ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.220.10                                                                                                                                   Srpen 1998

Koriandr (Coriandrum sativum L.)
celý nebo mletý (práškový) - Specifikace

ČSN
ISO 2255

58 0530

 

Coriander (Coriandrum sativum L.), whole or ground (powdered) - Specification

Coriandre (Coriandrum sativum L.), entière et coriandre en poudre - Spécifications

Koriander (Coriandrum sativum L.), ganz oder gemahlen (pulverisiert) – Spezifikation

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 2255:1996. Mezinárodní norma ISO 2255:1996 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 2255:1996. The International Standard ISO 2255:1996 has the status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje tabulka 5 a údaje týkající se koriandru v článku 1, 3 a 8 ČSN 58 0515 z 27. 3. 1987.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1998                                                                                                                                          53173
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Změny proti předchozí normě

Podrobnější specifikace požadavků na koriandr celý.

Citované normy

ISO 927:1982 zavedena v ČSN ISO 927 Koření - Stanovení obsahu příměsí (58 0182)

ISO 928:1980 zavedena v ČSN ISO 928 Koření - Stanovení celkového popela (58 0184)

ISO 930:1980 zavedena v ČSN ISO 930 Koření - Stanovení popela nerozpustného v kyselině (58 0186)

ISO 939:1980 zavedena v ČSN ISO 939 Koření - Stanovení obsahu vlhkosti - Metoda destilační (58 0187)

ISO 948:1980 zavedena v ČSN 58 0180 Koření - Odběr vzorků (mod ISO 948)

ISO 1208:1982 zavedena v ČSN ISO 1208 Koření - Stanovení nečistot (58 0183)

ISO 6571:1984 zavedena v ČSN ISO 6571 Koření, kořenící látky a byliny - Stanovení obsahu těkavých olejů (silic) (58 0196)

Vypracování normy

Zpracovatel: Ludmila Neumanová, IČO 40641295

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Koriandr (Coriandrum sativum L.)                                                                          ISO 2255

celý nebo mletý (práškový) -                                                                                  Druhé vydání

Specifikace                                                                                                                 1996-04-15

ICS 67.220.10

Deskriptory: agricultural products, seasonings, aromatic plants, spices, coriander, classification, grades (quality), specifications, tests, marking, packaging.

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 2255 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34 Zemědělské potravinářské výrobky, Pracovní skupinou SC 7 Koření.

Toto druhé vydání je technickou revizí prvního vydání (ISO 2255:1980), které ruší a nahrazuje.

Příloha A této normy je pouze informativní.


Strana 4

1 Předmět normy

Tato norma specifikuje požadavky na koriandr (Coriandrum sativum L.)*) celý a na koriandr mletý (práškový).

Doporučení týkající se podmínek skladování a přepravy jsou uvedena v příloze A.



-- Vynechaný text --