ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.120.20                                                                                                                                   Duben 2006

Pravidla správné hygienické a výrobní praxe -
Vejce a vaječné výrobky

ČSN 56 9603

 

Guides to good hygiene and manufacturing practice - Eggs and egg products

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2006                                                                                         75576
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Obsah

Strana

Předmluva......................................................................................................................................................................................... 4

Úvod................................................................................................................................................................................................... 5

1             Předmět normy................................................................................................................................................................. 5

2             Citované normativní dokumenty.................................................................................................................................... 5

3             Termíny a definice............................................................................................................................................................ 5

4             Všeobecné hygienické požadavky............................................................................................................................... 10

5             Hygienická produkce skořápkových vajec................................................................................................................. 12

6             Hygiena výrobních prostor a zařízení.......................................................................................................................... 13

6.1          Lokalita............................................................................................................................................................................. 13

6.2          Budovy.............................................................................................................................................................................. 13

6.3          Voda.................................................................................................................................................................................. 14

6.4          Odpady............................................................................................................................................................................. 14

6.5          Zařízení............................................................................................................................................................................. 15

7             Hygiena osob.................................................................................................................................................................. 15

8             Hygiena výroby................................................................................................................................................................ 16

8.1          Analýza rizik...................................................................................................................................................................... 16

8.2          Schválení a registrace podniku a zahájení činnosti................................................................................................ 17

9             Výroba skořápkových vajec........................................................................................................................................... 19

9.1          Příjem vajec..................................................................................................................................................................... 19

9.1.1       Kontinuální proces......................................................................................................................................................... 19

9.1.2       Diskontinuální proces................................................................................................................................................... 19

9.2          Třídění............................................................................................................................................................................... 20

9.2.1       Kvalitativní třídění............................................................................................................................................................ 20

9.2.2       Hmotnostní třídění.......................................................................................................................................................... 22

9.3          Balení................................................................................................................................................................................ 22

9.4          Značení............................................................................................................................................................................. 22

9.5          Kontrola............................................................................................................................................................................ 25

9.6          Skladování....................................................................................................................................................................... 26

9.7          Přeprava a prodej........................................................................................................................................................... 27

9.8          Záznamy........................................................................................................................................................................... 28

10           Výroba vaječných výrobků.............................................................................................................................................. 28

10.1        Surovina........................................................................................................................................................................... 29

10.1.1    Vejce................................................................................................................................................................................. 29

10.1.2    Ostatní suroviny.............................................................................................................................................................. 30

10.2        Skladování a transport vajec........................................................................................................................................ 30

10.3        Mytí vajec.......................................................................................................................................................................... 30

10.4        Výtluk................................................................................................................................................................................. 30

10.4.1    Ruční výtluk...................................................................................................................................................................... 31

10.4.2    Strojní výtluk..................................................................................................................................................................... 31

10.5        Pasterace......................................................................................................................................................................... 32

10.5.1    Hodnocení účinnosti pasterace.................................................................................................................................. 33


Strana 3

Strana

10.6        Vaječné výrobky............................................................................................................................................................... 34

10.6.1    Vaječné výrobky kapalné chlazené.............................................................................................................................. 34

10.6.2    Vaječné výrobky mražené.............................................................................................................................................. 34

10.6.3    Vaječné výrobky sušené................................................................................................................................................ 35

10.6.4    Vaječné výrobky ochucené (koncentrované)............................................................................................................. 35

10.7        Trvanlivost........................................................................................................................................................................ 36

10.8        Balení a značení............................................................................................................................................................. 36

10.9        Skladování....................................................................................................................................................................... 37

10.10     Přeprava a prodej........................................................................................................................................................... 37

10.11     Povinnosti výrobce.......................................................................................................................................................... 38

10.12     Veterinární dozor............................................................................................................................................................. 38

11           Hygiena životního prostředí.......................................................................................................................................... 39

Příloha A (informativní)  Souvisící právní předpisy a použitá literatura................................................................................ 40

Příloha B (informativní)  Souvisící ČSN..................................................................................................................................... 43


Strana 4

Předmluva

Touto normou se zavádí do soustavy českých technických norem Pravidla správné hygienické a výrobní praxe pro vejce a vaječné výrobky. Právní předpisy Evropských společenství ukládají členským státům Evropské unie podpořit zpracování, šíření a používání národních doporučení pro správnou hygienickou praxi a pro používání zásad HACCP. Pravidla správné výrobní a hygienické praxe představují sféru legislativně nezávaznou a tvoří nadstavbu systému kritických bodů, které jsou součástí pravidel správné výrobní a hygienické praxe. Principy uvedené v této normě mají sloužit jako základní a výchozí podklady pro zpracování vlastních pravidel správné výrobní a hygienické praxe jednotlivými výrobci v oblastí výroby vajec a vaječných výrobků. Norma nahrazuje v plném rozsahu Pravidla správné hygienické/výrobní praxe pro zpracovatele vajec a Pravidla správné hygienické/výrobní praxe pro producenty a distributory vajec při nákupu, třídění, balení a distribuci vajec zpracovaných a vydaných Českomoravskou drůbežářskou unií a publikovaných na webových stránkách Ministerstva zemědělství v letech 2002 a 2003.

Obdobné mezinárodní normy

CAC/RCP 1:1969 REV.4:2003 Recommended International Code of Practice - General Principles of Food Hygiene

Annex to the CAC/RCP 1:1969 REV.4:2003 Hazard Analysis and Critical Point (HACCP) Systém and Gudelines for its Application

CAC/GL 21:1997 Principles to the Establishment and Application of Microbiological Criteria for Foods

CAC/GL 30:1999 Principles and Guidelines for the Conduct of Microbiological Risk Assessment

CAC/RCP 15:1076 REV.1:1985 Recommended International Code of Practice for Eggs Products

Souvisící právní předpisy

Seznam souvisících právních předpisů je uveden v příloze A, která je upravena jako bibliografie.

Souvisící ČSN

Seznam souvisících českých technických norem je uveden v příloze B, která je upravena jako bibliografie.

Vypracování normy

Zpracovatel: Doc. Ing. Kamila Míková, CSc.

Českomoravská drůbežářská unie, IČ 15888738

Ministerstvo zemědělství, odbor potravinářské výroby a legislativy

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Linda Pleštilová


Strana 5

Úvod

Vejce a vaječné výrobky patří do základního sortimentu potravin a představují značný objem v celkové spotřebě potravin ať již jako samostatná potravina nebo složka potravin. Obchod s těmito komoditami na mezinárodní úrovni zaujímá významné postavení v celkovém objemu obchodu s potravinami.

Vejce a vaječné výrobky představují ve srovnání s jinými potravinami ve zvýšené míře potenciální nebezpečí pro vznik onemocnění způsobených právě potravinami. Vejce a vaječné výrobky přitom vytvářejí velmi vhodné prostředí pro nárůst různých mikroorganismů a při nedodržení základních hygienických pravidel se velmi snadno stávají zdrojem patogenních mikroorganismů, které způsobují zdravotní problémy spotřebitelů (např. salmonelóza). V případě těchto komodit dále existuje reálné nebezpečí kontaminace rezidui veterinárních léčiv, pesticidů a dalšími chemickými kontaminanty. Proto zavedení správné hygienické kontroly vajec a vaječných výrobků a odpovídajících zpracovatelských postupů v celém potravinovém řetězci je nezbytnou podmínkou k zajištění zdravotní nezávadnosti a vhodnosti těchto produktů pro jejich zamýšlené použití.

Účelem této normy je poskytnou návod k praktickému zajištění odpovídající úrovně ochrany spotřebitele, návod k odstranění hygienicky nevhodných postupů a podmínek při výrobě, zpracování a zacházení s vejci a vaječnými výrobky.

1 Předmět normy

Tato technická norma stanovuje pravidla a doporučení pro zavedení a dodržování zásad správné hygienické a výrobní praxe při produkci vajec a při výrobě vaječných výrobků. Norma vychází ze zásad Codex Alimentarius předložených v konceptu kódu o hygienickém postupu pro vejce a vaječné výrobky [2].



-- Vynechaný text --