|
ICS 67.220.20 Březen 1999
|
Metody zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel - |
ČSN 58 0703-3 |
Testing methods of dehydrated products and seasonings - Part 3: Sensoric testing
Des méthodes de l’essai des produits déshydratés et des assaisonnements - Partie 3: Évaluation sensorielle
Prüfungsmethoden für getrocknete Produkte und Würzungen - Teil 3: Sensorische Auswertung
Nahrazení předchozích norem
Tato část normy spolu s částmi 1 až 2 a 4 až 12 nahrazuje ČSN 58 0703 z 21. 8. 1963 v celém rozsahu.
© Český normalizační institut, 1999 54302 |
Předmluva
Struktura normy
ČSN 58 0703 sestává z následujících částí se společným názvem Metody zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel:
Část 1: Všeobecná ustanovení
Část 2: Odběr vzorků
Část 3: Senzorické zkoušení
Část 4: Stanovení chloridu sodného
Část 5: Stanovení vody
Část 6: Stanovení tuku
Část 7: Stanovení celkového dusíku
Část 8: Stanovení amoniakového dusíku
Část 9: Měření pH
Část 10: Stanovení kyselosti
Část 11: Stanovení popela
Část 12: Stanovení kreatininu
Změny proti předchozí normě
V této části normy je popsáno senzorické pracoviště. Norma je rozšířena o smyslové hodnocení instantních polévek, dehydratovaných omáček, hotových pokrmů a dresinků.
Souvisící ČSN
ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích
ČSN ISO 8589 Senzorická analýza. Obecná směrnice pro uspořádání senzorického pracoviště (56 0036)
ČSN ISO 11036 Senzorická analýza - Metodologie - Profil textury (56 0034)
ČSN 58 0703-2 Metody zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel - Část 2: Odběr vzorků
Souvisící právní a jiné předpisy
Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii
Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vypracování normy
Zpracovatel: Vitana a.s., Byšice, IČO 48135283, Jana Kotlabová, Hana Bauerová
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová
1 Předmět normy
Tato část normy stanoví popis senzorického pracoviště a způsob senzorického zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel. Dehydratované výrobky se dělí do těchto skupin:
- dehydratované polévky
- dehydratované omáčky
- instantní polévky
- bujony
- hotové pokrmy
- dresinky
- ochucovadla
Senzorické vlastnosti výrobku, barva, vzhled, vůně a chuť se posuzují podle požadavků uvedených v přís-lušných technických normách.
Všeobecná ustanovení platná pro tuto část normy jsou obsažena v ČSN 58 0703-1.