|
ICS 67.100.10 Červenec 2000
|
Smetana - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda) |
ČSN 57 0661 |
idt ISO 2450:1999
Cream - Determination of fat content - Gravimetric method (Reference method)
Crème - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence)
Sahne - Bestimmung des Fettgehaltes - Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren)
Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 2450:1999. Evropská norma EN ISO 2450:1999 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the European Standard EN ISO 2450:1999. The European Standard EN ISO 2450:1999 has the status of a Czech Standard.
Nahrazení předchozích norem
Touto normou se nahrazuje ČSN ISO 2450 (57 0661) z dubna 1997.
© Český normalizační institut, 2000 58950 |
Národní předmluva
Citované normy
ISO 5725-1 zavedena v ČSN ISO 5725-1 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 1: Obecné zásady a definice (01 0251)
ISO 5725-2 zavedena v ČSN ISO 5725-2 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti standardních metod měření (01 0251)
ISO 707 zavedena v ČSN EN ISO 707 Mléko a mléčné výrobky - Směrnice pro odběr vzorků (57 0003)
ISO 3889 dosud nezavedena
ISO 8262-3 zavedena v ČSN ISO 8262-3 Mléčné výrobky a potraviny na bázi mléka - Stanovení obsahu tuku vážkovou metodou dle Weibull-Berntropa (Referenční metoda) - Část 3: Zvláštní případy (57 0560)
Souvisící ČSN
ČSN ISO 3534-1 Statistika - Slovník a značky - Část 1: Pravděpodobnost a odborné termíny (01 0216)
ČSN 01 8003 Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích
ČSN 68 4063 Čisté chemikálie a činidla. Voda destilovaná
Obdobné mezinárodní normy
IDF 16C:1987 Cream - Determination of fat content Röse - Gottlieb reference method (Smetana - Stanovení obsahu tuku referenční metodou Röse - Gottlieb)
FAO/WHO B15:1973 Determination of fat content of cream (Stanovení obsahu tuku ve smetaně)
Souvisící právní a jiné předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j), a k) zákona č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Vypracování normy
Zpracovatel: Milcom a. s., Výzkumný ústav mlékárenský, Praha, IČO -16193296, Ing. Ingrid Štěpánková
Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková
Obsah
Strana
1 Předmět normy a rozsah použití ...................................................................................................................................... 7
2 Normativní odkazy............................................................................................................................................................... 7
3 Definice................................................................................................................................................................................. 7
4 Podstata zkoušky................................................................................................................................................................ 7
5 Chemikálie........................................................................................................................................................................... 7
6 Přístroje................................................................................................................................................................................. 8
7 Odběr vzorků........................................................................................................................................................................ 9
8 Příprava analytického vzorku............................................................................................................................................. 9
9 Pracovní postup................................................................................................................................................................... 9
9.1 Zkušební vzorek................................................................................................................................................................... 9
9.2 Slepé pokusy...................................................................................................................................................................... 10
9.3 Příprava nádobky pro jímání tukové fáze....................................................................................................................... 10
9.4 Stanovení............................................................................................................................................................................ 10
10 Vyjádření výsledku............................................................................................................................................................. 13
10.1 Výpočet a vzorec................................................................................................................................................................. 13
10.2 Vyjádření výsledků............................................................................................................................................................. 13
11 Shodnost............................................................................................................................................................................. 13
11.1 Mezilaboratorní zkoušky................................................................................................................................................... 13
11.2 Opakovatelnost.................................................................................................................................................................. 13
11.3 Reprodukovatelnost.......................................................................................................................................................... 14
12 Protokol o zkoušce............................................................................................................................................................ 14
Příloha A (informativní) Poznámky k pracovnímu postupu.................................................................................................... 15
Příloha B (informativní) Alternativní postup s extrakčními trubicemi se sifónovými
nebo promývačkovými nástavci...................................................................................................................................... 17
Literatura.......................................................................................................................................................................................... 20
Prázdná strana
EVROPSKÁ NORMA EN ISO 2450 |
EUROPEAN STANDARD Září 1999 |
NORME EUROPÉENNE |
EUROPÄISCHE NORM |
ICS 67.100.10
Smetana - Stanovení obsahu tuku - Vážková metoda (Referenční metoda) (ISO 2450:1999) Cream - Determination of fat content - Gravimetric method (Reference method) |
|
Crème - Détermination de la teneur en matière grasse - Méthode gravimétrique (Méthode de référence) |
Sahne - Bestimmung des Fettgehaltes - Gravimetrisches Verfahren (Referenzverfahren) |
Tato evropská norma byla schválena CEN 1999-08-13.
Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací dát status národní normy.
Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Španělska, Švédska, Švýcarska a Spojeného království.
CEN
Evropský výbor pro normalizaci
European Committee for Standardization
Comité Européen de Normalisation
Europäisches Komitee für Normung
Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel
Předmluva
Text mezinárodní normy ISO 2450:1999 byl vypracován technickou komisí ISO/TC 34 „Zemědělské potravinářské výrobky“ ve spolupráci s technickou komisí CEN/TC 302 „Mléko a mléčné výrobky - Odběr vzorků a metody zkoušení“, jejíž sekretariát řídí NNI.
Této evropské normě je nutno nejpozději do března 2000 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do března 2000.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
Oznámení o schválení
Text mezinárodní normy ISO 2450:1999 byl schválen CEN jako evropská norma bez jakýchkoliv modifikací.
UPOZORNĚNÍ Práce podle této mezinárodní normy, může zahrnovat nebezpečné materiály, pracovní operace a přístroje. Tato norma neřeší všechny bezpečnostní problémy spojené s jejím použitím. Uživatel této normy má povinnost zajistit bezpečnost a ochranu zdraví při práci a předem stanovit, které omezující předpisy platí.
1 Předmět normy a rozsah použití
Tato mezinárodní norma specifikuje referenční metodu pro stanovení obsahu tuku v syrové, tepelně ošetřené a zakysané smetaně, u které nedošlo k patrnému oddělení nebo štěpení tuku v důsledku lipolýzy.
Metoda není vhodná pro zakysanou smetanu s přídavkem škrobu nebo jiných zahušťovadel.
POZNÁMKA Není-li metoda aplikovatelná a pro případ, kdy oddělování a štěpení tuku je zřejmé, použije se pro stanovení obsahu tuku metoda Weibull - Berntrop (viz ISO 8262-3).
2 Normativní odkazy
Do této normy jsou začleněny formou datovaných nebo nedatovaných odkazů ustanovení z jiných publikací. Tyto normativní odkazy jsou uvedeny na vhodných místech textu a seznam těchto publikací je uveden níže. U datovaných odkazů se pozdější změny nebo revize kterékoliv z těchto publikací vztahují na tuto normu jen tehdy, pokud do ní byly začleněny změnou nebo revizí. U nedatovaných odkazů platí poslední vydání příslušné publikace.
Členové ISO a IEC udržují aktualizované seznamy platných mezinárodních norem.
ISO 3889 Mléko a mléčné výrobky - Stanovení obsahu tuku - Baňky pro extrakci tuku - typ Mojonnier (Milk and milk products - Determination of fat content - Mojonnier-type fat extraction flask)