ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.100.10 Říjen 2011

Sušené mléko – Stanovení titrační kyselosti (Referenční metoda)

ČSN
ISO 6091

57 0803

 

Dried milk – Determination of titratable acidity (Reference method)

Lait sec – Détermination de ľacidité titrable (Méthode de référence)

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 6091:2010. Překlad byl zajištěn Úřadem pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. Má stejný status jako oficiální verze.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 6091:2010. It was translated by Czech Office for Standards, Metrology and Testing. It has the same status as the official version.

 

Národní předmluva

Norma Mezinárodní mlékařské federace: IDF 86:2010 Dried milk – Determination of titratable acidity (Reference method)

Informace o citovaných normativních dokumentech

EN ISO 1736zavedena v ČSN EN ISO 1736 (57 0830) Sušené mléko a sušené mléčné výrobky – Stanovení obsahu tuku – Vážková metoda (Referenční metoda)

EN ISO 5537 zavedena v ČSN EN ISO 5537 (57 0832) Sušené mléko – Stanovení obsahu vlhkosti (Referenční metoda)

Souvisící ČSN

ČSN EN ISO 707 (57 0003) Mléko a mléčné výrobky – Návod pro odběr vzorků

ČSN EN ISO 385 (70 4129) Laboratorní sklo – Byrety

ČSN EN ISO 4788 (70 4102) Laboratorní sklo – Odměrné válce dělené

ČSN 57 0105-8 Metody zkoušení mléčných výrobků sušených a zahuštěných. Stanovení titrační kyselosti

Souvisící předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění pozdějších předpisů

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat (Regulation (EC) No 882/2004), v platném znění

Nařízení Komise (ES) č. 273/2008 ze dne 5. března 2008, kterým se stanoví prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č. 1255/1999, pokud jde o metody analýzy a hodnocení jakosti mléka a mléčných výrobků (Regulation (EC) No 273/2008), v platném znění

Vypracování normy

Zpracovatel: MILCOM a.s., IČ 16193296, Ing. Jana Snášelová

Pracovník Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví: Ing. Linda Zvárová

MEZINÁRODNÍ NORMA

Sušené mléko – Stanovení titrační kyselosti (Referenční metoda) ISO 6091
Druhé vydání
2010-06-01

ICS 67.100.10

Obsah

Strana

1 Předmět normy 6

2 Citované normativní odkazy 6

3 Termíny a definice 6

4 Podstata zkoušky 6

5 Chemikálie a pomůcky 6

6 Přístroje 6

7 Odběr vzorků 7

8 Příprava zkušebního vzorku 7

9 Pracovní postup 7

10 Výpočet 7

11 Opakovatelnost 8

12 Protokol o zkoušce 8

Bibliografie 9 

Odmítnutí odpovědnosti za manipulaci s PDF souborem

Tento soubor PDF může obsahovat vložené typy písma. V souladu s licenční politikou Adobe lze tento soubor tisknout nebo prohlížet, ale nesmí být editován, pokud nejsou typy písma, které jsou vloženy, používány na základě licence a instalovány v počítači, na němž se editace provádí. Při stažení tohoto souboru přejímají jeho uživatelé odpovědnost za to, že nebude porušena licenční politika Adobe. Ústřední sekretariát ISO ani IDF nepřejímá za její porušení žádnou odpovědnost.

Adobe je obchodní značka „Adobe Systems Incorporated“.

Podrobnosti o softwarových produktech použitých k vytvoření tohoto souboru PDF lze najít ve Všeobecných informacích, které se vztahují k souboru; parametry, na jejichž základě byl PDF soubor vytvořen, byly optimalizovány pro tisk. Soubor byl zpracován s maximální péčí tak, aby ho členské organizace ISO a národní komitéty IDF mohly používat. V málo pravděpodobném případě, že vznikne problém, který se týká souboru, informujte o tom Ústřední sekretariát ISO na níže uvedené adrese.

[image]

DOKUMENT CHRÁNĚNÝ COPYRIGHTEM

© ISO a IDF 2010

Veškerá práva vyhrazena. Pokud není specifikováno jinak, nesmí být žádná část této publikace reprodukována nebo používána v jakékoliv formě nebo jakýmkoliv způsobem, elektronickým nebo mechanickým, včetně fotokopií a mikrofilmů, bez písemného svolení buď od organizace ISO, nebo IDF na níže uvedené adrese.

ISO copyright office International Dary Federation

Case postale 56 · CH-1211 Geneva 20 Diamant Building · Boulevard Auguste Reyers 80 · B-1030 Brussels

Tel. + 41 22 749 01 11 Tel. + 32 2 733 98 88

Fax + 41 22 749 09 47 Fax + 32 2 733 04 13

E-mail copyright@iso.org E-mail info@fil-idf.org

Web www.iso.org Web www.fil-idf.org

Published in Switzerland

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na přípravě mezinárodních norem obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této komisi. Práce se zúčastňují také mezinárodní organizace, vládní a nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Mezinárodní normy jsou navrhovány v souladu s pravidly, uvedenými v ISO/IEC Směrnicích, část 2.

Hlavním cílem technických komisí je příprava mezinárodních norem. Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Publikace mezinárodní normy vyžaduje souhlas nejméně 75 % členů ISO.

Upozorňuje se na možnost, že některé prvky tohoto dokumentu mohou být předmětem patentových práv. ISO nelze činit odpovědnou za identifikaci libovolného patentového práva nebo všech takových patentových práv.

ISO 6091/IDF 86 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34, Zemědělské potravinářské výrobky, subkomisí SC 5, Mléko a mléčné výrobky, a Mezinárodní mlékařskou federací (IDF). Je publikována společně ISO a IDF.

Druhé vydání ISO 6091/IDF 86 zrušuje a nahrazuje první vydání (ISO 6091:1980), jehož je menší revizí.

 

1 Předmět normy

Tato mezinárodní norma specifikuje referenční metodu na stanovení titrační kyselosti všech druhů sušeného mléka.

Konec náhledu - text dále pokračuje v placené verzi ČSN.