|
ICS 67.100.10 Březen 2000
|
Sušené mléko a sušená smetana - |
ČSN 57 0801 |
Milk powder and cream powder - Common regulations
Le lait en poudre et crème en poudre - Règlements communs
Trockenmilch und Sahnepulver - Gemeinsame Bestimmungen
Nahrazení předchozích norem
Tato norma nahrazuje ČSN 57 0801 z 1973-03-09 a ČSN 57 0803 z 1980-02-18.
© Český normalizační institut, 2000 58460 |
Předmluva
Změny proti předchozí normě
Tato revize normy obsahuje pouze ustanovení, která mají přímý vztah k sušenému mléku a sušené smetaně určené pro přímou spotřebu i na další zpracování. Je upravena tak, aby byla v souladu s platnými právními předpisy.
Norma neobsahuje ustanovení týkající se sušených výrobků určených pro kojeneckou a dětskou výživu.
Souvisící právní předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem „e“
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 91/1999 Sb
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 Sb
Obdobné mezinárodní normy
Codex Standard, CAC/Vol. XVI, A-6:1971 Standard for whole Milk Powder, partly skimmed Milk Powder and skimmed Milk Powder. (Standard pro plnotučné sušené mléko, částečně odtučněné sušené mléko a odtučněné sušené mléko), v revizi
American Dairy Products Institute (ADPI), Standards for Grades of Dry Milks, Bulletin 916/1990 (Standard pro jakost sušeného mléka)
Vypracování normy
Zpracovatel: Milcom servis, a.s., Praha, IČO 18628826, Ing. Hana Vachoušková
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová
1 Předmět normy
Tato norma stanoví požadavky na jakost sušeného mléka a sušené smetany určené pro přímou spotřebu i na další zpracování.