ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.100.10

Červenec 1998

Mléko a mléčné výrobky – Směrnice
pro odběr vzorků

ČSN
EN IS O 707

57 0003

 

 

 

Milk and milk products - Guidance on sampling

Lait et produits laitiers - Lignes directrices pour l'échantillonnage

Milch und Milchprodukte - Leitfaden zur Probenahme

 

Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 707:1997. Evropská norma EN ISO 707:1997 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the EN ISO 707:1997. European Standard EN ISO 707:1997 has the status of a Czech Standard.

 

© Český normalizační institut, 1998

Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.




52827


Strana 2

Národní předmluva

 

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN 57 0003 Mlékárenské výrobky. Vzorkování. Způsob odběru vzorků z 31.10.1984.

 

Citované normy

ISO 78-2 dosud nezavedena

ISO 7002:1982 dosud nezavedena

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Milcom servis, a.s., Praha, IČO 18628826, Ing. Hana Vachoušková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA

EN ISO 707

EUROPEAN STANDARD

Červenec 1997

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM


 

ICS 67.100.10

 

Deskriptory: agricultural products, food products, milk products

 

Mléko a mléčné výrobky - Směrnice pro odběr vzorků (ISO 707:1997)

 

Milk and milk products -  Guidance on sampling  (ISO 707:1997)

Lait et produits laitiers -  Lignes directrices pour l'échantillonnage  (ISO 707:1997)

Milch und Milchprodukte - Leitfaden zur Probenahme  (ISO 707:1997)

 

Tato evropská norma byla schválena CEN 1997-05-28. Členové CEN jsou povinni splnit požadavky Vnitřních předpisů CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoli modifikací uděluje status národní normy.

Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sektretariátu nebo u ktéréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou odpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

 

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels


Strana 4

Obsah

 

strana

 

 

 

1

Předmět normy a rozsah použití

8

2

Normativní odkazy

8

3

Definice

8

 

 

 

4

Všeobecně

8

4.1

Osoby provádějící odběr vzorků

8

4.2

Zapečetění vzorků k přepravě a jejich označování na štítku

8

4.3

Referenční vzorky

8

4.4

Příprava protokolu o odběru vzorků

9

 

 

 

5

Vybavení

9

5.1

Pomůcky pro odběr vzorků

9

5.2

Vzorkovnice

10

 

 

 

6

Technika odběru vzorků

10

 

 

 

7

Konzervace vzorků

11

 

 

 

8

Úchova a přeprava vzorků

11

 

 

 

9

Mléko a tekuté mléčné výrobky

12

9.1

Použitelnost

12

9.2

Přístroje a pomůcky pro odběr vzorků

12

9.3

Odběr vzorků

13

9.4

Konzervace, úchova a přeprava vzorků

15

 

 

 

10

Zahuštěná mléka neslazená, slazená a mléčné koncentráty

15

10.1

Použitelnost

15

10.2

Přístroje a pomůcky pro odběr vzorků

15

10.3

Odběr vzorků zahuštěného neslazeného mléka

16

10.4

Odběr vzorků zahuštěného slazeného mléka

16

10.5

Konzervace, úchova a přeprava vzorků

18

 

 

 

11

Polotuhé a tuhé mléčné výrobky s výjimkou másla a sýrů

18

11.1

Použitelnost

18

11.2

Pomůcky pro odběr vzorků

18

11.3

Odběr vzorků

18

11.4

Konzervace, úchova a přeprava vzorků

19

 

 

 

12

Mražené krémy, meziprodukty (polotovary) a jiné mražené mléčné výrobky

19

12.1

Použitelnost

19

12.2

Pomůcky pro odběr vzorků

19

12.3

Odběr vzorků

19

12.4

Konzervace, úchova a přeprava vzorků

20

 

 

 

13

Sušené mléko a sušené mléčné výrobky

20

13.1

Použitelnost

20

13.2

Pomůcky pro odběr vzorků

20

13.3

Odběr vzorků

21

13.4

Konzervace, úchova a přeprava vzorků

21


Strana 5

14

Máslo a příbuzné výrobky

21

14.1

Použitelnost

21

14.2

Pomůcky pro odběr vzorků

22

14.3

Odběr vzorků

22

14.4

Konzervace, úchova a přeprava vzorků

23

 

 

 

15

Máselný tuk (máselný olej) a podobné výrobky

23

15.1

Použitelnost

23

15.2

Pomůcky pro odběr vzorků

23

15.3

Odběr vzorků

23

15.4

Konzervace, úchova a přeprava vzorků

24

 

 

 

16

Sýry

24

16.1

Použitelnost

24

16.2

Pomůcky pro odběr vzorků a chemikálie

24

16.3

Odběr vzorků

24

16.4

Konzervace, úchova a přeprava

26

 

 

 

Přílohy

A Pomůcky pro odběr vzorků a tvary vzorků (normativní)

27

B Tepelně izolované přepravní boxy pro chlazené, mražené a hlubokozmrazené vzorky potravin (normativní)

37

C Doplňkové informace pro používání tepelně isolovaných přepravních boxů (informativní)

40

D Seznam literatury (informativní)

41


Strana 6

Předmluva

Text mezinárodní normy ISO 707:1997 vypracovaný ISO/TC 34 „Zemědělské potravinářské výrobky" Mezinárodní organizace pro normalizaci ISO byl převzat jako evropská norma Technickou komisí CEN/TC 302 „Mléko a mléčné výrobky - Odběr vzorků a zkušební metody", jehož sekretariát řídí NNI.

Této evropské normě musí být udělen status národní normy buď zveřejněním identického textu nebo jejím schválením k přímému používání do ledna 1998. Do ledna 1998 musí být konfliktní národní normy zrušeny.

Podle vnitřních pokynů CEN/CENELEC jsou následující země povinny převzít tuto evropskou normu: Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko, Švýcarsko a Velké Británie.

 

Oznámení o schválení

Text mezinárodní normy ISO 707:1997 byl schválen CEN bez jakýchkoliv změn jako evropská norma.


Strana 7

Úvod

Správný odběr vzorků je činnost vyžadující nejvyšší pečlivost. Nemůže být proto kladen důraz pouze na získání reprezentativních vzorků.

Postupy popsané v této mezinárodní normě jsou považovány za vhodné k následnému používání v praxi. Nicméně nestanovují pevná pravidla pro každý případ a nemohou nahradit zručnost, zkušenost a úsudek. Zejména nepředvídané okolnosti mohou vyžadovat žádoucí změny. Pokud jsou pro odběr vzorků dány speciální požadavky a/nebo vyplývají ze specificky provedené analýzy, měly by být tyto požadavky splněny.

Vzorky získané postupy popsanými v této mezinárodní normě jsou „laboratorní vzorky" jak je definováno v ISO 78-2.


Strana 8

1 Předmět normy

Tato norma uvádí pokyny pro metody pro odběr vzorků mléka a mléčných výrobků určených k mikrobiologickým, chemickým, fyzikálním a senzorickým analýzám s výjimkou vzorkování jednotlivých nádojů mléka dojnic na farmách a odběru vzorků mléka v rámci systému proplácení mléka podle jakosti [1].

Neplatí pro výběr počtu jednotek z dodávky a nevztahuje se ani na následné pracovní operace v laboratoři.

 

POZNÁMKA - Počet jednotek, který má být odebrán při odběru vzorků přejímkou srovnáním může být stanoven podle ISO 5538:1987 [2]. Počet jednotek, který má být odebrán při odběru vzorků přejímkou měřením může být stanoven podle ISO 8197:1988 [3].

 



-- Vynechaný text --