ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.100.10

Únor 1998

Zahuštěné slazené mléko
Stanovení obsahu celkové sušiny
(Referenční metoda)

ČSN
ISO 6734

57 0731

 

 

 

Sweetened condensed milk - Determination of total solids content (Reference method)

Lait concentré sucré - Détermination de la matière sèche (Méthode de référence)

Gezuckerte Kondensiertmilch - Trockenmassengehaltbestimmung (Referenzmethode)

 

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 6734:1989. Mezinárodní norma ISO 6734:1989 má status české technické normy.

 

This standard is Czech version of the International Standard ISO 6734:1989. The International Standard ISO 6734:1989 has the status of a Czech Standard.

 

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ustanovení kapitoly 1 pro slazené zahuštěné mléko ČSN 57 0105-3 z 1978-08-31.

 

ã Český normalizační institut, 1997




26600


Strana 2

Národní předmluva

 

Citované normy

ISO 707:1985   dosud nezavedena

ISO 5725:1936 zavedena v ČSN 01 0251 Vzájemná shoda výsledků zkušebních metod. Stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované zkušební metody pomocí mezilaboratorních zkoušek (eqv ISO 5225:1986)

 

Obdobné mezinárodní normy

IDF 15B:1991 Sweetened condensed milk - Determination of total solids content - Reference method (idt ISO 6734:1989) (Slazené zahuštěné mléko - Stanovení celkové sušiny - Referenční metoda)

 

Souvisící normy

ČSN 01 8003  Zásady pro bezpečnou práci v chemických laboratořích

ČSN 68 4063  Čisté chemikálie a činidla. Voda destilovaná

 

Změny proti předchozí normě

V této normě se doporučuje vzorkování podle ISO 707 a dále je doplněna shodnost, opakovatelnost a reprodukovatelnost metody.

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Milcom, a. s., Výzkumný ústav mlékárenský Praha, IČO 16193296, RNDr. Věra Žáková, Ing. Jana Snášelová

Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Irena Michalová


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

ISO 6734

Zahuštěné slazené mléko -

První vydání

Stanovení obsahu celkové sušiny

1989-06-15

(Referenční metoda)


 

MDT 637.142.22:543.82

 

Deskriptory: food products, dairy products, sweetened products, milk, condensed milk, determination of content, solids, dry matter.

 

Předmluva

 

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních organizací (členů ISO). Na přípravě mezinárodních norem obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla technická komise vytvořena, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázalo pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

 

Návrhy mezinárodních norem, přijaté technickými komisemi, se před jejich přijetím za mezinárodní normy rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

 

Mezinárodní norma ISO 6734 byla vypracována technickou komisí ISO/TC 34 Zemědělské potravinářské výrobky ve spolupráci s Mezinárodní mlékařskou federací (IDF) a Sdružením analytických chemiků USA (AOAC) a bude rovněž publikována těmito organizacemi.

 

1 Předmět normy

 

Tato norma specifikuje referenční metodu pro stanovení obsahu celkové sušiny v zahuštěném slazeném mléce.

 



-- Vynechaný text --