ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.220.10; 01.040.67                                                                                                                     Leden 2001

Vanilka - Slovník

ČSN
ISO 3493

58 0200

 

Vanilla - Vocabulary

Vanille - Vocabulaire

Vanille - Wőrterbuch

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 3493:1999. Mezinárodní norma ISO 3493:1999 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 3493:1999. The International Standard ISO 3493:1999 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

(c) Český normalizační institut, 2001                                                                                                                                         60787
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Souvisící právní a jiné předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění pozdějších předpisů

Upozornění na národní poznámky

Do normy byly ke kapitole Předmět normy doplněny informativní národní poznámky.

Vypracování normy

Zpracovatel: Ludmila Neumanová, IČO 40641295

Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Vanilka - Slovník                                                                                                       ISO 3493
                                                                                                                                        
Druhé vydání
                                                                                                                                      
 1999-09-01

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 3493 byla vypracována technickou komisí ISO/TC 34 "Zemědělské potravinářské výrobky", Pracovní skupinou SC 7, "Koření".

Toto druhé vydání je technickou revizí prvního vydání (ISO 3493:1976), které ruší a nahrazuje.


Strana 4

 

Vanilka - Slovník

Předmět normy

Tato norma definuje nejčastěji používané termíny týkající se vanilky.


Platí pro následující druhy vanilky:

a)  Vanilla fragrans (Salisbury) Ames, syn. Vanilla planifolia Andrews, 1) která je v obchodním styku známa pod různými názvy podle svého geografického původu jako Bourbon, Indonésie a Mexiko;



-- Vynechaný text --