ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.100.10                                                                                                                                  Březen 2000

Sušené mléko a sušená smetana -
Společná ustanovení

ČSN 57 0801

 

Milk powder and cream powder - Common regulations

Le lait en poudre et crème en poudre - Règlements communs

Trockenmilch und Sahnepulver - Gemeinsame Bestimmungen

Nahrazení předchozích norem

Tato norma nahrazuje ČSN 57 0801 z 1973-03-09 a ČSN 57 0803 z 1980-02-18.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2000                                                                                                                                          58460
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Předmluva

Změny proti předchozí normě

Tato revize normy obsahuje pouze ustanovení, která mají přímý vztah k sušenému mléku a sušené smetaně určené pro přímou spotřebu i na další zpracování. Je upravena tak, aby byla v souladu s platnými právními předpisy.

Norma neobsahuje ustanovení týkající se sušených výrobků určených pro kojeneckou a dětskou výživu.

Souvisící právní předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem „e“

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 91/1999 Sb

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 Sb

Obdobné mezinárodní normy

Codex Standard, CAC/Vol. XVI, A-6:1971 Standard for whole Milk Powder, partly skimmed Milk Powder and skimmed Milk Powder. (Standard pro plnotučné sušené mléko, částečně odtučněné sušené mléko a odtučněné sušené mléko), v revizi

American Dairy Products Institute (ADPI), Standards for Grades of Dry Milks, Bulletin 916/1990 (Standard pro jakost sušeného mléka)

Vypracování normy

Zpracovatel: Milcom servis, a.s., Praha, IČO 18628826, Ing. Hana Vachoušková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

1 Předmět normy

Tato norma stanoví požadavky na jakost sušeného mléka a sušené smetany určené pro přímou spotřebu i na další zpracování.



-- Vynechaný text --