ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.100.10                                                                                                                                     Únor 2000

Kysané mléčné výrobky - Společná ustanovení

ČSN 57 0645

 

Fermented milk products - Common regulations

Produits laitièrs fermentés - Règlements communs

Sauermilchprodukte - Gemeinsame Bestimmungen

Nahrazení předchozích norem

Tato norma nahrazuje ČSN 57 0645 Mléčné kysané výrobky tekuté z 1978-05-31 a ČSN 57 1401 Jogurty - Společná ustanovení z 1978-10-23.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2000                                                                                                                                          58311
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Předmluva

Změny proti předchozí normě

Tato revize normy obsahuje pouze ustanovení, která mají přímý vztah ke kysaným mléčným výrobkům určených pro přímou spotřebu. Je upravena tak, aby byla v souladu s platnými právními předpisy.

Souvisící předpisy

Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem „e“

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 91/1999 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 3/1999 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

Obdobné mezinárodní normy

Codex Standard, CAC/Vol. XVI, A-11a:1984 Standard for yoghurt and sweetened yoghurt (Jogurt a slazený jogurt), v revizi od r. 1994 Codex Standard, CAC/Vol. XVI, A-11b:1984 Standard for flavoured yoghurt and heat-treated after fermentation (Ochucený jogurt a výrobky tepelně ošetřené po kysacím procesu), v revizi od r. 1994

Codex Standard, CL 1997/35 MMP Draft Standard for Fermented Milks (Návrh normy pro kysané mléčné výrobky)

Vypracování normy

Zpracovatel: Milcom servis, a.s., Praha, IČO 18628826, Ing. Hana Vachoušková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

1 Předmět normy

Tato norma stanoví požadavky na jakost kysaných mléčných výrobků tepelně neošetřených po kysacím procesu včetně jogurtů, určených pro přímou spotřebu.

Norma se netýká mléčných výrobků tepelně ošetřených po kysacím procesu ani mléčných výrobků obohacených přídavkem mlékařské kultury.



-- Vynechaný text --