ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.050                                                                                                                                         Únor 2006

Metody odběru vzorků a metody stanovení obsahu
olova, kadmia a rtuti v potravinách

ČSN 56 0602

 

Sampling methods and the methods of analysis for determination of the levels of lead, cadmium and mercury in foodstuffs

Modes de prélèvement d'échantillons et de méthodes d'analyse des teneurs plomb, cadmium et mercure dans les
denrées alimentaires

Probenahmeverfahren und Analysemethoden auf Einhaltung der Höchstgehalte für Blei, Cadmium und Quecksilber
in Lebensmitteln

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2006                                                                                         75158
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Obsah

Strana

1          Předmět normy.................................................................................................................................................................... 4

2          Definice................................................................................................................................................................................. 4

3          Metody odběru vzorků pro kontrolu hladin olova, kadmia a rtuti v potravinách........................................................ 4

3.1       Všeobecná ustanovení...................................................................................................................................................... 4

3.1.1    Osoby provádějící odběr vzorků........................................................................................................................................ 4

3.1.2    Vzorkovaný materiál............................................................................................................................................................ 4

3.1.3    Předběžná opatření............................................................................................................................................................ 4

3.1.4    Dílčí vzorky............................................................................................................................................................................ 4

3.1.5    Příprava souhrnného vzorku a laboratorních vzorků..................................................................................................... 5

3.1.6    Duplikátní vzorky.................................................................................................................................................................. 5

3.1.7    Balení a přeprava vzorků.................................................................................................................................................... 5

3.1.8    Uzavření a označení vzorků............................................................................................................................................... 5

3.2       Postup odběru vzorků......................................................................................................................................................... 5

3.2.1    Počet dílčích vzorků............................................................................................................................................................. 5

3.3       Hodnocení šarže nebo podšarže..................................................................................................................................... 6

4          Příprava vzorků a kritéria pro analytické metody, které se používají při kontrole obsahu olova,
kadmia a rtuti v některých potravinách............................................................................................................................ 6

4.1       Předběžná opatření............................................................................................................................................................ 6

4.2       Zpracování vzorků doručených do laboratoře................................................................................................................ 6

4.3       Příprava duplikátních vzorků.............................................................................................................................................. 6

4.4       Analytická metoda použitá laboratoří a požadavky na metodu zkoušení.................................................................. 6

4.4.1    Definice................................................................................................................................................................................. 6

4.4.2    Všeobecné požadavky........................................................................................................................................................ 7

4.4.3    Upřesňující požadavky....................................................................................................................................................... 7

4.4.4    Stanovení správnosti metody, výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků....................................................................... 8

4.4.5    Požadavky na laboratoře.................................................................................................................................................... 8


Strana 3

Předmluva

Citované normy

ČSN ISO 3534-1:1994 (01 0216) Statistika - Slovník a značky. Část 1: Pravděpodobnost a obecné statistické termíny

ČSN EN 13804:2003 (56 0066) Potraviny - Stanovení stopových prvků - Pracovní charakteristiky, obecné požadavky a příprava vzorků

Souvisící ČSN

ČSN ISO 5725-2:1991 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření. Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované metody měření

ČSN EN 14082:2003 (56 0073) Potraviny - Stanovení stopových prvků - Stanovení olova, kadmia, zinku, mědi, železa a chrómu atomovou absorpční spektrometrií (AAS) po zpopelnění

ČSN EN 14083:2003 (56 0074) Potraviny - Stanovení stopových prvků - Stanovení olova, kadmia, chrómu a molybdenu atomovou absorpční spektrometrií v grafitové pícce (GFAAS) po tlakovém rozkladu

ČSN EN 14084:2003 (56 0075) Potraviny - Stanovení stopových prvků - Stanovení olova, kadmia, zinku, mědi a železa atomovou absorpční spektrometrií (AAS) po mikrovlnném rozkladu

ČSN EN ISO 11212-4:1998 (56 6118) Škrob a deriváty škrobu - Obsah těžkých kovů - Část 4: Stanovení obsahu kadmia atomovou absorpční spektrometrií s elektrotermickou atomizací

ČSN EN ISO 15774:2202 (58 8804) Živočišné a rostlinné tuky a oleje - Stanovení obsahu kadmia elektrotermickou atomovou absorpční spektrometrií

ČSN ISO 6561:1996 (56 0251) Ovoce, zelenina a výrobky z nich. Stanovení obsahu kadmia atomovou absorpční spektrometrií s elektrotermickou atomizací

ČSN 56 0076:1988 (56 0076) Stanovení mědi, olova, zinku a kadmia v poživatinách metodou atomové absorpce

ČSN 56 0160-14:1995 (56 0160) Metody zkoušení cukrovarských výrobků. Část 14: Stanovení kadmia

Souvisící předpisy

Zákon č.110/1997Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Směrnice Komise 2001/22/EC ze dne 8. března 2001, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-MCPD v potravinách

Směrnice Komise 2005/4/ES ze dne 19. ledna 2005, kterou se mění směrnice 2001/22/ES, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-MCPD v potravinách

Nařízení komise (EHS) č. 2676/90 ze dne 17. září 1990, kterým se stanoví metody společenství používané pro rozbor vín

Citované předpisy

Vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků ve znění pozdějších předpisů

Nařízení Komise (ES) 466/2001 ze dne 8. března 2001, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, ve znění pozdějších předpisů

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat

Vypracování normy

Zpracovatel: Qualiment pobočka ČPS, Ing. Petr Cuhra, Za Opravnou 6, 150 00 Praha 5, IČ 539252

Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Linda Pleštilová


Strana 4

1 Předmět normy

Tato norma popisuje metody odběru vzorků a metody stanovení obsahu olova, kadmia a rtuti, které se použijí v rámci úřední kontroly potravin. Celkové množství vzorků odebraných metodou dále popsanou bude považováno za množství reprezentativní vzhledem k vzorkované šarži. Porovnání s nejvyššími přípustnými množstvími (maximálními limity) pro olovo, kadmium a rtuť, která jsou uvedena v platných předpisech1), bude provedeno na základě obsahu olova, kadmia a rtuti stanoveného v laboratorních vzorcích odebraných a připravených v souladu s touto normou.



-- Vynechaný text --