|
ICS 67.120.10 Květen 1999
|
Maso a masné výrobky - Stanovení obsahu chloridu - |
ČSN 57 6022 |
Meat and meat products - Determination of chloride content - Part 2: Potentiometric method
Viande et produits à base de viande - Détermination de la teneur en chlorures - Partie 2: Méthode potentiométrique
Fleisch und Fleischerzeugnisse - Bestimmung des Natriumchloridgehaltes - Teil 2: Potentiometriches Verfahren
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 1841-2:1996. Mezinárodní norma ISO 1841-2:1996 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the International Standard ISO 1841-2:1996. The International Standard ISO 1841-2:1996 has the status of a Czech Standard.
Nahrazení předchozích norem
Tato norma spolu s ČSN ISO 1841-1 nahrazuje ČSN ISO 1841 ze září 1994 (57 0149).
© Český normalizační institut, 1999 55746 |
Národní předmluva
Změny proti předchozí normě
Oproti předešlé normě je ČSN ISO 1841-1 a 2 rozšířena o potenciometrickou metodu stanovení chloridu sodného a o stanovení shodnosti.
Vypracování normy
Zpracovatel: VŠCHT, Technická 3, Praha 6, IČO 60461373, Doc. Ing. Petr Pipek, CSc.
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová
MEZINáRODNí NORMA
Maso a masné výrobky - Stanovení obsahu chloridů - ISO 1841-2
Část 2: Potenciometrická metoda První vydání
1996-07-01
ICS 67.120.10
Deskriptory: agricultural products, animal products, food products, meat, meat products, chemical analysis, determination of content, chlorides, potentiometric methods
Předmluva
ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrochemickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektronice.
Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.
Mezinárodní norma ISO 1841-2 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34, Zemědělské potravinářské výrobky, subkomisí SC 6, Maso a masné výrobky.
Toto první vydání ruší a nahrazuje normu ISO 1841:1981, která byla technicky revidována.
ISO 1841 sestává z následujících částí, pod obecným názvem Maso a masné výrobky - Stanovení obsahu chloridů:
- Část 1: Volhardova metoda
- Část 2: Potenciometrická metoda
Příloha A této části mezinárodní normy je pouze informativní.
1 Předmět normy
Tato mezinárodní norma specifikuje metodu pro stanovení obsahu chloridů v mase a masných výrobcích, včetně drůbeže, s obsahem chloridu sodného rovným nebo větším než 0,25 % (m/m).