|
ICS 67.100.10 Únor 2000
|
Kysané mléčné výrobky - Společná ustanovení |
ČSN 57 0645 |
Fermented milk products - Common regulations
Produits laitièrs fermentés - Règlements communs
Sauermilchprodukte - Gemeinsame Bestimmungen
Nahrazení předchozích norem
Tato norma nahrazuje ČSN 57 0645 Mléčné kysané výrobky tekuté z 1978-05-31 a ČSN 57 1401 Jogurty - Společná ustanovení z 1978-10-23.
© Český normalizační institut, 2000 58311 |
Předmluva
Změny proti předchozí normě
Tato revize normy obsahuje pouze ustanovení, která mají přímý vztah ke kysaným mléčným výrobkům určených pro přímou spotřebu. Je upravena tak, aby byla v souladu s platnými právními předpisy.
Souvisící předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 328/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mléko a mléčné výrobky, zmrzliny a mražené krémy a jedlé tuky a oleje
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 324/1997 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, o přípustné odchylce od údajů o množství výrobku označeného symbolem „e“
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., ve znění vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 91/1999 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., ve znění vyhlášky č. 3/1999 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné
Obdobné mezinárodní normy
Codex Standard, CAC/Vol. XVI, A-11a:1984 Standard for yoghurt and sweetened yoghurt (Jogurt a slazený jogurt), v revizi od r. 1994 Codex Standard, CAC/Vol. XVI, A-11b:1984 Standard for flavoured yoghurt and heat-treated after fermentation (Ochucený jogurt a výrobky tepelně ošetřené po kysacím procesu), v revizi od r. 1994
Codex Standard, CL 1997/35 MMP Draft Standard for Fermented Milks (Návrh normy pro kysané mléčné výrobky)
Vypracování normy
Zpracovatel: Milcom servis, a.s., Praha, IČO 18628826, Ing. Hana Vachoušková
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová
1 Předmět normy
Tato norma stanoví požadavky na jakost kysaných mléčných výrobků tepelně neošetřených po kysacím procesu včetně jogurtů, určených pro přímou spotřebu.
Norma se netýká mléčných výrobků tepelně ošetřených po kysacím procesu ani mléčných výrobků obohacených přídavkem mlékařské kultury.