ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.050                                                                                                                                         Únor 2006

Metody odběru vzorků a metody stanovení
obsahu 3-MCPD v potravinách

ČSN 56 0603

 

Sampling methods and methods of analysis for determination of the levels of 3-MCPD in foodstuffs

Modes de prélèvement d'échantillons et de méthodes d'analyse des teneurs 3-MCPD dans les denrées alimentaires

Probenahmeverfahren und Analysemethoden auf Einhaltung der Höchstgehalte 3-MCPD in Lebensmitteln

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2006                                                                                         75157
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Obsah

Strana

1          Předmět normy.................................................................................................................................................................... 4

2          Definice................................................................................................................................................................................. 4

3          Metody odběru vzorků kontrolu hladin 3-MCPD v potravinách.................................................................................... 4

3.1       Všeobecná ustanovení...................................................................................................................................................... 4

3.1.1    Osoby provádějící odběr vzorků........................................................................................................................................ 4

3.1.2    Vzorkovaný materiál............................................................................................................................................................ 4

3.1.3    Předběžná opatření............................................................................................................................................................ 4

3.1.4    Dílčí vzorky............................................................................................................................................................................ 4

3.1.5    Příprava souhrnného vzorku a laboratorních vzorků..................................................................................................... 5

3.1.6    Duplikátní vzorky.................................................................................................................................................................. 5

3.1.7    Balení a přeprava vzorků.................................................................................................................................................... 5

3.1.8    Uzavření a označení vzorků............................................................................................................................................... 5

3.2       Postup odběru vzorků......................................................................................................................................................... 5

3.2.1    Počet dílčích vzorků............................................................................................................................................................. 5

3.3       Hodnocení šarže nebo podšarže..................................................................................................................................... 6

4          Příprava vzorků a kritéria pro analytické metody, které se používají při kontrole obsahu 3-MCPD
v některých potravinách...................................................................................................................................................... 6

4.1       Předběžná opatření............................................................................................................................................................ 6

4.2       Zpracování vzorků doručených do laboratoře................................................................................................................ 6

4.3       Příprava duplikátních vzorků.............................................................................................................................................. 6

4.4       Analytická metoda použitá laboratoří a požadavky na metodu zkoušení.................................................................. 6

4.4.1    Definice................................................................................................................................................................................. 6

4.4.2    Všeobecné požadavky........................................................................................................................................................ 7

4.4.3    Upřesňující požadavky....................................................................................................................................................... 7

4.4.4    Stanovení správnosti metody, výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků....................................................................... 8

4.4.5    Požadavky na laboratoře.................................................................................................................................................... 8


Strana 3

Předmluva

Citované normy

ČSN ISO 3534-1:1994 (01 0216) Statistika - Slovník a značky. Část 1: Pravděpodobnost a obecné statistické termíny

Souvisící ČSN

ČSN EN 14573:2005 (56 0059) Potraviny - Stanovení 3-monochlorpropan-1,2-diolu metodou GC

ČSN ISO 5725-2:1991 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření. Část 2:
Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované metody měření

Souvisící předpisy

Zákon č.110/1997Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Směrnice Komise 2001/22/EC ze dne 8. března 2001, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-MCPD v potravinách

Směrnice Komise 2005/4/ES ze dne 19. ledna 2005, kterou se mění směrnice 2001/22/ES, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu dodržování maximálních limitů olova, kadmia, rtuti a 3-MCPD v potravinách

Citované předpisy

Vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků ve znění pozdějších předpisů

Nařízení Komise (ES) 466/2001 ze dne 8. března 2001, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, ve znění pozdějších předpisů

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat

Vypracování normy

Zpracovatel: Qualiment pobočka ČPS, Ing. Petr Cuhra, Za Opravnou 6, 150 00 Praha 5, IČ 539252

Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Linda Pleštilová


Strana 4

1 Předmět normy

Tato norma popisuje metody odběru vzorků a metody stanovení obsahu 3-chlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD), které se použijí v rámci úřední kontroly potravin. Celkové množství vzorků odebraných metodou dále popsanou bude považováno za množství reprezentativní vzhledem k vzorkované šarži. Porovnání s nejvyššími přípustnými množstvími (maximálními limity) pro 3-chlorpropan-1,2-diol (3-MCPD), která jsou uvedena v platných předpisech1), bude provedeno na základě obsahu 3-chlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD) stanoveného v laboratorních vzorcích odebraných a připravených v souladu s touto normou.



-- Vynechaný text --