|
ICS 67.220.10 Srpen 1999
|
Saturejka - Specifikace - |
ČSN 58 0535 |
Savory - Specification - Part 2: Summer savory (Satureja hortensis Linnaeus)
Sarriette - Spécifications - Partie 2: Sarriette des jardins (Satureja hortensis Linnaeus)
Bohnenkraut - Spezifikation - Teil 2: Sommerbohnenkraut (Satureja hortensis Linnaeus)
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 7928-2:1991. Mezinárodní norma ISO 7928-2:1991 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the International Standard ISO 7928-2:1991. The International Standard ISO 7928-2:1991 has the status of a Czech Standard.
© Český normalizační institut, 1999 56370 |
Národní předmluva
Citované normy
ISO 927:1982 zavedena v ČSN ISO 927 Koření - Stanovení obsahu příměsí (58 0182)
ISO 928:1997 dosud nezavedena, ISO 930:1980 zavedena v ČSN ISO 928 Koření - Stanovení celkového popela (58 0184)
ISO 930:1997 dosud nezavedena, ISO 930:1980 zavedena v ČSN ISO 930 Koření - Stanovení popela nerozpustného v kyselině (58 0186)
ISO 939:1980 zavedena v ČSN ISO 939 Koření - Stanovení obsahu vlhkosti - Metoda destilační (58 0187)
ISO 948:1980 zavedena v ČSN 58 0180 Koření - Odběr vzorků (mod ISO 948)
ISO 2825:1981 zavedena v ČSN ISO 2825 Koření - Příprava mletého vzorku pro analýzy (58 0181)
ISO 6571:1984 zavedena v ČSN ISO 6571 Koření, kořenící látky a byliny - Stanovení obsahu těkavých olejů (silic) (58 0196)
Souvisící právní předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné
Vypracování normy
Zpracovatel: Ludmila Neumanová, IČO 40641295
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová
MEZINÁRODNÍ NORMA
Saturejka - Specifikace - ISO 7928-2
Část 2: Saturejka zahradní První vydání
(Satureja hortensis Linnaeus) 1991-12-01
ICS 67.220.10
Deskriptory: agricultural products, food products, seasonings, spices, savory, specifications, packaging, marking, storage, transportation
Předmluva
ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.
Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.
Mezinárodní norma ISO 7928-2 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34, Zemědělské potravinářské výrobky, Pracovní skupinou SC 7, Koření.
ISO 7928 sestává z těchto částí pod společným názvem Saturejka - Specifikace:
- Část 1: Saturejka horská (Satureja montana Linnaeus)
- Část 2: Saturejka zahradní (Satureja hortensis Linnaeus)
Přílohy A a B této části ISO 7928 jsou pouze informativní.
1 Předmět normy
Tato část ISO 7928 specifikuje požadavky na saturejku horskou (Satureja hortensis Linnaeus), uváděnou do oběhu jako
- lodyhy;
- celé listy nebo zlomky listů.
Neplatí pro saturejku horskou (Satureja montana Linnaeus), která je předmětem ISO 7928-1.
Doporučení týkající se podmínek skladování a přepravy jsou uvedena v informativní příloze A.