|
ICS 67.220.10 Srpen 1998
|
Koriandr (Coriandrum sativum L.) |
ČSN 58 0530 |
Coriander (Coriandrum sativum L.), whole or ground (powdered) - Specification
Coriandre (Coriandrum sativum L.), entière et coriandre en poudre - Spécifications
Koriander (Coriandrum sativum L.), ganz oder gemahlen (pulverisiert) – Spezifikation
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 2255:1996. Mezinárodní norma ISO 2255:1996 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the International Standard ISO 2255:1996. The International Standard ISO 2255:1996 has the status of a Czech Standard.
Nahrazení předchozích norem
Touto normou se nahrazuje tabulka 5 a údaje týkající se koriandru v článku 1, 3 a 8 ČSN 58 0515 z 27. 3. 1987.
© Český normalizační institut, 1998 53173 |
Národní předmluva
Změny proti předchozí normě
Podrobnější specifikace požadavků na koriandr celý.
Citované normy
ISO 927:1982 zavedena v ČSN ISO 927 Koření - Stanovení obsahu příměsí (58 0182)
ISO 928:1980 zavedena v ČSN ISO 928 Koření - Stanovení celkového popela (58 0184)
ISO 930:1980 zavedena v ČSN ISO 930 Koření - Stanovení popela nerozpustného v kyselině (58 0186)
ISO 939:1980 zavedena v ČSN ISO 939 Koření - Stanovení obsahu vlhkosti - Metoda destilační (58 0187)
ISO 948:1980 zavedena v ČSN 58 0180 Koření - Odběr vzorků (mod ISO 948)
ISO 1208:1982 zavedena v ČSN ISO 1208 Koření - Stanovení nečistot (58 0183)
ISO 6571:1984 zavedena v ČSN ISO 6571 Koření, kořenící látky a byliny - Stanovení obsahu těkavých olejů (silic) (58 0196)
Vypracování normy
Zpracovatel: Ludmila Neumanová, IČO 40641295
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová
MEZINÁRODNÍ NORMA
Koriandr (Coriandrum sativum L.) ISO 2255
celý nebo mletý (práškový) - Druhé vydání
Specifikace 1996-04-15
ICS 67.220.10
Deskriptory: agricultural products, seasonings, aromatic plants, spices, coriander, classification, grades (quality), specifications, tests, marking, packaging.
Předmluva
ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.
Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.
Mezinárodní norma ISO 2255 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34 Zemědělské potravinářské výrobky, Pracovní skupinou SC 7 Koření.
Toto druhé vydání je technickou revizí prvního vydání (ISO 2255:1980), které ruší a nahrazuje.
Příloha A této normy je pouze informativní.
1 Předmět normy
Tato norma specifikuje požadavky na koriandr (Coriandrum sativum L.)*) celý a na koriandr mletý (práškový).
Doporučení týkající se podmínek skladování a přepravy jsou uvedena v příloze A.