření výsledků.......................................................................................................................... 4

5   Protokol o zkoušce......................................................................................................................... 5

B   Metoda 1: Stanovení obsahu kofeinu v kávových extraktech bez kofeinu................................... 6

1   Předmět a oblast použití................................................................................................................. 6

2   Termíny a definice.......................................................................................................................... 6

3   Podstata metody............................................................................................................................ 6

4   Reakční činidla............................................................................................................................... 6

5   Přístroje a pomůcky........................................................................................................................ 6

6   Postup.......................................................................................................................................... 7

7   Vyjádření výsledků.......................................................................................................................... 8

C   Metoda 2: Stanovení obsahu sušiny v sušeném kávovém extraktu a sušeném cikorkovém
extraktu, rozpustné kávě a cikorce a instantní kávě a cikorce
................................................... 11

1   Předmět a oblast použití................................................................................................................ 11

2   Termíny a definice......................................................................................................................... 11

3   Podstata metody.......................................................................................................................... 11

4   Přístroje a pomůcky...................................................................................................................... 11

5   Postup......................................................................................................................................... 11

6   Vyjádření výsledků........................................................................................................................ 12

D   Metoda 3: Stanovení obsahu sušiny v kapalném kávovém extraktu, kapalném cikorkovém
extraktu, pastě kávového extraktu a pastě cikorkového extraktu
.............................................. 13

1   Předmět a oblast použití................................................................................................................ 13

2   Termíny a definice......................................................................................................................... 13

3   Podstata metody.......................................................................................................................... 13

4   Reakční činidla............................................................................................................................. 13

5   Přístroje a pomůcky...................................................................................................................... 13

6   Postup......................................................................................................................................... 13

7   Vyjádření výsledků........................................................................................................................ 14


Strana 4

1 Předmět normy

Tato norma stanoví metody zkoušení složení kávových a cikorkových extraktů.



-- Vynechaný text --