ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.220.20                                                                                                                                  Březen 1999

Metody zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel -
Část 3: Senzorické zkoušení

ČSN 58 0703-3

 

Testing methods of dehydrated products and seasonings - Part 3: Sensoric testing

Des méthodes de l’essai des produits déshydratés et des assaisonnements - Partie 3: Évaluation sensorielle

Prüfungsmethoden für getrocknete Produkte und Würzungen - Teil 3: Sensorische Auswertung

Nahrazení předchozích norem

Tato část normy spolu s částmi 1 až 2 a 4 až 12 nahrazuje ČSN 58 0703 z 21. 8. 1963 v celém rozsahu.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          54302
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Předmluva

Struktura normy

ČSN 58 0703 sestává z následujících částí se společným názvem Metody zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel:

Část 1:    Všeobecná ustanovení

Část 2:    Odběr vzorků

Část 3:    Senzorické zkoušení

Část 4:    Stanovení chloridu sodného

Část 5:    Stanovení vody

Část 6:    Stanovení tuku

Část 7:    Stanovení celkového dusíku

Část 8:    Stanovení amoniakového dusíku

Část 9:    Měření pH

Část 10:  Stanovení kyselosti

Část 11:  Stanovení popela

Část 12:  Stanovení kreatininu

Změny proti předchozí normě

V této části normy je popsáno senzorické pracoviště. Norma je rozšířena o smyslové hodnocení instantních polévek, dehydratovaných omáček, hotových pokrmů a dresinků.

Souvisící ČSN

ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích

ČSN ISO 8589 Senzorická analýza. Obecná směrnice pro uspořádání senzorického pracoviště (56 0036)

ČSN ISO 11036 Senzorická analýza - Metodologie - Profil textury (56 0034)

ČSN 58 0703-2 Metody zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel - Část 2: Odběr vzorků

Souvisící právní a jiné předpisy

Zákon č. 505/1990 Sb., o metrologii

Zákon č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a  o změně a doplnění některých zákonů

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a  o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vypracování normy

Zpracovatel: Vitana a.s., Byšice, IČO 48135283, Jana Kotlabová, Hana Bauerová

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

1 Předmět normy

Tato část normy stanoví popis senzorického pracoviště a způsob senzorického zkoušení dehydratovaných výrobků a ochucovadel. Dehydratované výrobky se dělí do těchto skupin:

-      dehydratované polévky

-      dehydratované omáčky

-      instantní polévky

-      bujony

-      hotové pokrmy

-      dresinky

-      ochucovadla

Senzorické vlastnosti výrobku, barva, vzhled, vůně a chuť se posuzují podle požadavků uvedených v přís-lušných technických normách.

Všeobecná ustanovení platná pro tuto část normy jsou obsažena v ČSN 58 0703-1.



-- Vynechaný text --