ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.100.10                                                                                                                               Listopad 2000

Sušené mléko a sušené mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)

ČSN
EN ISO 1736

57 0830

                                                                                                     idt ISO 1736:2000

Dried milk and dried milk products - Determination of fat content - Gravimetric method (Reference method)

Lait sec et produits à base de lait sec - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence)

Milchpulver und Trockenmilcherzeugnisse - Bestimmung des Fettgehaltes- Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren)

Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 1736:2000. Evropská norma EN ISO 1736:2000 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN ISO 1736:2000. The European Standard EN ISO 1736:2000 has the status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN ISO 1736 (57 0830) z října 1996.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2000                                                                                                                                          60459
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Citované normy

ISO 5725-1 zavedena v ČSN ISO 5725-1(01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 1: Obecné zásady a definice

ISO 5725-2 zavedena v ČSN ISO 5725-2 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti standardních metod měření

ISO 707 zavedena v ČSN EN ISO 707 (570003) Mléko a mléčné výrobky - Směrnice pro odběr vzorků ISO 3889 dosud nezavedena

ISO 8262-3 zavedena v ČSN ISO 8262-3 (570560) Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka - Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda) Část 3: Zvláštní případy

Obdobné mezinárodní normy

IDF 9C:1987 Dried milk, dried whey, dried buttermilk and dried butter serum. Determination of fat content (Röse-Gottlieb - Reference method)

BS 1743: Part 11:1986 Analysis of dried milk products. Determination of fat content (Gravimetric reference method), nahrazena BS EN ISO 1736:2000

Souvisící ČSN

ČSN ISO 3534-1(010216) Statistika - Slovník a značky - Část 1: Pravděpodobnost a odborné termíny ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích

Souvisící právní a jiné předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j), a k) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje.

Vypracování normy

Zpracovatel: Milcom a. s., Výzkumný ústav mlékárenský, Praha, IČO 16193296, Ing. Ingrid Štěpánková

Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA                                                                                              EN ISO 1736

EUROPEAN STANDARD                                                                                      Březen 2000

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM

ICS 67.100.01

Sušené mléko a sušené mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda)
(ISO 1736:2000)

Dried milk and dried milk products - Determination of fat content -
Gravimetric method (Reference method)
(ISO 1736:2000)

 

Lait sec et produits à base de lait sec - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence)
(ISO 1736:2000)

Milchpulver und Trockenmilcherzeugnisse - Bestimmung des Fettgehaltes- Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren)
(ISO 1736:2000)

Tato evropská norma byla schválena CEN 1999-12-24.

Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací dát status národní normy.

Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropský výbor pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel

© 1999 CEN. Veškerá práva pro využití v jakékoli formě a v jakémkoliv                                  Ref. č. EN 1736:2000 E
množství jsou vyhrazena národním členům CEN.


Strana 4

Předmluva

Text mezinárodní normy ISO 1736:2000 byl vypracovaný technickou komisí ISO/TC 34 „Zemědělské potravinářské výrobky” ve spolupráci s technickou komisí CEN/TC 302 „Mléko a mléčné výrobky - Odběr vzorků a metody zkoušení“, jejíž sekretariát řídí NNI.

Této evropské normě je nutno nejpozději do září 2000 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do září 2000.

Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

Oznámení o schválení

Text mezinárodní normy ISO 1736:2000 byl schválen CEN jako evropská norma bez jakýchkoliv modifikací.


Strana 5

UPOZORNĚNÍ Práce podle této mezinárodní normy může zahrnovat nebezpečné materiály, pracovní operace a přístroje. Tato norma neřeší všechny bezpečnostní problémy spojené s jejím použitím. Uživatel této normy má povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při práci a předem stanovit, které omezující předpisy platí.

1 Předmět normy a rozsah použití

Tato mezinárodní norma specifikuje referenční metodu pro stanovení obsahu tuku v sušeném mléce a v sušených mléčných výrobcích. Metoda je vhodná pro sušené mléko s obsahem tuku 40 % (hmotnostní podíl) a více, pro plnotučné sušené mléko, pro částečně odtučněné sušené mléko, pro odtučněné sušené mléko, pro sušenou syrovátku, sušené podmáslí a sušené máselné sérum.

POZNÁMKA Obsahuje-li prášek tvrdé hrudky nerozpustné v roztoku amoniaku nebo významné množství volných mastných kyselin, které se projevují výrazným pachem, jsou výsledky stanovení příliš nízké. Pro takovéto výrobky je vhodné použít metodu Weibull-Berntrop (viz ISO 8262-3).

2 Normativní odkazy

Dále uvedené normativní dokumenty obsahují ustanovení, která tvoří ustanovení této normy odkazy v textu.

U datovaných odkazů neplatí pozdější změny nebo revize těchto publikací. Smluvní strany vycházející z této mezinárodní normy by však měly uvážit možnost použití nejnovějšího vydání těchto dokumentů. U nedatovaných odkazů platí poslední vydání citovaných norem. Členové ISO a IEC udržují aktualizované seznamy platných mezinárodních norem.

ISO 3889 Mléko a mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Baňky pro extrakci tuku - typ Mojonnier (Milk and milk products - Determination of fat content - Mojonnier-type fat extraction flask)



-- Vynechaný text --