|
ICS 67.100.10 Listopad 2000
|
Sušené mléko a sušené mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda) |
ČSN 57 0830 |
idt ISO 1736:2000
Dried milk and dried milk products - Determination of fat content - Gravimetric method (Reference method)
Lait sec et produits à base de lait sec - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence)
Milchpulver und Trockenmilcherzeugnisse - Bestimmung des Fettgehaltes- Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren)
Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 1736:2000. Evropská norma EN ISO 1736:2000 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the European Standard EN ISO 1736:2000. The European Standard EN ISO 1736:2000 has the status of a Czech Standard.
Nahrazení předchozích norem
Touto normou se nahrazuje ČSN ISO 1736 (57 0830) z října 1996.
© Český normalizační institut, 2000 60459 |
Národní předmluva
Citované normy
ISO 5725-1 zavedena v ČSN ISO 5725-1(01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 1: Obecné zásady a definice
ISO 5725-2 zavedena v ČSN ISO 5725-2 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti standardních metod měření
ISO 707 zavedena v ČSN EN ISO 707 (570003) Mléko a mléčné výrobky - Směrnice pro odběr vzorků ISO 3889 dosud nezavedena
ISO 8262-3 zavedena v ČSN ISO 8262-3 (570560) Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka - Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda) Část 3: Zvláštní případy
Obdobné mezinárodní normy
IDF 9C:1987 Dried milk, dried whey, dried buttermilk and dried butter serum. Determination of fat content (Röse-Gottlieb - Reference method)
BS 1743: Part 11:1986 Analysis of dried milk products. Determination of fat content (Gravimetric reference method), nahrazena BS EN ISO 1736:2000
Souvisící ČSN
ČSN ISO 3534-1(010216) Statistika - Slovník a značky - Část 1: Pravděpodobnost a odborné termíny ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích
Souvisící právní a jiné předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j), a k) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje.
Vypracování normy
Zpracovatel: Milcom a. s., Výzkumný ústav mlékárenský, Praha, IČO 16193296, Ing. Ingrid Štěpánková
Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková
EVROPSKÁ NORMA EN ISO 1736 |
EUROPEAN STANDARD Březen 2000 |
NORME EUROPÉENNE |
EUROPÄISCHE NORM |
ICS 67.100.01
Sušené mléko a sušené mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda) Dried milk and dried milk products - Determination of fat content -
|
|
Lait sec et produits à base de lait sec - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence) |
Milchpulver und Trockenmilcherzeugnisse - Bestimmung des Fettgehaltes- Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren) |
Tato evropská norma byla schválena CEN 1999-12-24.
Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací dát status národní normy.
Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
CEN Evropský výbor pro normalizaci European Committee for Standardization Comité Européen de Normalisation Europäisches Komitee für Normung Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel |
Předmluva
Text mezinárodní normy ISO 1736:2000 byl vypracovaný technickou komisí ISO/TC 34 „Zemědělské potravinářské výrobky” ve spolupráci s technickou komisí CEN/TC 302 „Mléko a mléčné výrobky - Odběr vzorků a metody zkoušení“, jejíž sekretariát řídí NNI.
Této evropské normě je nutno nejpozději do září 2000 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do září 2000.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
Oznámení o schválení
Text mezinárodní normy ISO 1736:2000 byl schválen CEN jako evropská norma bez jakýchkoliv modifikací.
UPOZORNĚNÍ Práce podle této mezinárodní normy může zahrnovat nebezpečné materiály, pracovní operace a přístroje. Tato norma neřeší všechny bezpečnostní problémy spojené s jejím použitím. Uživatel této normy má povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při práci a předem stanovit, které omezující předpisy platí.
1 Předmět normy a rozsah použití
Tato mezinárodní norma specifikuje referenční metodu pro stanovení obsahu tuku v sušeném mléce a v sušených mléčných výrobcích. Metoda je vhodná pro sušené mléko s obsahem tuku 40 % (hmotnostní podíl) a více, pro plnotučné sušené mléko, pro částečně odtučněné sušené mléko, pro odtučněné sušené mléko, pro sušenou syrovátku, sušené podmáslí a sušené máselné sérum.
POZNÁMKA Obsahuje-li prášek tvrdé hrudky nerozpustné v roztoku amoniaku nebo významné množství volných mastných kyselin, které se projevují výrazným pachem, jsou výsledky stanovení příliš nízké. Pro takovéto výrobky je vhodné použít metodu Weibull-Berntrop (viz ISO 8262-3).
Dále uvedené normativní dokumenty obsahují ustanovení, která tvoří ustanovení této normy odkazy v textu.
U datovaných odkazů neplatí pozdější změny nebo revize těchto publikací. Smluvní strany vycházející z této mezinárodní normy by však měly uvážit možnost použití nejnovějšího vydání těchto dokumentů. U nedatovaných odkazů platí poslední vydání citovaných norem. Členové ISO a IEC udržují aktualizované seznamy platných mezinárodních norem.
ISO 3889 Mléko a mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Baňky pro extrakci tuku - typ Mojonnier (Milk and milk products - Determination of fat content - Mojonnier-type fat extraction flask)