|
ICS 67.100.40 Srpen 2000
|
Mléčné mražené krémy, zmrzliny a směsi pro jejich výrobu - |
ČSN 57 0106 |
idt ISO 7328:1999
Milk - based edible ices and ice mixes - Determination of fat content - Gravimetric method (Reference method)
Glaces de consommation et préparations pour glaces à base de lait - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence)
Speiseeis und Eis-Mischungen auf Milchbasis - Bestimmung des Fettgehaltes- Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren)
Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 7328:1999. Evropská norma EN ISO 7328:1999 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the European Standard EN ISO 7328:1999. The European Standard EN ISO 7328:1999 has the status of a Czech Standard.
Nahrazení předchozích norem
Touto normou se ruší ČSN 57 0106-4 z 1984-05-03.
© Český normalizační institut, 2000 59492 |
Národní předmluva
Citované normy
ISO 5725-1 zavedena v ČSN ISO 5725-1 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 1: Obecné zásady a definice
ISO 5725-2 zavedena v ČSN ISO 5725-2 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti standardních metod měření
ISO 707 zavedena v ČSN EN ISO 707 Mléko a mléčné výrobky - Směrnice pro odběr vzorků (57 0003)
ISO 3889 dosud nezavedena
ISO 8262-2 zavedena v ČSN ISO 8262-2 Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka - Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull - Berntropa (Referenční metoda) - Část 2: Zmrzliny, mražené krémy a směsi pro jejich výrobu
Souvisící ČSN
ČSN ISO 3534-1 Statistika - Slovník a značky - Část 1: Pravděpodobnost a odborné termíny (01 0216)
ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích
ČSN 68 4063 Čisté chemikálie a činidla. Voda destilovaná
Obdobné mezinárodní normy
116 A:1987 Milk based edible ices and ice mixes - Determination of fat content, Röse - Gottlieb - Gravimetric method - Reference method
(Mléčné mražené krémy, zmrzliny a směsi pro jejich výrobu - Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Röse-Gottlieba - Referenční metoda)
Souvisící právní a jiné předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j), a k) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Vypracování normy
Zpracovatel: Milcom a. s., Výzkumný ústav mlékárenský, Praha, IČO -16193296, Ing. Ingrid Štěpánková
Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková
EVROPSKÁ NORMA EN ISO 7328 |
EUROPEAN STANDARD Prosinec 1999 |
NORME EUROPÉENNE |
EUROPÄISCHE NORM |
ICS 67.100.40
Mléčné mražené krémy, zmrzliny a směsi pro jejich výrobu - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda) Milk - based edible ices and ice mixes - Determination of fat content - Gravimetric method (Reference method) |
|
Glaces de consommation et préparations pour glaces à base de lait - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence) |
Speiseeis und Eis-Mischungen auf Milchbasis Bestimmung des Fettgehaltes - Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren) |
Tato evropská norma byla schválena CEN 1999-11-13.
Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací dát status národní normy.
Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Španělska, Švédska, Švýcarska a Spojeného království.
CEN |
Evropský výbor pro normalizaci |
European Committee for Standardization |
Comité Européen de Normalisation |
Europäisches Komitee für Normung |
Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel |
Předmluva
Text mezinárodní normy ISO 7328:1999 byl vypracován technickou komisi ISO/TC 34 „Zemědělské potravinářské výrobky“ ve spolupráci s technickou komisí CEN/TC 302 „Mléko a mléčné výrobky - Odběr vzorků a metody zkoušení“, jejíž sekretariát řídí NNI.
Této evropské normě je nutno nejpozději do června 2000 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do června 2000.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
Oznámení o schválení
Text mezinárodní normy ISO 7328:1999 byl schválen CEN jako evropská norma bez jakýchkoliv modifikací.
UPOZORNĚNÍ Práce podle této mezinárodní normy může zahrnovat nebezpečné materiály, pracovní operace a přístroje. Tato norma neřeší všechny bezpečnostní problémy spojené s jejím použitím. Uživatel této normy má povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při práci a předem stanovit, které omezující předpisy platí.
1 Předmět normy a rozsah použití
Tato norma specifikuje referenční metodu pro stanovení obsahu tuku ve zmrzlinách, mražených krémech a směsích pro jejich výrobu.
Tato metoda je vhodná i pro zahuštěné a sušené zmrzlinové směsi.
Vážkovou metodu dle Röse Gottlieba nelze použít pro mražené krémy, zmrzliny a směsi pro jejich výrobu, které vykazují vysoký obsah emulgátorů, stabilizátorů a zahušťovadel nebo obsahují velké množství ovoce a vaječného žloutku. Pro takovéto výrobky se musí použít pro stanovení obsahu tuku metoda Weibull - Berntrop (viz ISO 8262-2).
2 Normativní odkazy
Dále uvedené normativní dokumenty obsahují ustanovení, která tvoří ustanovení této normy odkazy v textu. U datovaných odkazů neplatí pozdější změny nebo revize těchto publikací. Smluvní strany vycházející z této mezinárodní normy by však měly uvážit možnost použití nejnovějšího vydání těchto dokumentů. U nedatovaných odkazů platí poslední vydání citovaných dokumentů. Členové ISO a IEC udržují aktualizované seznamy platných mezinárodních norem.
ISO 3889 Mléko a mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Baňky pro extrakci tuku - typ Mojonnier
(Milk and milk products - Determination of fat content - Mojonnier-type fat extraction flask)