ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.100.10                                                                                                                                       Září 2006

Mléko - Stanovení obsahu kaseinového dusíku -
Část 2: Přímá metoda

ČSN
ISO 17997-2

57 0526

 

Milk - Determination of casein-nitrogen content - Part 2: Direct method

Lait - Détermination de la teneur en azote de caséine - Partie 2: Méthode directe

Milch - Bestimmung des Kaseinstickstoffgehaltes - Teil 2: Direct Verfahren

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 17997-2:2004. Překlad byl zajištěn Českým normalizačním institutem. Má stejný status jako oficiální verze.

This standard is the Czech version of International Standard ISO 17997-2:2004. It was translated by Czech Standards Institute. It has the same status as the official version.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou spolu s ČSN ISO 17997-1 (57 0526) ze září 2006, se nahrazuje článek 50 Stanovení kaseinu a bílkovin mléčného sýra ČSN 57 0530 z 1972-05-18.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2006                                                                       76792
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Informace o citovaných normativních dokumentech

ISO 648:1977 dosud nezavedena

ISO 1042:1998 zavedena v ČSN ISO 1042:1999 (70 4105) Laboratorní sklo - Odměrné baňky s jednou ryskou

ISO 8968-1/IDF 20-1 zavedena v ČSN EN ISO 8968-1 (57 0528) Mléko - Stanovení obsahu dusíku -
Část 1: Metoda dle Kjeldahla

ISO 8968-2/IDF 20-2 zavedena v ČSN EN ISO 8968-2 (57 0528) Mléko - Stanovení obsahu dusíku -
Část 2: Metoda s blokovou mineralizací (Makrometoda)

Souvisící ČSN

ČSN ISO 5725-1 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření. Část 1: Obecné zásady a definice

ČSN ISO 5725-2 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření. Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované metody měření

ČSN EN ISO 707 (57003) Mléko a mléčné výrobky - Směrnice pro odběr vzorků

ČSN ISO 8968-3 (57 0528) Mléko - Stanovení obsahu dusíku - Část 3: Metoda s blokovou mineralizací (Semi-mikro rychlá rutinní metoda)

ČSN EN ISO 8968- 4 (57 0528) Mléko - Stanovení obsahu dusíku - Část 4: Stanovení obsahu nebílkovinného dusíku

ČSN EN ISO 8968-5 (57 0528) Mléko - Stanovení obsahu dusíku - Část 5: Stanovení obsahu bílkovinného dusíku

Souvisící předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje ve znění vyhlášky č.124/2004 Sb., ve znění vyhlášky č.78/2005 Sb.

Vypracování normy

Zpracovatel: MILCOM a.s., Výzkumný ústav mlékárenský, Praha, IČ 16193296, Ing. Jana Snášelová

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Linda Pleštilová


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Mléko - Stanovení obsahu kaseinového dusíku -                                         ISO 17997-2
Část 2: Přímá metoda                                                                                           
První vydání
                                                                                                                                    2004-09-15

ICS 67.100.10

Obsah

Strana

1          Předmět normy.................................................................................................................................................................... 6

2          Normativní odkazy............................................................................................................................................................. . 6

3          Termíny a definice............................................................................................................................................................... 6

4          Podstata zkoušky................................................................................................................................................................ 6

5          Chemikálie........................................................................................................................................................................... 6

6          Přístroje................................................................................................................................................................................. 7

7          Odběr vzorků........................................................................................................................................................................ 7

8          Příprava zkušebního vzorku............................................................................................................................................... 7

9          Pracovní postup................................................................................................................................................................... 8

9.1       Zkušební díl.......................................................................................................................................................................... 8

9.2       Stanovení.............................................................................................................................................................................. 8

9.3       Slepý pokus.......................................................................................................................................................................... 9

10        Výpočet a vyjádření výsledku............................................................................................................................................. 9

10.1     Výpočet.................................................................................................................................................................................. 9

10.2     Vyjádření výsledků............................................................................................................................................................... 9

11        Shodnost.............................................................................................................................................................................. 9

11.1     Mezilaboratorní zkouška.................................................................................................................................................... 9

11.2     Opakovatelnost.................................................................................................................................................................. 10

11.3     Reprodukovatelnost.......................................................................................................................................................... 10

12        Protokol o zkoušce............................................................................................................................................................ 10

Bibliografie...................................................................................................................................................................................... 11


Strana 4

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této technické komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Předlohy mezinárodních norem jsou zpracovávány v souladu s pravidly danými směrnicemi ISO/IEC, část 2.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Existuje možnost, že některé z prvků této mezinárodní normy jsou předmětem patentových práv. ISO nesmí být činěna odpovědnou za identifikování některých nebo veškerých takových patentových práv.

ISO 17997-2/IDF 29-2 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34 Zemědělské potravinářské výrobky, subkomisí SC 5 Mléko a mléčné výrobky a Mezinárodní mlékařskou federací (IDF) ve spolupráci s AOAC International. Je publikována společně ISO a IDF a samostatně AOAC International.

Norma ISO 17997/IDF 29 pod obecným názvem Mléko - Stanovení obsahu kaseinového dusíku sestává ze samostatných částí:

      Část 1: Nepřímá metoda (Referenční metoda)

      Část 2: Přímá metoda.


Strana 5

Úvod

Tato část normy ISO 17997/IDF 29 specifikuje rutinní metodu pro přímé stanovení obsahu kaseinového dusíku v mléce. Metoda byla vyvinuta a optimalizována, aby poskytla výsledky, které dobře souhlasí s výsledky metody popsané v ISO 17997-1/IDF 29-1, když jsou obě aplikovány na čerstvé syrové kravské mléko.

Mezilaboratorní porovnání údajů pro tuto metodu nebylo k dispozici, při publikaci jejího ekvivalentu, IDF 29:1964. Novým výzkumem byl dokončen vývoj lepší definice nepřímé referenční metody uvedené v ISO 17997-1/IDF 29-1 a tato rutinní metoda pro přímé měření obsahu dusíku kaseinu v mléce. Obě metody byly mezilaboratorně studovány a odkazy na získané přesné údaje jsou nyní zahrnuty v každé části normy.


Strana 6

UPOZORNĚNÍ Práce podle této části normy může zahrnovat použití nebezpečných látek, pracovních operací a přístrojů. Tato norma neřeší všechny bezpečnostní problémy spojené s jejím použitím. Je odpovědností uživatele této normy stanovit vhodné bezpečnostní a zdravotní opatření a určit aplikovatelnost omezujících předpisů před použitím.

1 Předmět normy

Tato část normy ISO 17997/IDF 29 specifikuje rutinní metodu pro přímé stanovení obsahu kaseinového dusíku v kravském mléce.

Metoda může být modifikována pro mléka jiných druhů nebo tekuté mléčné výrobky.

POZNÁMKA Kaseinový dusík se bude snižovat s dobou skladování mléka vlivem rozkladu kaseinu i při 4 °C. Kaseinový dusík tepelně ošetřeného mléka bude zdánlivě vyšší o podíl denaturovaných syrovátkových bílkovin.



-- Vynechaný text --