ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.220.10                                                                                                                              Červenec 1999

Anýz (Pimpinella anisum Linnaeus) -Specifikace

ČSN
ISO 7386

58 0531

 

Aniseed (Pimpinella anisum Linnaeus) - Specification

Anis vert (Pimpinella anisum Linnaeus) - Spécifications

Anissamen (Pimpinella anisum Linnaeus) - Spezifikation

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 7386:1984. Mezinárodní norma ISO 7386:1984 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 7386:1984. The International Standard ISO 7386:1984 has the status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem

Tato norma spolu s ČSN ISO 2255:1998 (58 0530), ČSN ISO 5561:1996 (58 0516) a ČSN ISO 7927-1:1999 (58 0533) nahrazuje ČSN 58 0515 z 1987-03-27 v celém rozsahu.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          56154
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Změny proti předchozí normě

Podrobnější specifikace požadavků na anýz.

Citované normy

ISO 927:1982 zavedena v ČSN ISO 927 Koření - Stanovení obsahu příměsí (58 0182)

ISO 928:1997 dosud nezavedena, ISO 928:1980 zavedena v ČSN ISO 928 Koření - Stanovení celkového popela (58 0184)

ISO 930:1997 dosud nezavedena, ISO 930:1980 zavedena v ČSN ISO 930 Koření - Stanovení popela nerozpustného v kyselině (58 0186)

ISO 939:1980 zavedena v ČSN ISO 939 Koření - Stanovení obsahu vlhkosti - Metoda destilační (58 0187)

ISO 948:1980 zavedena v ČSN 58 0180 Koření - Odběr vzorků (mod ISO 948)

ISO 2825:1981 zavedena v ČSN ISO 2825 Koření - Příprava mletého vzorku pro analýzy (58 0181)

ISO 6571:1984 zavedena v ČSN ISO 6571 Koření, kořenící látky a byliny - Stanovení obsahu těkavých olejů (silic) (58 0196)

Souvisící právní předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

Vypracování normy

Zpracovatel: Ludmila Neumanová, IČO 40641295

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Anýz                                                                                                                               ISO 7386

(Pimpinella anisum Linnaeus) -                                                                                  První vydání

Specifikace                                                                                                                   1984-11-15

ICS 67.220.10

Deskriptory: agricultural products, seasonings, spices, anise, specifications, packing, marking

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se dříve, než je rada ISO přijme jako mezinárodní normy, rozesílají členům ISO k odsouhlasení. Schválení mezinárodní normy vyžaduje, v souladu s pravidly ISO, souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 7386 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34, Zemědělské potravinářské výrobky.


Strana 4

1 Předmět normy

Tato norma specifikuje požadavky na anýz celý (Pimpinella anisum Linnaeus)*).

Doporučení týkající se podmínek skladování a přepravy jsou uvedena v příloze B.



-- Vynechaný text --